ИН4С

ИН4С портал

Број суицида у последње четири године мањи за 12 одсто

Илустрација

Поводом обележавања Светског дана превенције самоубиства 10. септембра, Клиника за психијатријске болести „Лаза Лазаревић” у сарадњи са студентима Универзитета у Београду, јуче је промовисала мобилну апликацију „Увек уз тебе” под слоганом „Пружите наду кроз акцију”.

Директорка клинике „Лаза Лазаревић” Ивана Сташевић Карличић је за Танјуг истакла да Србија овај дан дочекује са добрим вестима да пандемија ковида 19 није значајно утицала на пораст стопе менталних поремећаја, а да је број суицида у последње четири године мањи за 12 одсто.

„То показује студија коју је радио Институт за ментално здравље Србије. Статистика показује више случајева депресије за 2,2 одсто, генерализованог анксиозног поремећаја за 1,9, а паничног поремећаја за 0,4 одсто”, рекла је Сташевић Карличић.

Она је нагласила да је превенција изузетно важна, и да је апликација „Увек уз тебе” коју су развили у сарадњи са Министарством здравља један од начина превентивног деловања из више разлога.

Како је објаснила, кроз апликацију грађани могу да приступе провереном и тачном едукативном садржају, али и да ураде скрининг тест. Знања и информације које грађани добију у апликацији, могу да помогну за препознавање личних проблема, али и оних код некога у својој околини.

Такође, уколико резултат теста на апликацији назначи одређене симптоме као озбиљне, грађани могу да позову бесплатни телефонски сервис

0800 309 309 и разговарају са стручним лицем клинике „Лаза Лазаревић” који ће их упутити на даље кораке.

Сташевић Карличић је додала да до суицида долази најчешће због менталних поремећаја који су нелечени током дужег периода, односно нису лечени правовремено, те да је за све превенција важна, а једна од превентивних мера је правовремено препознавање симптома.

Посебно је нагласила да за превенцију суицида никада није касно и да постоји велики број случајева да су животи спасени и у стањима пред сам покушај суицида, уз помоћ стручњака на телефонској линији.

„ Никада није касно, нашој линији за превенцију суицида јављају се људи који су већ пред тим догађајем и ми успевамо да им спасимо живот. Оператери који раде на нашој линији спасли су на тај начин до сада немали број живота. Постоји простор и постоји време које нам даје за право да кажемо да суицид јесте превентибилан и ми сваког дана радимо на томе”, закључила је она.

Лука Марошанин, са Фармацеутског факултета, члан студентског парламента Универзитета у Београду испред медицинске групације студената, наглашава да је апликација „Увек уз тебе” вишеструко значајна и сматра да ће је млади користити.

„У садашњем животу млади пролазе ситуације анксиозности и бројних других психијатријских поремећаја нажалост чешће него што је то било некад”, рекао је Марошанин за Танјуг.

Он је додао да је Студентска поликлиника једна од првих установа којој се студенти обраћају када имају било који проблем, и да од клинике имају увек изузетну подршку. Марошанин је истакао и да је анонимност коју апликација обезбеђује изузетно важна.

Прочитајте још:

Руски амбасадор упозорио Њемачку: Прешли сте „црвену линију“!

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *