ИН4С

ИН4С портал

Мандић: Очекујемо да Ђукановић испуни уставну обавезу и прихвати Лекића за мандатара

Андрија Мандић

Предсједник Нове српске демократије и један од лидера Демократског фронта Андрија Мандић је за Прву телевизију казао да је парламентарна већина очекивала да ће предсједник Црне Горе Мило Ђукановић испунити своју уставну дужност када су му били достављени потписи и име мандатара.

Он то није желио да уради, руковођен чињеницом да би злоупотребљавајући Устав могао у периоду који је тада био пред њим да распусти парламент Црне Горе и организује ванредне парламентарне изборе. Од избора нико не бјежи, поготово не ДФ, али не прихватамо уставно насиље, наводи Мандић.

Он је рекао да Закон о предсједнику омогућава да се испоштује у потпуности Устав и да се не одузима ниједна надлежност ни предсједника Црне Горе, али да су, свакако, у закон уграђени и чланови који би у случају друге злоупотребе од стране предсједника могли да обезбиједе парламентарној већини да има своју извршну власт.

Овај закон не значи да Миодраг Лекић аутоматски постаје мандатар нове владе. То значи да се обнавља могућност да предсједник Црне Горе позове нас на разговоре, а можемо их и ми иницирати, како би му се у том разговору поново предочило да постоји јасна парламентарна већина и да очекујемо од њега да испуни своју уставну обавезу и да мандат ономе ко долази испред парламентарне већине – истиче Мандић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *