ИН4С

ИН4С портал

Суд треба да одлучи ко је надлежан за Статисов ПДВ

1 min read
sveti stefan

Свети Стефан

Судија Привредног суда Дијана Раичковић на наредном рочишту одредиће се о приговору компаније Адријатик пропертиз, у власништву грчког бизнисмена Петроса Статиса, о мјесној надлежности у спору који је против њих покренула компанија „Свети Стефан“ хотели. Државна компанија је од 2022. године почела да обрачунава ПДВ на износ кирије, али је Адријатик и даље плаћао износ без ПДВ-а. Због тога су „Свети Стефан“ хотели покренули извршење, на које је Адријатик поднио приговор и спор је прешао у парницу пред Привредним судом. Сада Привредни суд треба да се изјасни да ли се тај спор треба рјешавати код њих или је за спор надлежна арбитража у Лондону. Уколико буде надлежан Привредни суд, „Свети Стефан“ хотели ће предати тужбе за период од 2019. па до 2022. године. За период прије 2019. године неће моћи да траже исплату ПДВ-а који на годишњем нивоу износи 235 хиљада евра.

Правни заступник Адријатика Никола Мартиновић је на јуче одржаном рочишту истакао је да је уговором јасно дефинисано да је за решавање спора надлежна лондонска арбитража, те да је уговор о закупу потписан са хотелском групом „Будванска ривијера“, као и да не постоје никакве уговорне обавезе са тужиоцем у спору.

– Адријатик пропертиз има уговор о закупу који је на снази и који је закључен са трећим лицем, односно „Будванском ривијером“, а по том уговору сви спорови морају бити повјерени лондонској арбитражи. Уколико је закуподавац из тог уговора уступио своје потраживање овдје тужиоцу или неком трећем лицу, а што је његово право, то треће лице мора поштовати одредбе о арбитражи и не може за права из тог уговора тражити заштиту пред овим судом – истакао је Мартиновић, преноси Дан.

„Свети Стефан“ хотели су настали подјелом „Будванске ривијере“ и у њиховом власништву су хотел „Свети Стефан“ и вила „Милочер“ за који на годишњем нивоу од закупа добијају 1,12 милиона. Тачније до 2022. године су добијали 1,12 милиона, а од тада траже 1,35 милиона еура. Прије 2022. године ПДВ је био урачунат у износ кирије.

Адвокат компаније „Свети Стефан“ хотели Петар Мрдак предложио је да се у доказном поступку од Управе прихода и царина (УПЦ) ПЈ Будва прибаве списи у којим је констатовано да је обрачун ПДВ-а вршен незаконито.

– Такође, уколико суд не буде у могућности да утврди висину потраживања по предметном основу, да се одреди вјештачење по вјештаку финансијске струке који ће извршити обрачун ПДВ-а, с обзиром на то да тужени спори овај обрачун. Спор је инициран након инспекцијског надзора и доношења рјешења о утврђивању пореза, гдје је извршена корекција обрачунатог и плаћеног ПДВ-а за 94.000 и пореза на добит за 23.000 евра за укупно девет обрачунских периода. Дакле „Свети Стефан“ хотели су платили разлику по овом основу у укупном износу од 123.000 евра – казао је Мрдак.

Мрдак је навео и да су налазом УПЦ обавијештени да се ПДВ обрачунава погрешно, те да је Адријатик пропертиз обавијештен о издвајању дијела имовине од ХГ „Будванска ривијера“ те да све обавезе извршавају према предузећу „Свети Стефан“ хотели.

Заступник Статисове компаније истакао је да није потребно прибављати списе од УПЦ јер то није предмет спора, већ да је предмет да ли је уговорна закупнина, како је одређено уговором, обухватила ПДВ или се на тај уговорени износ ПДВ посебно обрачунава.

Наредно рочиште заказано је за 16. октобар, преноси Дан.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *