ИН4С

ИН4С портал

Војо Лаковић експлицитан: Црне тројке су државни терор – формирати Анкетни одбор и донијети лустрациони акт

Војо Лаковић

У интервујуу који је дао новинару А плус ТВ Младену Стојовићу, бивши савјетник за безбједност премијера Здравка Кривокапића, професор Војо Лаковић, поред изношења оцјене тренутног стања у сектору безбједности Црне Горе и анализе пропуста у царинском пословању који су погодовали енормној експанзији илегалног промета цигарета и наркотика по чему је држава Црна Гора постала позната чак и ван европског континента, је дао један јако занимљив осврт на злоупотребе дјелова безбједносног система, прије свега Седме управе СДБ и САЈ, кроз дјеловање тзв. црних тројки о чијем постојању ИН4С у континуитету извјештава.

Лаковић је потврдио постојање и дјеловање „црних тројки“ на чијем удару се, у дужем временском периоду, нашао велики број лица – истакнутих појединаца са којима се на бруталан начин, применом физичког насиља, обрачунавао режим Мила Ђукановића.

Демантујући раније дате тврдње Ђукановића о томе како Седма управе СДБ није ни постојала, Лаковић је по први пут јавно саопштио да је и сам био мета напада тог састава и САЈ полиције када су га, након више покушаја, 1999. године у мјесту Црна Пода у кањону ријеке Таре сачекали и претукли којом приликом је задобио тешке тјелесне повреде од којих и данас има последице.

Након напада на њега, на мети „црних тројки“ су се нашла и друга лица, прије свега пуковник Радован Алексић на кога су и пуцали, затим главни и одговорни уредник листа Дан Душко Јовановић, Јеврем Брковић, Гојко Митровић, Жељко Ивановић и многи други, а било их је преко 20.

Лаковић тврди да никада није саслушан као оштећени нити је била шта рађено по том питању па након свега изражава чуђење да нико до сада, нити полиција нити тужилаштво, није саслушало бившег специјалца Брајушка Брајушковица који је 2013. и 2021. године јавно износио корисне информације о дјеловању тзв „црних тројки“.

 

Посебно је чудно што се, наглашава професор Лаковић, актуелни шеф специјалног полицијског тима Предраг Шуковић није активније укључио у разјашњавања напада на њега, односно утврдио ко је покушао његово убиство и зашто се није појавио током поступка који је вођен против пуковника Радована Алексића за то кривично дјело.

Тиме би се многа питања разјаснила, мишљења је Лаковић, посебно што је Алексић ослобођен тих оптужби и што су базне станице показале да је био у војном објекту у Београду, али и због чињенице да је сам Шуковић имао неки сукоб са Душком Марковићем. „Шуковић је тај који би требало да нешто каже, да каже све око пуковника Алексића и да објасни неке ствари јер он је човјек од повјерења специјалног тужиоца“ – јасан је Лаковић.

Шуковић као шеф СПТ мора бити потпуно чист, мора бити примјер свима како треба поступати јер је то једини начин да се нека питања доведу у ред, напомиње Лаковић, додајући да он о ШуковиЋу не зна ниШта негативно и нема никаквих података.

„Црне тројке“ су државни терор којим се држава обрачунавала са истакнутим појединцима, изричит је професор Лаковић и наглашава да обавеза свих је да се, након свега, та појава у потпуности расвијетли и према одговорним лицима предузму одређене мјере.

Будући да је прошло много времена, да је у питању државни пројекат а не изоловани случајеви и да поједини актери нису живи, сматра да се формирањем посебног Анкетног одбора у Скупштини Црне Горе и јавним свједочењима актера током рада истог, може у потпуности расвијетлити ова појава након чега би Скупштина донијела лустрациони акт којим би била обухваћена сва лица одговорна за ове злочине.
Овим јавним свједочењем Воја Лаковића о постојању и дјеловању „црних тројки“ су потврђена ранија казивања Брајушка Брајушковића, као и информације које је дао пуковник Радован Алексић у образложењу своје тужбе против државе због монтираног процеса који је против њега вођен, а у којима је, такође, означио Седму управу СДБ и САЈ полиције као саставе из којих су ти напади долазили.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Војо Лаковић експлицитан: Црне тројке су државни терор – формирати Анкетни одбор и донијети лустрациони акт

  1. Nije pravilno reći državni teror nego akcije mafijaša koji su zasjele na državne funkcije i državne resurse koristili u privatne i kriminalne svrhe!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *