ИН4С

ИН4С портал

Иницијатива Друштва “Словенски мост”: Споразум о постизборном дјеловању “Уједињена Црна Гора”

1 min read

Друштво руско-српско-црногорског пријатељства „Словенски мост“ са сједиштем у Русији упутило је свим опозиционим блоковима и партијама у Црној Гори иницијативу о о постизборном уједињењу (условни назив „Уједињена Црна Гора“), ради формирања нове власти након октобарских избора у земљи.

Садржином иницијативе предлаже се споразум о заједничком опозиционом дјеловању. Наведени споразум састоји се од седам тачака, међу којима издвајамо: да опозициони блокови, њихови конституенти појединачно и партије које самостално учествују на изборима неће формирати послијеизборну коалицију са Демократском партијом социјалиста и неће водити никакве преговоре на ту тему, чак ни у случају оставке њеног лидера Мила Ђукановића са свих положаја, као и да ће потписници Споразума одлуке о најважнијим државним питањима, укључујући и питање чланства у НАТО, доносити у скаладу са већинском вољом грађана Црне Горе исказаном на свенародном референдуму.

Текст иницијативе, који у име Друштво руско-српско-црногорског пријатељства „Словенски мост“ потписује предсједник Љубомир Радиновић, преносимо у цјелости.

Љубомир Радиновић, предсједник Друштва руско-српско-црногорског пријатељства "Словенски мост"
Љубомир Радиновић, предсједник Друштва руско-српско-црногорског пријатељства „Словенски мост“

Полазне основе за преговоре о формирању власти у Црној Гори послије избора

Црна Гора је већ дуже вријеме изложена подјелама које на крају могу довести и до крвавих међубратских обрачуна. Такав сценарио треба избјећи по сваку цијену. Земља добрих људи и велике славе, као што је Црна Гора, заслужује напредак у миру и благостању, а одсуство слоге и подјеле по разним основама, између осталог и под утицајима недобронамјерних „савјетника“, црногоско друштво, притиснуто информационим маглама, гурају на пут великих невоља.

Владајућа Демократска партија социјалиста и њен лидер, господин Ђукановић, сатјерани у угао, без јавних савезника, међу партијама унутар земље, дјелују као да ће њиховим одласком са власти наступити смак свијета: за њих лично, за њихове породице, пријатеље и присталице, па и за цијелу Црну Гору, па зато често сваку и најмању, опозиционост тумаче као непријатељски акт. На другој страни опозиција разједињена, посвађана, уморна од дугог чекања а некад и неправедног поступања власти према њој, своје емоције, понекад, не контролише у мјери која је потребна за мирну промјену црногорске политике. Зато се често и неоправдано цјелокупно чланство и присталице Демократске партије социјалиста осјећа прозваним за рјешења, која у њихово име, као и у име цијеле Црне Горе, доноси мала група људи. Руководство Демократске партије социјалиста мора се ослободити страха од осветништва, мотивисаног политиком, послије губитка власти, а чланство и следбеници владајуће партије од нелагоде приликом гласања, ако то учине по савјести а не по основу инерције због дугогодишњег припадништва гласачком тијелу ДПС, па и по цијену све тежег живота.

Политичке и кадровске промјене у Црној Гори могу дати добре резултате само ако то подразумијева одсутство било какве објаве ‘рата’ мимо црногорских закона, у односу на оне који 16. октобра добију мање гласова. У супротном, никаква промјена власти на основу нових подјела или продужетка старих, Црну Гору не може до добра довести.

Стога:
Искрено увјерени да је у Црној Гори сазрело вријеме за дуго очекиваним, мирним политичким и кадровским промјенама, а полазећи од најбољих жеља за добробит и просперитет Црне Горе, као свој скромни допринос миру, слози и напретку, свим опозиционим блоковима и партијама, упућујемо, јавно, полазне основе, које би могле послужити почетку разговора о постизборном уједињењу (условни назив „Уједињена Црна Гора“), ради формирања нове власти.

Ради потпуне јасности за грађане Црне Горе приликом гласања, ради одбацивања сваке сумње у искрену опозиционост, предлажемо потписивање овог споразума, свим опозиционим црногорским субјектима, прије избора заказаних за 16. октобар 2016. године.

Споразум

1. Опозициони блокови, њихови конституенти појединачно и партије које самостално учествују на изборима неће формирати послијеизборну коалицију са Демократском партијом социјалиста и неће водити никакве преговоре на ту тему, чак ни у случају оставке њеног лидера Мила Ђукановића са свих положаја.

2. Опозициони субјекти се обавезују на међусобно уважавање и заједничку заститу од покушаја дискредитације опозиционих снага, као и раскола унутар опозиције и притисака споља.

3. Опозициони субјекти су сагласни да резултати које сваки блок или партија постигну на изборима буду пропорцијално примијењени на подјелу улога у будућој власти.

4, Прокламујемо најширу могућу сарадњу са партијама националних мањина, поштујуци принцип очувања њиховог тренутног статуса и ширења њиховог учешћа у прерасподјели улога у државним пословима.

5. Обавезујемо се да ћемо одлуке о најважнијим државним питањима, укључујуци и питање чланства у НАТО, доносити у скаладу са већинском вољом грађана Црне Горе исказаном на свенародном референдуму.

6. Мјером свих будућих поступања нове власти у Црној Гори, у односу на евентуалне незаконитости из прошлих периода, биће искључиво закони Црне Горе, лишени сваке политичке и личне пристрасности.

7. Овај споразум о формирању постизборне коалиције (условни назив „Уједињена Црна Гора“) подразумијева уједињење свих опозиционих снага, обавезује чашћу све његове потписнике и представља основу за формирање будуће Владе, која це донијети мирне, демократске промјене и напредак Црној Гори, свим њеним народима и сваком грађанину.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

5 thoughts on “Иницијатива Друштва “Словенски мост”: Споразум о постизборном дјеловању “Уједињена Црна Гора”

  1. Веома добронамjерно,подржавам свим срцем.Амбициjе политичара треба да се подреде слози и просперитету државе.

  2. Оваквог би човjека за Предсjедника Владе или као минимум за Амбасадора у Русиjи

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *