ИН4С

ИН4С портал

Милатовић о уласку Црне Горе у Отворени Балкан: Регионалне економске интеграције су неодвојиви дио европских интеграција!

Новоизабрани предсједник Јаков Милатовић рекао је, одговарајући на питање да ли ће Црна Гора разматрати одлуку да се прикључи Отвореном Балкану, да је то нешто чиме треба да се позабави наредна влада која ће, каже, бити резултат новог сазива Скупштине Црне Горе.

Мој политички став је ту врло јасан. И прије него што сам постао министар у Влади Црне Горе, сада политичар и предсједник Црне Горе, ја сам јако пуно и у професионалном смислу радио на унапређењу регионалних економских интеграција Западног Балкана и из Европске банке за обнову и развој гдје сам и радио“, рекао је Милатовић у интервјуу за Тањуг.

Он је истакао да се сјећа да је тада и Мило Ђукановић присуствовао тим почетним састанцима гдје се стварао Отворени Балкан.

„Он је у међувремену промијенио негдје свој политички тон када је у питању Отворени Балкан“, рекао је Милатовић и оцијенио да су регионалне економске интеграције неодвојиви дио европских интеграција.

„Док год ми будемо држали за циљ пуноправно чланство Црне Горе у ЕУ треба упоредо и радити на свему овоме што се тиче унапређења регионалне економске сарадње“, био је јасан Милатовић.

Надам се да ћемо ући у еру стабилизације добросусједских односа

На питање о доласку у Београд и на који начин жели да унаприједи односе са Србијом, Милатовић подсјећа да је навео да ће његова прва посјета бити Бриселу, одакле ће послати снажну поруку истинског европског пута Црне Горе.

„Што се тиче добросусједских односа има ли ишта нормалније него да ми у земљама Западног Балкана имамо најбоље могуће односе? Нажалост, није тако било, али чини ми се да и ова побједа над Ђукановићем даје свима нама негдје наду да ћемо ући управо у једну нову еру додатне стабилизације добросусједских односа у земљама Западног Балкана, јер управо је то и оно што грађани очекују од Црне Горе и од нас”, рекао је Милатовић.

Како каже, сматра да је трзавица било доста и да је европска будућност Западног Балкана „оно што нас све чека“.

„Регионалне економске интеграције, да ли оне које су већ ту кроз споразум о слободној трговини ЦЕФТА или оне које се одвијају у оквиру кишобрана Берлинског процеса или оне које су отпочеле од самих земаља Западног Балкана попут Отвореног Балкана све оно што иде у корист грађана и привреде у нашим земљама је нешто што треба подржати и на чему треба активно и радити“, рекао је Милатовић.

Додаје и да је „ђаво у детаљима и да све то треба разрадити и погедати“.

Милатовић је рекао да га радују све честитке које је добио, и од предсједника Александра Вучића, али и од Милановића, а чуо се, каже и са бројним лидерима.

Сигуран сам да нећу разочарати грађане, потребна стабилна влада

Милатовић је рекао да је свјестан одговорности и да је сигуран да неће разочарати грађане.

Он је истакао и да је Црној Гори потребна стабилна влада.

„У недјељу смо имали историјски важан дан за Црну Гору, смијенили смо коначно симбол једног претходног режима који је владао Црном Гором у претходних 30 година и отворили врата нове ере демократског и економског развоја у земљи“, рекао је Милатовић и додао да треба мирити земљу.

„Ја сам управо и у недјељу вече рекао да је ово побједа помирене Црне Горе, јер је господин Ђукановић превише дијелио Црну Гору, беспотребно је дијелио и управо на тим подјелама и тако дуго владао. Зато је приоритет у унутрашњем смислу наше политике број један помирење“, истакао је Милатовић.

Приоритет у спољној политици су европске интеграције, рекао је Милатовић и оцијенио да ће у наредном петогодишњем мандату, заједно са Владом Црне Горе која би требало да буде коначно политички стабилна након ванредних парламентарних избора, бити добијена додатна стабилност која ће бити неопходна да Црна Гора уђе у ЕУ.

„И да онда наставимо све оне реформе које смо негдје и започели, а тичу се унапређењу животног стандарда грађана и борбе против организованог криминала и корупције“, рекао је Милатовић.

На питање да ли очекује да послије ванредних избора Покрет Европа сад добије и трећи ниво власти, односно мјесто премијера будући да је освојила највише гласова у Подгорици, а потом су грађани дали највише повјерења и њему као кандидату тог покрета на предсједничким изборима, те да ли ће наступати у коалицији или самостално, Милатовић је рекао да је још рано да се говори о парламентарним изборима.

„Тренутно је и њихово расписивање пред Уставним судом. Треба сачекати да видимо одлуку. Политички став је да они треба да буду што прије и да без обзира од наступа, да ли ће он бити коалициони у предизборном или постизборном смислу, мислим да је суштински циљ да Црна Гора добије политички стабилну владу која ће имати снажну подршку од Скупштине Црне Горе, а да Скупштина буде политички реалнија него што је сазив сада“, рекао је Милатовић.

Подсјећа да сада ДПС контролише скоро 50 одсто скупштине, уз прогнозу да ће у наредном сазиву то бити дупло мање, а да ће Покрет Европа сигурно бити доминантан фактор.

На питање да ли може да обећа грађанима да их неће разочарати, Милатовић је навео да грађани већ знају морална начела иза којих стоји и све вриједности које промовише, преноси Борба.

„Мислим да сам управо и из тих разлога добио овако високу подршку грађана на коју сам много поносан, али то је једна велика одговорност и управо са позиције предсједника државе желим да будем и кохезивни фактор, али и корективни фактор, тако да сам сигуран да их нећу разочарати”, рекао је Милатовић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

9 thoughts on “Милатовић о уласку Црне Горе у Отворени Балкан: Регионалне економске интеграције су неодвојиви дио европских интеграција!

  1. Drago mi je da ste se resili onog gmizavca ali bojim se da je ovaj indigo kopija i Mila i Krivog !! Daj Boze da gresim ali njegove prve izjave su me vec najezile !!

    8
    1
  2. Dobili ste novog Krivokapića. Srbi su opet pogrešili što su podržali davoskog učenika. Mlađani momak tvrdi da će CG nastaviti sa preuzetim međunarodnim obavezama i slagao je u startu. CG kao članica UN ima obavezu da striktno poštuje rezoluciju 1244, u kojoj jasno piše da je Kosovo i Metohija deo Srbije.Mežutim, za CG mišljenje tri ambasade je važnije od toga. Zaključak, još jedan lažov na političkoj sceni.

    12
    4
  3. Момче, не играј се Отвореног Балкана, била је бивша СФРЈ оличење ОБа и претеча данашње ЕУ. Уништена је када више није постојала потреба да она постоји. То исто планирају да ураде и са Србијом кроз регионализацију преко ОБа. Неће нас у Европу, а преко ОНа покушавају везати Србију да више никада не дође у ситуацију да се политички, економски, војно побеже са Русијом. Нијесу нама будућност европски нацисти него Русија, Кина, Бјелорусија. Посјети прво Србију јер је то заслужио српски народ!!! Средите бирачке спискове па организуј референдум на коме ће се грађани изјаснити о повлачењу признања КиМ.

    11
    2
    1. Nema od toga ništa. Jedini postignuti uspjeh ovih predsjedničkih izbora je smjena Đukanovića. Uskoro ćemo da pjevamo onu „staru“ pjesmu: „Sve je isto, samo njega nema“.

      12
      2
      1. Тиха вода бријег рони. Стрпљиви смо ми. На српским вођама је да из фронта направе јединствену српску странку у Црној Гори. Кроз њу ћемо доћи до референдума. Ако не буду хтјели, једноставно их нећемо гласати. Све се може кад има истинске жеље и воље. Ови избори и весеље српског народа су вам примјер тога.

        1
        1
  4. Polako mladjani delijo, ne trci pred rudu !
    Nemoj davati obecanja koja neces moci da ispunis!
    Sve ce biti drugacije posle tvog povratka iz Brisela !
    Necu pominjati priznanje Kosova, niti ,,Drzavni udar,, ,niti slucaj Pukovnika Aleksica, niti pitanje Ambasadora Srbije u CG.
    Kakvu ce susedsku , regionalnu i drzavnu politiku voditi , ubrzo ce se videti kada se bude glasalo u Medjunarodnim institucijama i organicijama.
    Kada budu na dnevnom redu glasanje po pitanjima koja se ticu Srbije.Do sada je Crna Gora glasala PROTIV !
    A Madjarska , Grcka , Spanija , Slovacka , Rumunija , Kipar , mnoge africke , aziske i juznoamericke zemlje ZA !
    Po tome kako bude glasala, videcemo kakvu politiku prema Srbiji ce voditi i Milatovic i Crna Gora !!!
    Da li ce biti promena na bolje ili ce biti ono,,Dzaba ste krecili ,, !!!

    12
    2
  5. Na krilima Litija I SPC iznedren je junak Jakov. Nek nam je sa srecon. Politika mrznje tj protiv je bumerang, cena se mora platiti.

  6. Da li je napad 19 zemalja, 1999 god, na Srbiju i Crnu Goru bio agresija na tada zajedničku nezavisnu državu SRJ, članicu i sukcesora osnivača UN? Da li je Metohija bila sastavni deo kraljevine Crne Gore pre ujedinjenja sa kraljevinom Srbijom 1918 god? Šta predstavlja teritorija KiM? Da li pravoslavni hrišćani venčani prsten nose na desnoj ili levoj ruci? Pozdrav braći srbima u CG, želim vam puno sreće!

    36
    3
    1. Ahhahahahahaha, ne rgaj prezidenta kad je uredno iskazao želju da bude faktor 😉 Fazan je ekonomiju bazirao na pljački Srbije, elektroprivreda Srbije mu kupila prvi avion jbg, potom ĆiĆo glisere, novi prezident će imati poteškoća na terenu, mnogo prljavog veša, a nema gde da ga plakne 🙂
      Osim da pozove NATO iznova…

      3
      1

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *