ИН4С

ИН4С портал

Изградња културе превенције заштите на раду динамичан процес

1 min read

Фото: Министарство просвете

Државна секретарка Министарства просвјете Милијана Вукотић Јелушић разговарала је данас са Ђином Јанковић, генералном секретарком и пројектном координаторком Удружења заштите на раду Црне Горе, о могућности сарадње Министарства и Удружења и увођења предмета заштите и здравља на раду у васпитно-образовни процес у средњим школама.

– Удружење заштите на раду Црне Горе тренутно реализује пројекат “Достојанствен рад почиње док си млад”, који финансира Европска комисија, а којим се настоји допринијети подизању свијести младих људи о важности ступања у радни однос по основу уговора о раду и предностима које такав вид запошљавања нуди. Ово посебно с аспекта повређивања на радном мјесту или професионалних болести и болести у вези с радом, односно избјегавања ризика које зона сиве/неформалне економије носи, будући да млади људи због неинформисаности о посљедицама, али и бенефитима формалног запослења, често нису адекватно заштићени на радном мјесту. У тим случајевима долази до лакших и тежих повреда, неријетко до трајног инвалидитета, што их чини неконкурентнима и на дуге стазе их удаљава са тржишта рада. Комисија, која је препознала значај ове теме, финансира пројектне активности- наводи се, поред осталог, у саопштењу.

Изградња културе превенције заштите и здравља на раду је динамичан процес који захтијева посвећеност кључних актера.

– Дјеца и омладина су будућност сваког друштва, тако да основно знање о заштити и здрављу на раду треба да буде интегрисано у васпитно – образовни систем Црне Горе, како би осигурали за будућност радну снагу и становништво које је сензитивно и свјесно значаја заштите и здравља, док су у школи, на послу и током свакодневног живота. Добро образовање о заштити и здрављу на раду у школи треба да омогући ученицима да усвоје позитиван однос и понашање, како би стекли знање, развили вјештине и способности да идентификују опасности и ризике и нађу решења- наводе у саопштењу.

 

Није црногорски ако није српски; илустрација: ИН4С
Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *