Овогодишња штета од пожара у Србији 50 милиона евра

Штета од пожара у Србији од почетка године износи 50 милиона евра што је многоструко више од средстава које је потребно уложити у заштиту и превенцију, каже начелник Сектора за ванредне ситуације МУП-а Србије Предраг Марић.

– Србија мора озбиљније да се посвети изградњи капацитета за одбрану од ванредних ситуација, а храбрости и срчаности не недостаје – рекао је Марић на ванредној седници Републичког штаба за ванредне ситуације у Палати Србија.

Он је додао да штета од пожара који су избили само у јулу и августу у Србији износи 30 милиона евра.

– Од почетка ове године у пожарима је погинуло 16, а повређено 79 људи. У јулу и августу у пожарима су страдале две особе.Од Србије мање ватрогасаца по броју становника има само Албанија и потребно је запослити још 500 ватрогасаца за шта је потребно око пет милиона евра, а за њихову опрему још три милиона – истиче он.

У пожарима у јулу и августу свакодневно је у гашењу учествовало 700 ватрогасаца, а без помоћи жандармерије и војске неки пожари не би могли да буду угашени.

Србија има око 3.000 ватрогасаца.

Бројке

Ове године избило је 18.115 пожара на отвореном простору, горело је 20.238 хектара шума, 8.549 хектара ливада и ниског растиња, 260 хектара воћњака и винограда и 162 хектара стрних усева.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *