Дачић: Србији прети дужничко ропство

Србији прете дужничка криза и дужничко ропство, немогућност исплате плата и пензија и нормалног функционисања државе, упозорава премијер Ивица Дачић.

Зато ће влада следеће недеље предложити антикрижне мере чији је циљ уштеда од милијарду евра. Процењује се да је стопа задужености 50 одсто бруто домаћег производа (БДП) и да може да порасте до 60 одсто. Мере подразумевају ребаланс буџета и доношење десетина закона који би требало да смање непотребне трошкове државе, спрече рецесију и пад БДП-а и индустријске производње – рекао је Дачић после ванредне седнице Републичког штаба за ванредне ситуације.

Премијер је казао да је Србији потребно више милијарди евра и да зато треба разговарати са Међународним монетарним фондом, као и са Русијом, Кином, Азербејџаном, Швајцарском и свима који имају интерес да дају новац.

Србија има највишу цену капитала у региону, додао је он, најнестабилнију валуту и најниже плате и да се услови пословања не могу поредити чак ни са земљама у региону.

Према његовим речима, „уз најминималнија повећања неких давања“ растерети ће се привреда и грађани и биће укинуто 130 пореза, такси и дажбина и десетине непотребних агенција.

То су мере за заустављање крварења и спречавање банкрота, али су потребне и дугорочне мере за прави привредни опоравак. Радиће се истовремено на обе ствари“, рекао је Дачић.

Премијер Србије је истакао да формирање Националног савета за привредни опоравак није алиби за погрешну политику владе него да су синдикати, привредници и економисти од њега тражили дијалог.

Шта сте тражили то сте добили. Изволите предложите мере. Рекао сам бизнисменима: Као што сте радили за себе, сада мало да радите за државу и народ – рекао је Дачић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *