ИН4С

ИН4С портал

Група грађана „Никшићки Срби“: Нисмо провокатори, у стиховима „Од главе Зете“ не видимо ништа спорно

1 min read

Фото: Жељко Шапурић

Група грађана која је у Никшићу 13. јула организовала ауто колону са црногорским тробојкама огласила се саопштењем у којем појашњавају ситуацију спорног дана.

Како наводе, повод за оглашавање им је писање појединих портала, а посебно изјава министра полиције Филипа Аџића који их је назвао “провокаторима”.

– Са индигнацијом одбацујемо квалификације министра Аџића који нас је назвао провокаторима, као и писање појединих, хушкачких и екстремистичких портала који су јавности познати по томе што објављују бруталне лажи, непровјерене и нетачне информације, при чему одговорно тврдимо да се ради о њиховој лошој намјери у циљу продубљивања подјела у ионако исувише подијељеном црногорском друштвућ наведено је у саопштењу које је потписано са “Никшићки Срби”.

Истичу да су као и претходне године најавили вожњу градским улицама у циљу прослављања 13. јула, Дана државности и Дана устанка народа Црне Горе.

Окупили су се на Тргу Шака Петровића око 18: 30 часова гдје су се нашли и припадници полиције са којима су, како наводе, и претходних дана имали комуникацију везану за наведену вожњу а све у циљу да иста прође у најбољем реду и без икаквих инцидената.

Предлагали су и да помјере термин кретања уколико полиција направи процјену да је то у општем интересу, иако су, кажу, заказали полазак са Трга Шака Петровића у 19 часова, при чему су прихватили сугестију полиције да на челу колоне буде полицајац-мотоциклиста.

Пјесма која никог не вријеђа

– Желимо да напоменемо и да је тачно да су неки од нас пјевали пјесму “Од Главе Зете до града Спужа“ и да не видимо ништа спорно у наведеним стиховима јер се ради о старој епској народној пјесми која говори о догађају из друге половине 19. вијека и јунаштву Вула Никовог Ђалетића који се борио са спушким Турцима. Коме то смета наведена пјесма? Чија осјећања вријеђају њени стихови? Да ли уопште вријеђају или је у питању нешто друго? Треба ли да заборавимо вишевјековне окупаторе на овим просторима? Треба ли да се одрекнемо Новака Рамова, Стојана Ковачевића, Никца од Ровина, Баја Пивљанина и свих других српских (црногорских и херцеговачких) јунака да би нечија сујета била задовољена? Не, то се неће десити- поручили су у саопштењу.

-Одмах по доласку чела колоне на кружни ток дочекани смо од групе тзв.комита који су нам се обратили псовкама и увредама, а међу којима је предњачио извјесни Есад Гегић који нам је псовао српску мајку. Тежи сукоб су спријечили припадници полиције након чега је колона наставила кретање. Наглашавамо и то да смо пристали, на сугестију полиције, да у току вожње промијенимо договорену трасу кретања јер је таква била тренутна безбједносна процјена а жеља свих нас је била да све прође у најбољем реду како је, уосталом, било и претходне године- саопштила је ова група грађана.

Након нешто више од пола сата вожње, полиција их је зауставила код управне зграде ЕПЦГ и објаснила им “да је завршен скуп на Тргу Слободе” и да их не могу пустити према кружном току јер се учесници тог скупа разилазе, а подсјећају и да је у саопштењу Управе полиције наведено да је до инцидента дошло након завршеног првог јавног окупљања.

И то су, наводе, прихватили и поново, према упутсвима полицијских службеника, кренули према Тргу Шака Петровића.

При чему су, како тврде, “опет показали толеранцију, знатно скративши планирано вријеме вожње”

– Ту смо се задржали неких пола сата након чега смо се пјешке упутили према центру града желећи да прошетамо и чврсто вјерујући да је претходни скуп завршен и да су се окупљени грађани разишли. На улазу у Манастирску улицу смо прошли пар припадника полиције при чему, наглашавамо, нијесмо добили наредбу о забрани кретања поменутом улицом. У том моменту су почели пристизати припадници полиције који су се ужурбано кретали и схватили смо да нешто није како треба. Дошавши на двадесетак метара од Трга Слободе, из оближњег локала је према нама и припадницима полиције полетјела гомила флаша, пепељара и ко зна чега још, а затим је група хулигана са Трга почела гађати флашама, столицама, камењем(!)… Припадници полиције су чак и том приликом показали максималну толеранцију, иако смо сви били под правом канонадом наведених предмета! Тек након поновљеног напада и уласка у директни сукоб са полицијом, иста је реаговала онако како је, по нашем мишљењу, морала реаговати у самом старту: употребом хемијских и средстава принуде. Ми смо затим поступили по наредби полиције и вратили се назад, на Трг Шака Петровића- истичу у саопштењу.

Питају и очекују одговор од надлежних органа следеће:

– Како је могуће да се већ мјесец и по дана упућују пријетње о “ослобођењу“ Никшића од актуелне, народном вољом изабране власти, а да на то нико не реагује? Ко је одговарао за срамни напад на никшићку дјецу на Цетињу? Ко је омогућио да одређене групе данима блокирају саобраћајнице по Црној Гори? Ко је омогућио изношење кафанског мобилијара на улице и затварање истих? Ко су људи који су пријетили Сергеју Ћетковићу и на тај начин спријечили одржавање концерта на Дан државности? Ко су људи који пријете смрћу градоначелнику Марку Ковачевићу? Како је могуће да се на Дан државности на Тргу слободе нађе толико каменица кад сви добро знамо да на истом нема ниједног каменчића? Да ли то значи да је све било унапријед испланирано? Да, тврдимо да је тако.У очекивању одговора на постављена питања закључујемо сљедеће: Црна Гора мора бити дом свих нас. У њој мора бити мјеста за све њене грађане и они морају бити равноправни без обзира на нацију, вјеру, пол или боју коже. Надамо се да ћемо сљедећи Дан државности дочекати заједно, у много бољем расположењу, братској љубави и слози и занемарујући разлике- наведено је у саопштењу.

 

Није црногорски ако није српски; илустрација: ИН4С
Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

17 thoughts on “Група грађана „Никшићки Срби“: Нисмо провокатори, у стиховима „Од главе Зете“ не видимо ништа спорно

  1. Ima snimak kad su sa trobojkama njih 40-ak prisli ogradi, i krenuli rukama da otvaraju ogradu, komite se razbezale , i pobegle od ograde. Posle komite su kukavicki iz daljine gadjale flasama, kad su videli da je policija ove sa trobojkama zaustavila na ogradi.Pustajte taj video. Isto kao onaj snimak sa raskrsnice, kad su „Niksicki Srbi“ izasli iz auta i pevali „od Topole“, komite se ucutale sa strane puta, ni muva da zucne. A onda kad je policija ljude sa trobojkama vratila u kola i pomerila sa raskrsnice, komite pocele da urlicu, a pre toga cutale kukavice.

    3
    5
  2. TAKO JE NECEMO SE STALNO PRAVDATI NEKIOM MI SRBI SMO VECINSKI NAROD U OVOM MONTESUPKU STO DA SE STYLNO NEKOM PRAVDYMO STO SMO RASIRILI ZASTAVU STO SMO PJEVALI PJESMU ITD NEMA PRAVDANJA NIKOM CERAMO PO SVOME NY SVOME
    NEKA JE VJECNA SVETOSAVSKA SRPSKA CRKVA

    10
    6
  3. Samo su vas iskoristili za ovu halabuku koja im je potrebna. Sledeći put budite malo pametniji i ne paradirajte gradom, jer nema šta da se dokazuje. Dovoljno im je litiju u Nikšiću da vide i sve im je jasno. Moja preporuka je da nađete sebi mjesto, npr. Bedemi, Krupac, Piva ili negdje slično, u prirodi, da se roštilja, kampuje, pusti muzika koja nam svima prija. Daleko od komitske mržnje i siktanja, da nemaju prema kome da je usmjere. A vi se svakako provedete sjajno, među svojim narodom…

    5
    2
  4. Pevajte, nego šta. Dosta su Srbi cvileli iz jama da ne uznemire nekog. Dosta smo pevali kako vi svirate. Sad ćemo po svom. Nismo vas terali da s nama pevate. Šta ćete više?

    19
    9
  5. Кога боле стихови пјесме,нека се врати вјери прађедовској,као Немања Кустурица

    30
    8
  6. Bravo za „Niksicke Srbe“ i da sledeci put ih bude vise kad zatreba. Sve je manje novokomita i montenegrina, pred Vladu ih je bilo samo 40 da divljaju protiv T.U. . A prekjuce ih u Niksic sa svih strana organizovano nije bilo vise od 400. Gotovi su nema ih

    33
    13
  7. Snimci vas demantuju, pjevale su se cetnicke pjesme i provocirali sukobi, ne kazem da su svi to radili ali ekipa sa Perosevicem je jasno isla na to da padne krv, kakva bratska ljubav i sloga, iz ociju im se vidjelo sta oce!

    24
    68
    1. Provocirali su sto su nosili trobojke Kraljevine Crne Gore?! A , vi ste gamadi dosli sa vise nego jasnom namjerom ili bolje reci nalogom od nekog da izazovete incidente .Nagovjestavali ste kako cete doci u Niksic da sprijecite auto litiju!

      50
      15
    2. „Četničke pjesme“,šta je to ? Odnosno ,razumeću, ako pjesme koje pjevaju ovi tvoji „Crnogorci“ nazoveš pravim imenom „ustaške pjesme“. I 1941-45 god. je bila ista podjela u C.Gori,pa smo imali ove „crnogorske ustaše“(kao što su i danas) Sekule Drljevića, šaka jada i fukare uz Italijane,i Srbe koji su bili podjeljeni u partizane i četnike.

      36
      10
    3. Четничке песме пева и Душко Марковић Радијатор, не видим зашто је то позив на сукобе.

      24
      8
  8. Коме је спорно,мало вате у уши и нека пјева,а лако се памти „Весели се Српски роде“????????☦

    50
    14

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *