Од уторка протести дакићеваца

Бивши радници и повјериоци подгоричког “Радоја Дакића” очекују да им се до уторка обрате представници Владе, јер ће тада поново почети са свакодневним протестима.

“Даноноћне протесте настављамо од уторка, јер нијесмо благовремено пријавили протест за понедјељак. Очекујемо ових дана комуникацију са представницима Владе”, рекао је агенцији Мина-бусинесс предсједник Координационог одбора повјерилаца фабрике, Милан Вукчевић.

Он је додао да ће, уколико не буде разумијевања на настале социо-економске околности, позвати све запослене из металског комплекса како би држава поштовала њихова права.

Вукчевић је поручио да би држава требало да буде слуга и сервис народа, али да се дешава обрнуто.

“Бивши радници металског комплекса данас углавном протестују из истог разлога: Ради се о платама и незадовољсту квалитетом живота. Да фунционише правна држава не би дошло до тога  да радници фабрике преко 200 пута мирно протестују пред Владом и не би требало да се преговара и договара о извршењу судских пресуда”, поручио је Вукчевић.

Према његовим ријечима, неко мора бити одговоран за насталу штету коју ће на крају платити грађани.

“Наш новац је у туђим рукама, а ми смо без своје кривице пропали као радници произвођачи, а сада пропадамо и као грађани. Треба зауставити и тренд да се умјесто у правну државу, у производњу и инфраструктуру, улаже у банке и фингиране губитке”, закључио је Вукчевић.

Радници “Радоја Дакића” од почетка 2009. године организују мирне протесте и траже хитно извршење судских пресуда које подразумијевају исплату 37 милиона ЕУР.

Главница дуга износи око 30 милиона ЕУР, припадајуће камате које је потврдио Виши суд још седам милиона ЕУР, а право на исплату има 1,65 хиљада бивших радника.

Радницима је правоснажним судским пресудама додијељено земљиште вриједно око 40 милиона ЕУР које не могу да продају.

Компаније Зетаградња и Челебић су 27. октобра прошле године одустале од куповине тог земљишта, поврине 221 хиљаду квадратних метара, за које су нудили 35,4 милиона ЕУР.

Конзорцијум шест црногорских фирми, којег су чинили Воли, Бемаx, Нови Волвоx, Кролинг, Нормал компани /Цомпанy/ и Мастер инжењеринг за земљиште је нудио 27 милиона ЕУР.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *