ИН4С

ИН4С портал

РП за ИН4С: Формирањем 44. Владе ставља се печат на изборну парламентарну већину

1 min read

Илустрација, РП

Формирањем 44. Владе ставља се печат на изборну парламентарну већину и поставља јасан однос између позиције и опозиције, наредни корак је договор око судија Уставног суда. Јер како то позитивна пракса у Црној Гори налаже, квалификована већина се добија консензусом валдајуће већине и опозиције, казали су из Радничке партије за ИН4С одговарајући на питања нашег портала.

Каква су очекивања ваше партије када је у питању формирање нове владе? Да ли очекујете да грађани Црне Горе у новој 2023. години добију нову Владу?

Када се говори о Црној Гори Ваше питање је на мјесту и врло је актуелно. Међутим, у свим земљама западних демократија врло би необично било и говорити о томе, из простог разлога што постоји врло јасна парламентарна већина која жели да формира владу. Ми смо у парламенту, морали да производимо законски механизам да би сачували уставни поредак, јер је предсједник Државе стекао „утисак“ да више не постоји изборна парламентарна већина. Баш због погрешног утиска једног човјека, Црна Гора се налази пред озбиљном уставно-политичком кризом. Задатак одговорних политичара је да институционално ријеше проблем.
Формирањем 44. Владе ставља се печат на изборну парламентарну већину и поставља јасан однос између позиције и опозиције, наредни корак је договор око судија Уставног суда. Јер како то позитивна пракса у Црној Гори налаже, квалификована већина се добија консензусом валдајуће већине и опозиције.

Да ли је за очекивати да у новој Влади буду сви представници парламентарне већине?

Сви досадашњи експерименти су се показали као неуспјешни. Недемократске ДПС владе су народ довеле до сиромаштва истовремено богатећи појединце. Спрега тих влада са криминалом тек ће бити објелодањена. Експертска влада је била фарса, а мањинска је, као и све што се ради мимо изборне воље граћана, била тотални фијаско. Све ово говори да 44. Влада мора бити политичка и заснована на вољи граћана од 30. августа 2020. То подразумијева да ће у тој влади бити и лидери Демократског фронта.

Уколико, пак, не додје до договора да ли ће ваша партија инсистирати на новим парламентарним изборима?

Не вјерујем да до договора неће доћи. Ако се тако нешто ипак догоди, значи да су сви капацитети изборне већине исцрпљени и да су нам неопходни хитни параламентарни избори. Биће ми задовљоство да будем један од посланика који ће скратити мандат 27. сазиву Скупштине Црне Горе. Увјерен сам да ће нови избори донијети убједљивију побједу ДФ-а.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *