ИН4С

ИН4С портал

Република Српска добија прву слободну зону у Требињу

Требиње

Министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара Сташа Кошарац поздравио је усвајање одлуке на сједници Савјета министара о одређивању дијела царинског подручја БиХ као „Слободне зоне Требиње“.

Он је подсјетио да је ову одлуку предложило Министарство спољне трговине и економских односа, након што је Град Требиње, у својству оснивача слободне зоне, поднио захтјев за прибављање одлуке о одређивању дијела царинског подручја БиХ као слободне зоне.

– Будући да су испуњени сви законски услови, предложили смо одлуку Савјету министара, која је данас усвојена. С тим у вези, желим да истакнем задовољство чињеницом да је Република Српска добила прву слободну зону на својој територији и да ће она бити формирана у Требињу – поручио је Кошарац.

Он је похвалио напоре Градске управе Требиња на досадашњим активностима, као и подршку Владе Републике Српске, која је одобрила средства за формирање слободне зоне у Требињу, саопштено је из Министарства спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

– У складу са законским процедурама, Град Требиње ће након данашње одлуке Савјета министара БиХ, наставити са реализацијом активности у вези са формирањем слободне зоне, попут начина функционисања, титулара и других процедура – навео је Кошарац.

Он је подсјетио да у БиХ већ постоје четири слободне зоне, које су на територији Федерације БиХ, те да ће прва слободна зона на територији Републике Српске бити управо ова у Требињу.

Кошарац је изразио подршку свим локалним заједницама које желе да на својој територији формирају слободне зоне, у складу са законским процедурама.

– Слободне зоне су развојна шанса за домаћу привреду и покретач укупног економског развоја. Њихово оснивање значи нове инвестиције, нова радна мјеста, те повећан обим спољнотрговинске размјене. Због тога смо потпуно опредијељени да убрзамо активности на формирању слободних зона, да бисмо олакшали пословање пословној заједници, а посебно извозно оријентисаним компанијама – поручио је Кошарац, преноси РТРС.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *