ИН4С

ИН4С портал

Џефри Сакс: Откривене две америчке провокације које су покренуле рат у Украјини

1 min read

Фото: Спутник

Администрација америчког председника Џозефа Бајдена је организовала две провокације које су покренуле рат у Украјини, изјавио је амерички економиста Џефри Сакс у чланку за „Комон дримс“.

Он је као први фактор који је испровоцирао рат назвао намеру САД да прошири НАТО на рачун Украјине и Грузије, како би окружиле Русију у Црноморском региону. Други разлог је успостављање русофобног режима у Кијеву у фебруару 2014. године, навео је он.

„Пуцњава у Украјини је почела свргавањем украјинског председника Виктора Јануковича пре девет година, а не у фебруару 2022. године, како уверавају америчка влада, НАТО и лидери Г7“, истакао је Сакс.

Према његовом мишљењу, Бела кућа свесно прикрива улогу САД у покретању украјинског сукоба како се не би прекинули сукоби и додаје да једино признање да је рат изазван може да помогне да схватимо како да га зауставимо, преноси Спутник.

Како је навео аналитичар, Бајденова администрација има три разлога за прикривање улоге САД у провоцирању Русије. Прво, признање да је конфликт вештачки испровоциран би потврдило чињеницу да је могао да се избегне, а САД не би морале да троше сто милијарди долара за подршку Украјини. Као други разлог наводи Бајденову неспремност да открије своју личну улогу у свргавању Јануковича. Треће, такво признање натерало би САД да седну за преговарачки сто, што би срушило жељу за ширењем НАТО-а, истакао је економиста.

Сакс је подсетио да без обзира на изјаве САД о конфликту који „није испровоциран“, Русија је више пута покушавала да реши питање дипломатским средствима пре почетка војних акција, и суочила се са тим да Вашингтон није имао жељу да узме у обзир интересе Москве. Међутим, како експерт истиче, и данас дипломатија остаје једино средство за решавање украјинског сукоба.

„Кључ мира у Украјини је у преговорима који су засновани на њеној неутралности и неширењу НАТО-а“, закључио је Сакс.

Русија је више пута указивала да је спремна за преговоре, преноси Спутник.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *