ИН4С

ИН4С портал

Има се, може се: За Лазовићеву слободу сад нуде 6,2 милиона евра

1 min read

Петар Лазовић, уочи саслушања у СДТ ФОТО: Стандард

Да би се ухапшени тајни агент Петар Лазовић бранио са слободе, његови правни заступници сада нуде 6,2 милиона еура у некретнинама и новцу.

То је “Вијестима” саопштио адвокат Боривоје Ђукановић.

У предлогу за јемство, подсјећају да је вијеће Вишег суда обило претходну гаранцију од 1.640.300 еура, закључивши да по вриједности “не дјелује довољно обесхрабрујуће на окривљеног да остане доступан суду и да евентуални губитак јемства не би значајније утицао на пословање правних лица која су јемци”.

”Без намјере и жеље да се упуштамо у расправу око чињенице да ли у црногорском друштву једно привредно друштво може равнодушно поднијети губитак 1,5 милиона, одлучили смо да суду понудимо јемство које сасвим сигурно не може остати без реакције. У том смислу, овим поднеском, на име јемства, поред износа који је у ранијем предлогу стављен, додајемо хипотеку на некретнине у Подгорици, својина Д.О.О. ГУФО, у износу од 4.645.000 еура, што заједно са већ понуђеним јемством од 1.640.300 еура износи 6.285.300 еура”, пише у предлогу који потписију адвокати Ђукановић и Никола Мартиновић.

Они су написали да очекују да суд с пажњом размотри тај износ јемства:

”Те да одбрани и цјелокупној јавности обзнани шта представља правни стандард сразмјерности при одређивању да ли је јемство прихватљиво”.

Током прошле седмице, ванрасправно вијеће Вишег суда у Подгорици прихватило је жалбу Специјалног државног тужилаштва (СДТ) на одлуку суткиње за истрагу тог суда Сузане Мугоше, којом је претходно прихваћено јемство за Лазовића.

Почетком октобра, Лазовићев бранилац предложио је Вишем суду да тог агента тајне службе пусте да се брани са слободе, уз јемство од 1,2 милиона еура, од чега три некретнине чија је вредност 1.139.289 еура и 100.000 еура у готовини.

То је понуђено као гаранција да он током даљег кривичног поступка неће побјећи.

Јемство је првобитно одбијено крајем октобра, али се одбрана жалила на рјешење Вишег суда, а у тој жалби допунили су списак некретнина – понудили су да се хипотеке упишу на непокретности два правна лица, процијењене укупне вриједности 1.540.000 еура и 100.000 еура у кешу, које су његовог оца Зорана Лазовића.

Након што је Мугоша прихватила јемство, на њену одлуку жалио се СДТ, а након одлуке ванрасправног вијећа млађи Лазовић остао је у притвору, пишу Вијести.

Лазовић је ухапшен 18. јула по налогу СДТ-а. Дан касније, на граничном прелазу Божај, припадници Специјалног полицијског одјељења лисице на руке ставили су и Мојковчанину Радовану Пантовићу.

Специјални тужилац Зоран Вучинић ухапшеног тајног агента сумњичи да је починио кривично дјело стварање криминалне организације, али и да је као члан организоване криминалне групе “Кавачи” учествовао у међународном кријумчарењу кокаина, као и да је одавао службене тајне вођи тог клана Радоју Звицеру.

Због сумње да је дио те крими-екипе, СДТ је издало и налог за хапшење службеника Управе полиције Љуба Миловића.

Члановима тог клана СДТ означава и Радоја Живковића званог Жути (36), Николу Спасојевића (43), Милана Вујотића (40) и Душка Рогановића (36).

Мајка мијењала стан са Гарићем

Фирма која нуди јемство за Лазовића, према подацима из Централног регистра привредних субјеката у власништву је Жељка Гарића.

У априлу текуће године МАНС је обзнанио да је почетком 2021. године мајка Петра Лазовића, Љиљана, размијенила стан са Гарићем, који има вишеструке пословне везе са власницима “Бемакса” и њиховим другим компанијама.

Она тада уступа свој стан од 64 квадрата у Булевару Јола Пилетића у замјену за стан од 84 метара квадратних и гаражу у згради у центру Подгорице, иза хотела “Хилтон”. Документација о размјени непокретности, до које је дошао МАНС, показује да је Љиљанин стан преко Мораче био процијењен на 89.600 еура. Са друге стране, стан од 84 квадрата и гаража у самом центру Подгорице били су процијењени на 100.000 еура. На тај начин Лазовић добија значајно већи стан по цијени која је испод тржишне за тај дио града, док јој је паркинг мјесто практично поклоњено.

Тада су објавили и да су везе Гарића са компанијом “Бемаx” и њеним оснивачима вишеструке и да је он осим фирме “ГУФО” и власник Женског кошаркашког клуба “Будућност Бемаx”, и један од сувласника компаније “Сапром”, у којој се налазио и Ранко Убовић.

Ђукановић: Одбијањем јемства деградирају дигнитет суда

Ђукановић је за Вијести рекао да ставови ванпретресног вијећа Вишег суда, на којима заснивају своје одлуке о одбијању предложеног јемства иако их је судија за истрагу прихватио – наглашено и правно и животно деградирају дигнитет те правосудне институције.

”Посебно је значајно истаћи да се окривљени Петар Лазовић сваки пут, цак и на телефонски позив овлашћеног тужиоца, као и полиције, уредно одазивао позиву, које конкретне околности, а односе се на личност окривљеног, су неоспоривог карактера. Оваквим понашањем, тј. савјесности у поштовању закона, да се обавезно и уредно одазове на сваки позив специјалног тужиоца и полиције, утемељен је аподиктички став одбране – окривљени је знао да је покренут кривични поступак против њега, могао је несметано побјећи из државе, што му није било ни у примисли”, казао је адвокат Ђукановић.

Додаје да је без преседана у судској пракси да се некоме ко зна да ће бити инкуплиран, и ко је је на најпоузданији начин манифестовао своју одлучност да неће побјећи, одређује и продужава притвор због опасности од бјекства.

”Притом одбијајући предлог одбране за прихватање јемства, а како је то у досадашњем току поступка, на недопустиво незаконит начин поступило вијеће Вишег суда. Са логичког, кривично правног и сваког здраворазумског становишта, само би несхватљива ирационалност у промишљању о наводном постојању наведеног притворског основа, код напријед изњетих неупитних чињеница, када је у питању окривљени Петар Лазовић могла резултирати у истрајавању на фиктивном кривично процесном притворском основу, како је то поступило вијеће Вишег суда”, рекао је адвокат.

Он истиче да рјешења ванпретресног вијећа не садрже буквално ни један разлог у правцу наведених околности, иако је то била експлицитна обавеза суда.

“Овај аспект арбитрарности, у поступању вијећа, неупитно упућује на његов прејудицирајуци став о потенцијалној кривици и наводној спремности за бјекство окривљеног Петра Лазовића, што је еклатантан примјер, прејудициране индикације. С тим у вези, Европски суд за људск права у сваком случају санкционише као недопустиво постојање прејудициране индикације, заснивају свој став на правно неупитној чињеници – да се на тај начин изричито повређује право окривљеног на правично суђење”.

Ђукановић је оцијенио да је “очигледно и нескривено” да је једини разлог Вијећа за одбијање предложеног јемства био тај што се правилним и нужним сагледавањем, релевантне околности – да је знао да ће бити ухапшен мјесецима унапријед, не би могло уклопити у унапријед формиран став о наводној постојећој инкулпацији Лазовића, а посебно од опасности од бјекства.

”У увјерењу сам да само један од изнијетих у низу несанирајућих пропуста ванпетресног вијећа није генерисан недостатком личне и професионалне храбрости”, закључио је Лазовићев бранилац

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

9 thoughts on “Има се, може се: За Лазовићеву слободу сад нуде 6,2 милиона евра

  1. Bazdigovno Katnić, pobratim Kuđelje Lazovića i još nekih govana i nesoja каже:

    Vjerovatno se mnogi sjećaju kada je jedno govno Lazović, na parketu dvorane Morača, pred navijačima i kamerama udarao vezanog navijača Zvijezde kojega su držali dvojica kolega. Šta reći o tom govnetu, bratu mu i ocu koji ih je tako vaspitao. I nude pare od droge koje su uštekali da se g*** pusti na slobodu?!

  2. Kao što se novac za garanciju deponuje na račun suda(ili države,nebitno) i sa njim ne može da se raspolaže,tako i ove ponuđene nekretnine za jamstvo treba da se zapečate i isele i stave van upotrebe onima koji su ih dali u zalog za jemstvo,jer ovako od 6 miliona jemstva, nude 100.000€ samo u novcu(jer ostale milione obrću u kriminalnim poslovima,pa im trebaju),a ostalih 5.9miliona nude u nekretninama koje i dalje normalno koriste,kao i da ih nisu založili.(čak i ne plaćaju kamatu,kao što običan narod mora da plaća kada založe nekretninu u banci). Nedužne Krstoviće ste držali 15 mjeseci u pritvoru,a treba ove dokazane kriminalce da pustite na slobodu. Budimir je istog dana došao iz Beograda kada je čuo da mu je ćerka uhapšena i bude uz nju,pa što i otac ovog Lazovića ne ode sa sinom u zatvor,da mu olakša boravak,ako mu je teško tamo. Ili se Zakon selektivno primenjuje na jedne porodice,a na druge ne.

    17
  3. Tesko se podnosi robija!!!Neka se“Tajni agent „malo strpi brzo ce na redovnu dugogodisnju robiju gde ce mu se pridruziti mnogi saradnici iclanovi familije pa ce mu biti lakse!!

    22
  4. Зна суд да је то покрадено и окрвављено од народа,зато не жели да криминалним новцем решава слободу.Доћи ће и то на ред.

    34

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *