ИН4С

ИН4С портал

Бешић: Спајић схвата да је паметније да иде са широм коалицијом и да ниједна партија у Влади не буде вето играч

1 min read

Фото: ПР Центар

Након низа састанака које је јуче имао лидер Покрета Европа сад Милојко Спајић са представницима коалиције “За будућност Црне Горе” (ЗБЦГ) и Демократске Црне Горе политички аналитичар проф.др Милош Бешић сматра да је и будућем мандатару јасно како није добро да у Влади буде нека партија која је вето играч.

Бешић у изјави за Портал РТЦГ наводи да је политичка ситуација у Црној Гори тренутно врло занимљива, подсјећајући посебно на Спајићев првенствени став да неће сарађивати ДПС-ом и са УРА.

Затим је, каже Бешић, предсједник Црне Горе Јаков Милатовић саопштио да треба разговарати са коалицијом ЗБЦГ.

Након тога су “смекшали” кад је ријеч о УРА. Мени то говори да Спајић разумије да није добро да има Владу у којој ће било која партија да буде вето играч. Такође, разумије да није добро да било која партија уцјењује Владу, на начин да ако повуче своје посланике да Влада остане без већине”, оцијенио је Бешић за Портал РТЦГ.

Бешић цијени да Спајића неко паметно посавјетује, јер све указује на ширу парламентарну подршку.

Много је паметније да иде са широм коалицијом и да ниједна партија у Влади не буде вето играч и да не може да угрози опстанак Владе. То значи и степен стабилности Владе, лакшу борбу против опозиције, а и лакше доношење одлука”, казао је Бешић.

Према његовим ријечима, Спајићеви потези су могуће повезани и са ставом званичне Србије.

Са највећих државних адреса Србије је речено да није добро да Срби не буду у Влади. Срба у Црној Гори има више од 30 процената, а ЗБЦГ је гласало 15 одсто. Јако мали број Срба је гласао за ДПС, а немали број за Демократе и за Европу сад„, истакао је Бешић.

Остаје да се види да ли је Спајић упркос ставу западних амбасада кренуо у преговоре за ЗБЦГ или је ЗБЦГ негдје најавила да ће промијенити своју орјентацију када је ријеч о НАТО или дистанцирање према Русији. Биће интересантно, па ћемо видјети исход”, закључио је Бешић.

Подсјетимо, након јучерашњих састанака један од лидера коалиције ЗБЦГ Андрија Мандић рекао је да су за њихову коалицију прихватљиви принципи ПЕС-а за формирање нове Владе.

Његов колега Милан Кнежевић саопштио је да нијесу разговарали о ресорима, већ само о раду владе која треба да буде фокусирана на приступању Европској унији и економском програму.

Спајић је за данас заказао састанке са челником Албанске алтернативе Ником Ђељошајем, челницима Социјалистичке народне партије (СНП), Генцијем Ниманбегуом, предсједником партије Форца и са Адријаном Вуксановићем, челником ХГИ.

Извор: РТЦГ

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *