ИН4С

ИН4С портал

Раковић: Црна Гора је на путу обнове свог српског идентитета; Мандић најбољи кандидат за предсједника!

1 min read

др Александар Раковић

„Не постоји шанса да Мило Ђукановић побиједи на изборима за предсједника Црне Горе, а најбољи кандидат би на предстојећим изборима би био Андрија Мандић“, оцјењује у интервјуу за портал АДРИА историчар Александар Раковић.

Промијенила се власт у Црној Гори али многе ствари и даље оптерећују односе Србије и Црне Горе. Питање признања Косова је дефинитивно једно од њих. Очекујете ли да би Црна Гора ускоро могла повући признање тзв. Косова и колико би то значило у односима двије државе?

Не очекујем да Црна Гора ускоро повуче признање тзв. Косова. Наиме, повлачење признања тзв. Косова могло би се десити само ако би Демократски фронт и Социјалистичка народна партија имали натполовичну већину чланова у Влади Црне Горе. У овим околностима то је мало вјероватно. Демократски фронт ће бити приморан да ради формирања власти склапа коалиције са Демократском Црном Гором и Европом сад. Те двије политичке опције – Демократска Црна Гора и Европа сад – су слијепи послушници евроатлантских структура и неће се усудити да направе такав искорак, као што би била подршка повлачењу признања тзв. Косова.

Уколико дође до повлачења признања тзв. Косова, то би најприје значило да се Црна Гора у највећој мјери враћа својој историји, српском идентитету и својој српској државности. Самим тим односи са Србијом били би много бољи, а треба да буду братски.

Како коментаришете то да многе државе сада повлаче признање? Шта то конкретно значи за Србију?

Велики је комплимент за Србију то што све више држава у свијету повлачи признање тзв. Косова. То је показатељ да су аргументи Србије били убједљиви и да истина побјеђује. Наиме, не постоји никакво албанско демократско питање на Косову и Метохији. Ријеч је о деструктивном албанском политичком сепаратизму у служби западног империјализма и албанској великодржавној идеји која пријети стабилности Балкана.

„Чудно, али истинито“. Да ли би се овим изразом најбоље могла прокоментарисати ситуација у којој многе афричке земље поштују територијални интегритет Србије и повлаче признање тзв. Косова, а многе државе из окружења, међу њима и Црна Гора, не?

Звучи парадоксално, али истинито је. У овом тренутку Црна Гора на својим нејаким леђима носи огроман терет велике срамоте и издаје заветног идентитета Црногораца у вријеме када су сви Црногорци били Срби. Идентитет Црне Горе заснован је на светосављу, косовском завјету и Пећкој патријаршији. Међутим, конвертит Мило Ђукановић имао је намјеру да људима избрише сјећање и отме им душу.

Срећом, Црна Гора је на путу обнове свог српског идентитета и српске државности. Побиједиће Срби. Најправедније рјешење је да Србија, Црна Гора и Република Српска створе јединствену српску државу.

У Црној Гори слиједе предсједнички избори. Видите ли било какву могућност да лидер ДПС-а Мило Ђукановић, уколико се кандидује, однесе побједу? Шта би значио губитак ових избора за Ђукановића?

Не постоји шанса да Мило Ђукановић побиједи на изборима за предсједника Црне Горе. Но, не треба потцијенити његов деструктивни потенцијал, који ће се срећом окренути против њега самог. Чини ми се да Уставни суд Црне Горе неће бити комплетиран и да ће Црна Гора доћи у ситуацију да Уставни суд не може да потврди резултате предсједничких избора. У том случају би 19. маја 2023. у поноћ Ђукановићу истекао мандат, а тиме и имунитет. Тада би предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић преузела дужности предсједника Црне Горе.

Када је ријеч о српском народу и предсједничким изборима у Црној Гори, најбољи кандидат за предсједника био би Андрија Мандић. Нема сумње да би српско и демократско гласачко тијело у Црној Гори њему дало највише повјерења. Притом, Мандић има високу репутацију у српству и сигурно би добио велику подршку јавности у Републици Србији, Републици Српској, нашем окружењу и дијаспори. Срби су један и недјељив народ гдје год да живе, а управо Андрија Мандић има највећу заслугу за очување, одбрану, неговање и процват савремене српске идеје у Црној Гори.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

4 thoughts on “Раковић: Црна Гора је на путу обнове свог српског идентитета; Мандић најбољи кандидат за предсједника!

  1. Српски кандидат може бити само онај који је: За излазак из НАТО, за признавање КиМ , против глобалиста, нациста, екумениста, против Швабове-Давос агенде, ЛГБТ пропаганде, против корона геноцида и наравно онај који је против уласка у ЕУ! По мени је то Лепосавић или Дајковић, али, ако ДФ не жели никог до Мандића или било којег другог ДФ кандидата осим Бојовић Боровинић или Бојовића лично, гласаћемо предложеног кандидата само да не би расипали гласове. И не бришите коментаре, срамота је!

    11
    10
    1. Извињавам се за ово признање КиМ. ТРЕБА ДА СТОЈИ’ ПОВЛАЧЕЊЕ ПРИЗНАЊА КиМ. Десило се случајно, неће више!!!!!!

      6
      5

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *