ИН4С

ИН4С портал

Ђуровић саопштила: Црна Гора ће наставити да пружа помоћ Украјини

Фото: Влада Црне Горе

Црна Гора ће наставити да пружа хуманитарну и материјалну помоћ Украјини, а и даље ће држати отворена врата за грађане те земље, којих тренутно у нашој држави има око једанаест хиљада, казала је предсједница Скупштине Данијела Ђуровић.

Шефица парламента се, у оквиру Првог парламентарног самита Међународне кримске платформе, у Загребу сусрела са предсједником Врховне раде Украјине Русланом Стефанчуком.

Ђуровић је том приликом казала да јој је задовољство што учествује на тако значајном догађају, те потенцирала континуирану подршку Црне Горе Украјини и грађанима те земље.

Поновила је, како је саопштено из Скупштине, да је Црна Гора осудила руску окупацију у свим међународним форматима, а такође је упознала Стефанчука са Резолуцијом о осуди руске војне агресије на Украјину, која је усвојена великом већином гласова посланика црногорског парламента. „Истичући да је Црна Гора прва земља ван ЕУ која је усвојила Одлуку којом се омогућава привремена заштита лицима из Украјине у трајању од једне године, као и олакшан улазак у земљу из хуманитарних разлога, Ђуровић је најавила да ће Црна Гора наставити да пружа хуманитарну и материјалну помоћ Украјини, као и да ће и даље држати отворена врата за грађане Украјине, којих тренутно у нашој земљи има око 11.000“, саопштено је из Скупштине.

Ђуровић је истакла и да је Црна Гора подржала додјелу статуса кандидата за чланство у Европској унији Украјини и исказала спремност наше државе да пружи сву неопходну техничку и експертску подршку тој земљи на путу ка ЕУ.

Стефанчук је, како је саопштено, захвалио Данијели Ђуровић на подршци Црне Горе територијалном интегритету и суверенитету Украјине, на поштовању принципа међународног хуманитарног права, као и на досљедности у спровођењу санкција према Руској Федерацији. Истакао је да Украјина изузетно цијени подршку наше земље на путу европских интеграција и да очекује да овај сусрет буде добра основа за даље унапређење парламентарне сарадње.

„Стефанчук је позвао предсједницу Скупштине у званичну посјету Украјини, како би се на лицу мјеста увјерила о размјерама злочина који је причињен украјинском народу“, закључују из парламента.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

3 thoughts on “Ђуровић саопштила: Црна Гора ће наставити да пружа помоћ Украјини

  1. Уписаше Црну Гору у најцрње странице историје. Оно што је било незамисливо се оствари. Векови слободарског духа и отпора пред освајачима и силама се претворише у слуганство гуз*чарима.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *