ИН4С

ИН4С портал

Специјални известиоци УН-а: Израелски ваздушни напади и копнене операције могу представљати ратни злочин

1 min read

Фото: ЕПА/ЕФЕ

Израелски ваздушни напади и копнене операције на окупираној Западној Обали који су били усмјерени на избјеглички камп у Џенину, убијање најмање 12 Палестинаца, могу prima facie представљати ратни злочин, казали су експерти УН-а.

Операције ‘израелских снага’ на окупираној Западној Обали, убијајући и тешко рањавајући окупирано палестинско становништво, уништавајући њихове домове и инфраструктуру, прозивољно расељвајући хиљаде Палестинаца, представљају огромна кршења међународног права и стандарда о употреби силе и могу представљати ратни злочин, казали су експерти УН-а.

Између 3. и 4. јула, израелске окупационе снаге убиле су најмање 12 Палестинаца, укључујући 5. дјеце, и повриједиле више од 100 Палестинаца у једној од највећих војних операција Израела на окупираној Западној Обали последњих година. Напади су прислили хиљаде Палестинаца да побјегну, оштетили инфраструктуру, куће и стамбене зграде.

“Ово су били најжешћи напади на Западној Обали од уништења кампа у Џенину 2002. године“, казали су експерти УН-а.

Указали на више извјештаја о томе да су кола хитне помоћи била спријечена да приступе избјегличком кампу у Џенину како би евакуисали рањене и пружили медицинску помоћ.

Око 4.000 Палестинаца побјегло је из избјегличког кампа у Џенину након смртоносних ваздушних напада током ноћи у понедјељак и уторак.

“Срцепарајуће је видјети хиљаде палестинских избјеглица које су првобитно ресељене од 1947-1949 да су поново присиљене да изађу из кампа у великом страху у глуво доба ноћи.“ казали су експерти УН-а.

Осуђујући такозване „противтерористичке“ операције израелских снага, експерти су рекли да напади нису нашли оправдање према међународном праву.

„Напади представљају колективо кажњавање палестинског становништва, које је у очима израелских власти означено као „колективно безбједоносна пријетња“, казали су они.

Експерти су изразили озбијну забринутост због војног оружија и тактике које су израелске окупационе снаге користиле најмање два пута у последње двије недјеље против становништва Џенина.

“Палестинци на окупираној палестинској територији су заштићена лица по међународном праву, којима се гарантују сва људска права укључујући и право на претпоставку о невиности“, казали су експерти. “Окупациона сила их не може третирати као пријетњу колективној безбједности, тим више док окупациона сила поспјешује анексију окупиране палестинске земље, расељавање и одстрањивање палестинских становника.“

Експерти су казали да су израелске операције у Џенину биле оснажене структуралним насиљем које деценијама прожима окупирану палестинску територију.

“Некажњивост коју деценијама Израел ужива за своја насилна дјела само потпирује и интевизира циклус насиља који се понавља.“

Експерти УН-а су позвали да се Израел сматра одговорним према међународном праву за своју нелегалну окупацију и насилна дјела у циљу његовог самоодржања.

“Да би се ово немилосрдно насиље завршило, израелска нелегална окупација мора да се оконча. То се не може исправити или побољшати на маргинама, јер је погрешно до сржи“, рекли су они.

** Експерти УН-а: Франческа Албанезе, специјални извјестилац за стање људских права на палестинској територији окупираној од 1967. године; Паула Гавириа Бетанкур, специјални извјестилац за људска права за интерно расељена лица; Реем Алсалем, специјални извјестилац за насиље над женама и дјевојчицама.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *