ИН4С

ИН4С портал

Свједок сарадник: “Вујић рекао да ће уложити све што има да макне Рогановиће”

1 min read

Мјесто убиства Шћепана Рогановића (фото: Вијести, Жељко Вуксановић)

Исказ свједока сарадника Специјалног државног тужилаштва, поводом убиства Сћепана Рогановића којен се догодило 2020. године обухваћен је и новом оптужницом коју је СДТ недавно подигло на основу проширене истраге. Првооптужени у том предмету је Игор Вукотић, а новом истрагом обухзваћени су и Славко Радуловић, Марко Радовић и Милош Гвозденовић. Портал Дан имао је увид у ову оптужницу и поменути исказ.

 

Како портал Дан раније објавио, СПО и СДТ-у истражне радње у овом предмету су проширене на основу „СКY“ комуникације коју је надлежнима доставио ЕУРОПОЛ а за коју се сумња да су користили и неки од оптужених за убиство Рогановића против којих се већ води судски поступак.

– Свједок сарадник који је тај статус добио у предмету формираном против организатора ове криминалне организације, оптуженог Вујић Крста и чланова те групе Милог Бајрамовића, Игора Главаша, Дина Ибрахимовића и Милоша Комара, против којих је поступак пословне ознаке Кс бр 38/20, пред Вишим судом у Подгорици у току, је навео да га је у новембру или децембру 2018.године контактирао путем телефона Мили који му се представио као кум његовог познаника Вицо Слободана и тражио од њега да се виде – наводи се у оптужници у коју је портал Дан имао увид.

Убили из безобзирне освете

Подсјећамо, Шћепан Рогановић је убијен у Херцег Новом, на степеништу код Канли куле 13. фебруара 2020. године.

За овај злочин раније су оптужени Крсто Вујић, Игор Главаш и Мили Бајрамовић. Осима Вујића, Бајрамовића и Главаша осумњичени су и Милош Комар и Дино Ибрахимовић. Којима се такође већ суди по првој оптужници.

На конференцији Управе полиције и тужилаштва саопштено је да је мотив овог убиства “безобзирна освета” и да жртва није била означена као безбједносно интересантно лице.

 

Свједок је, како се даље наводи, навео да су се затим “нашли код хотела Плажа и Мили је од њега тражио да ради за њега, односно да прати кретање Шћепана Рогановића”.

Даље се наводи да је свједок сарадникодбио понуду, а Бајрамовић га је потом молио да му доноси храну јер се налази у стану из ког не може да излази. Према његовом исказу, он је пристао и два или три пута му је донио храну до мјеста Караца гдје би Бајрамовић дошао до паркингаи преузео храну предавши му новац.

Свједоку се, како се наводи, Бајрамовићу није јављао све до 07- 08. септембра 2019.године, када му је опет стигла порука од Милог на WхатсАпп“, питајући га како је, шта ради, да су му изгубили контакт, да су прошле зиме морали да оду, односно да је прошле зиме морао да оде и питао га да ли би му помогао ове године.

На то му је, како се наводи у дјелу оптужнице гдје је исказ свједока сарадника, он одговорио да му је прошле зиме објаснио шта је спреман да ради и да је у његовој могућности да ће им помоћи, мислећи на евентуално доношење хране.

Мили му је објаснио да би им требало и да им “бацим поглед“, односно да им јавља ако кога од противничког клана види и ако је спреман за то да ће му се послати криптовани телефон. Када каже противнички клан мисли на Кавачки клан. Рекао му је: „Не брини се брате, нико за тебе сазнати неће, живиш нормалан живот све што ћеш радити је да уз пут јавиш мени по неку информацију“, на шта је свједок пристао и рекао му да пошаље криптовани телефон. Послао му је аутобусом и то је била седмица када се искрцао са једрењака на којем је радио као бармен. Још док је био на једрењаку стигла му је порука на WхатсАпп“ од Милија, рекао му је да ћу следеће седмице испловити и бити кући и заиста када је испловио и стигао кући он ми је након 2-3 дана послао тај криптовани телефон. Напомиње, да се на једрењаку налазио у периоду од 03 или 04.09. до 10-11.09.2019.године- дио је исказа који садржи оптужница.

Затим му је “Мили послао криптовани телефон по возачу аутобуса, који је преузео на главној аутобуској станици у граду”.

– Након доласка кући путем WхатсАппа Мили му је јавио које су почетне шифре, како да их промијени, како да промијени своје име и како њега да дода у контакт. Након што је промијенио своје име у име „Изногуд“ додао је Милија под именом Мр. Смитх. Тада му је Мили детаљније објаснио шта га све занима, као и послао слике аута са регистарским ознакама аута која возе раније наведена лица Шћепан, Жмукић и други, као и да Шћепан гради зграду у Мељинама и ако би могао да погледам да ли се он налази тамо, чиме долази, ко још долази са њим и да ли га неко пази.

“РАДИО КАО БАРМЕН НА ЈЕДАН ДАН ДА БИ ПРАТИО РОГАНОВИЋА”

Свједок је тужилаштву навео да “када би видио Шћепана би послао поруку Милију Бајрамовићу.

– Свједок наводи да је убрзо добио прилику да ради као бармен у кафе бар Каменко“ који се налази одмах до зграде коју је градио Шћепан, ту понуду је добио од пријатељице која држи ту кафану и то је била понуда за само један дан као испомоћ. Прихватио је понуду, а то је одговарало и Бајрамовићем, јер је непримијетно могао да извиди кретање Шћепана. Тада је видио да га чува црн и крупан момак са неком тетоважом ватре на руци, а након што је Милију дао опис он је одмах послао слику и након његове потврде да је то тај, рекао му је име тог момка – В. Б. Једном приликом када је од Милија тражио позајмицу од 500 еура овај му је рекао да није проблем и дао му упутство де да дође тј. објаснио код које зграде у Мељинама и да ће му ту неко додати 500 еура. Тај човјек који му је додао тих 500 еура био је окривљени Игор Главаш. Након неких десетак дана, по договору, тај новац вратио је такође преко Главаш Игора – дио је исказа свједока који садржи оптужница.

ЧИСТИО ПУТ БАЈРАМОВИЋУ: УКРАДЕНА КОЛА ПРИПРЕМАЛИ ЗА ЗЛОЧИН

Свједок је даље навео тужилаштв у да га је “почетком новембра 2019.године Мили Бајрамовић питао да ли би му помогао да спусти ауто у Херцег Нови, јер га не може возити магистралом, да би ишао путем Даниловград – Чево – Грахово, затим старим путем Морињ – Херцег Нови, а да од њега треба да иде десетак – минута испред њега и јавља му да ли има полиције на путу јер је ауто украдено”.

– У питању је Рено Меган“, караван, црне боје, подгоричких регистарских ознака, за које таблице му је Мили објаснио да су направљене, а да већ постоји ауто са таквим ознакама и ако би полиција то ауто видјела поред пута и кренула да провјери било би потпуно регуларно, а да би проблем био само ако га зауставе. Свједок сарадник је пристао и својим возилом марке Голф 5″ ишао као претходница Милију који је возио поменути Ренаулт Меган“. Доласком у Херцег Нови Мили је ауто паркирао у мјесто Лаловине одакле га је свједок својим возилом превезао до Зеленике и апартамана „Вива“. Мили му је том приликом дао 50,00€ да му купи храну и донесе у апартман, а сјутрадан је тражио од њега да му купи и радијатор за апартман. Такође му је рекао да му је битно да нађе пут од мјеста Сасовиће до Зеленике. Свједок наводи да је мислио да тај пут зна, односно да отприлике зна гдје је најближе да се тај пут пређе и повео га је тамо својим возилом тачно код извора иза мјеста Накићеновић. Брзо су установили да тај пут не води нигдје и Бајрамовић је преко крипте то некоме и јавио, након чега је стигла гласовна порука са објашњењем да иду на Драгомир – дио је оптужнице.

Даље се наводи да је “свједок био изненађен што неко кога он не зна то зна, на шта му је Мили објаснио да је то Кићо, а Кицо је Крсто Вујић”.

Свједок је тужилаштву навео да га је повезао идућег дана до тог мјеста Драгомир, одакле су пјешке пошли до Сасовића.

– А у повратку је Мили мјерио внијеме потребно да се тај пут пређе као и да су у Сасовићима тражили погодно мјесто гдје би се могао ауто запалити и тада га је Мили питао да ли би могао помоћи тако што би од мјеста гдје су паркирали возило тј. на крај пута Драгомир повезао два лица након извршења дјела до апартмана Вива“ у Зеленици и да би за то добио 10.000 еура. Том приликом га је храбрио да му је свакако кућа у близини, да тим путем свакодневно пролази и да га због тога нико не би могао повезати са тим дјелом па је свједок сарадник и пристао. Окривљени Мили је том приликом од њега тражио да набави бензин за паљење аута, Хепо коцке за паљење, била му је потребна и тренерка за извршење дјела на шта га је упутио на који начин да је купи и да најбоље да је купи у Меркатор-пијаца у Херцег Новом, јер нема фискалних рачуна. Купио му је плаву тренерку у „Меркатор имала је три Адидас“ линије које је оптужени Мили рашио да би тренерка била мање препознатљива, купио је Хепо коцке у сеоској продавници у Зеленици, а купио је и гориво које је усуо у возило своје тетке са намјером да га извуче из резервоара када им затреба – дио је исказа којис адржи оптужница.

“СВЕ СПРЕМНО ЗА УБИСТВО ШЋЕПАНА РОГАНОВИЋА”

Свједок даље наводи да је “Мили у том апартману боравио петнаестак дана, а да му је потом рекао да је све спремно, мисливши на убиство Шћепана Рогановића.

– И тражио је од њега да оде у Морињ по Крста који га је чекао на скретање за Чатовића Млине у црног Пассата“, српских ознака, мисли да су београдске, након чега је прешао у његово ауто, а Пассат је испред њих ишао да провјери има ли полиције на путу. Одвезао је Крста до апартмана Вива“, а тај црни Пассат је ишао испред њих с тим што га он није видио, али то закључује јер је Крсто све вријеме био на вези са возачем тог Пассата. Окривљеног Крста Вујића оставио је испред апартмана.Замолили су га да увече око 18:30 часова повезе Крста до његовог стана, свједок није знао гдје је његов стан, а превезао га је до изнад вулканизера Остојића, а 18:30 часова је био термин који је Крсто предложио ради комшија да га неко не види јер се у том периоду емитују вијести – детаљи су из исказа.

СДТ наводи да је свједок, што се тиче тог мјеста изнад вулканизера, раније возио ту Милија Бајрамовића када је хтио да оружје пребаци из куће Вујића у апартман Вива и тада су кључ од Крстове куће узели од Главаш Игора.

РУТА ЗА БЈЕКСТВО: “РОГАНОВИЋА ПРВО ПЛАНИРАЛИ ДА УБИЈУ У МЕЉИНАМА”

Свједок је тужилаштву казао да су га “једном приликом замолили окривљени Крсто и Мили да би Крсто желио да провоза пут од Мељина преко Пода до Сасовића, који им је била планирана рута за бјекство након убиства Рогановића које је првобитно планирано да се изврши у Мељинама”.

-Заједно су пошли до Сасовића наведеним путем, Крсто је возио и том приликом је свједок схватио да ће Крсто бити возач у извршењу дјела – убиства Шћепана Рогановића. Пошто гориво нису могли да извуку из возила његове тетке у које је свједок усуо, с намјером да га касније извуку за паљење возила, гориво им је обезбиједио лице по надимку Боки који га је чекао са истим оним црним Пассатом“ који им је био претходница док је он довозио Крста од Мориња до Зеленике. Тог дана када је преузео гориво, увече је Крста и Милија превезао од апартмана Вила из Зеленике до возила Ренаулт Меган“ да би гориво пребацили у њихово поменуто возило. Ренаулт Меган“ се у том тренутку налази код Основне школе Илија Кишић у Зеленици- наводи се у документу.

Од Милија Бајрамовића свједок , како се наводи, сазнао да кретење Шћепана Рогановића надзире и Главаш Игор.

“ПРОМЈЕНА ПЛАНА” – МОТОР, НАНО И ЦЕРАДА

Свједок сарадник у свом исказу “напомиње да је негдје око 15.01.2020.године основана група на телефонима коју су сачињавали: Мр. Смитх – Мили, Донна Маестрал – Вујић, Деадпоол – Боки, Земун – мали из Земуна чије име не зна и свједок под именом „Изногуд”.

Свједок даље наводи да је “дошло до промјене плана везано за убиство Шћепана Рогановића јер је Шћепан престао да долази у Мељине, а како исти често долази у град јер је имао кафић, то им је сада требао мотор ради лакшег бјекства из града”.

– Мили је мотор набавио у Рожаје, зна јер га је Мили слао да иде до Рожаја да чисти“ пут али је свједок то одбио јер није имао возачку дозволу, али је ипак пристао да повезе Миловић Нана (свједок Миловић Сретен) и оптуженог Главаш Игора до Подгорице да довезу мотор. У Подгорици је у тржном центру Гинтас“ купио цераду за мотор да се исти са њом покрије, јер комби није био потпуно затворен, на задњим вратима је имао два већа стакла преко којих се може видјети унутрашњост комбија. Комби је возио Миловић Нано, а поред њега је сједио Главаш Игор, којем је свједок сарадник Дуричковић јављао на криптованом телефону о присуству полиције на путу, јер је он ишао испред њих са својим возилом. Мотор је остављен у мјесту Батерија, прекрили су га истом оном церадом коју је свједок сарадник купио у Подгорици и привезали цераду око мотора- наводи се у оптужници.

Мотор је, како је описано у документу, био црне боје, имао је три точка, два напријед и један позади, швајцарске регистарске ознаке. И свједок сарадник са сигурношћу тврди да је то мотор Пиаггио МП3.

ЗБОГ ВЕЉОВИЋА ПОМЈЕРИЛИ ДАН УБИСТВА

Како се даље наводи, “првобитно је био план да се Шћапан Рогановић лиши живота дана 10.02.2020 године када, су Вујић и Мили изашли са мотором у град да убију Шћепана.

– Али због присуства великог броја полиције по граду, јер је тог дана у посјету Херцег Новом долазио директор полиције Вељовић Веселин, одустало се од те намјере. Обзиром да их је и тог дана возио до мотора свједок наводи да је код Милија видио и пушку и пиштољ, заправо за пушку претпоставља, а пиштољ је био марке „Црвена застава“. Раније му је Мили рекао да му треба и пушка и пиштољ у зависности од ситуације, зависи шта ће користити – прецизира се у наводима оптужнице.

“КРЕНИ ПО НАС, ЗАВРШЕНО”

Три дана касније,” односно 13.02.2020.године, око 08:30 часова ујутру свједок је пошао по Вујић Крста и Милија Бајрамовића до њиховог апартмана и повезао их до мјеста Батерија одакле су преузели мотор „Пиаггио“ и кренули ка Канли кули јер су вјеровали да Шћепан пјешке силази на трг”.

-Претходну ноћ повезао је Вујича и Милија до паркинга изнад Канли куле да би се они спустили пјешке и видјели гдје је погодно мјесто да се паркирају са мотором и да чекају наилазак Шћепана Рогановића. Након што је тог јутра Вујић Крста и Бајрамовић Милија довезао до мјеста Батерија одакле су узели мотор, свједок је цераду са којом је био покривен мотор ставио у гепек свог возила, сишао до продавнице удаљене неких 200м од тог мјеста, гдје је купио сок и цигаре, а потом кренуо на претходно договорено мјесто Драгомир и по самом доласку, чим се паркирао добио је поруку на криптованом телефону Крени по нас, завршено“, а поруку му је послао Мили који је у његовом крипотваном телефону меморисан као Мр.Смитх“.

– Мили и Крсто су дошли трчећим ходом, у ауто је прво ушао Крсто Вујић и сјео позади, а потом и Мили. Мили је са собом донио и двије амбалаже од воде од по 5 литара у којима се претходно налазио бензин, а из разговора њих двојице је сазнао да је Мили остао без кондиције говорећи да је трчао уз степенице, а потом од Сасовића до Драгомира гдје их је свједок чекао. Причали су између себе, заправо питали су се да ли су добро запалили мотор, на шта је Вујић рекао:”Видио си црни дим, сигурно да је изгорио“. Доласком до њиховог апартмана Вила“ узели су са собом она два бидона тј. амбалаже од воде у које је био смјештен бензин, као и тробу са кацигама, а свједок се одвезао до свог деда. У кући је сакрио криптовани телефон и по претходном договору и плану који је Мили осмислио позвао је са свог мобилног телефона пријатеља, како би са истим пошао на кафу, а који би му служио као алиби – детаљи су исказа.

Свједок “напомиње да су на задњем сједишту од његовог возила том приликом остала рукавица која је коришћена у кривичном дјелу, па је одмах по доласку кући свједок се јавио Милију и обавијестио га о томе. Мили му је том приликом рекао да њу запали и да је ни случајно не баца, што је свједок И урадио”.

“ДОКАЗЕ О УБИСТВУ РОГАНОВИЋА БАЦАЛИ У МОРЕ”

Сјутрадан је, како се наводи, Вујић Крсто тражио од свједока сарадника путем криптованог телефона, да поде за Морињ како би се срео са лицем које вози барку иса њим дошао до Зеленике тј на мјесто гдје су раније провјеравали дубину воде и да ли барка може прићи том мјесту”.

-Пошао је у Морињ у раним јутарњим сатима, негдје око 02:30 часова, и доласком у Морињ негдје око 03:30 часова барке није било, али се иста појавила негдје око 04:40 часова. Ушао је у ту барку и са њему непознатим лицем које је носило кабаницу са капуљачом на глави дошли су до Зеленике гдје су покупили Милија и Крста Вујића. Мили је носио кофер сиве боје, а Вујић путну торбу у којој су се налазиле кациге и неколико кеса са доказним материјалом који су избацивали по мору. Биле су још три четири кесе ван кофера које су такође бацали у море. Мили није бацио свој кофер у море. Доласком у Морињ, у мјесто Костаница, сачекао их је зелени Фиат Пунто босанских регистарских таблица, повезао их до аута свједока сарадника које је такође било паркирано негдје у Морињу – дио је оптужнице.

Како СДТ наводи, у ауто свједока сарадника ушли су свједок и Мили, а Вујић се одвезао са тим Пунтом“.

-Доласком у мјесто Грахово видио је да је „Пунто контролисан од стране полиције, али унутра није видио Вујића и не зна гдје се у том тренутку Вујић налазио па је претпоставка да га је још неко возио. Мили је свједоку сараднику рекао да кључ од апартмана је остављен на улазним вратима апартмана, дао му 300 еура да свједок има док не пође по оних 10.000 еура које му је обећао за услугу коју им је учинио и помагао у извршењу дјела. Милија је довезао до Грахова када је сјео у „Ауди“ и пошао даље, а он се вратио кући. Мили му је током вожње рекао да из апартмана избаци кесу са смећем и покупи Вујићеве ствари, Вујићеву торбу, а да ће му накнадно јавити коме да их преда. Свједок наводи да тог дана ништа није урадио, али када је сјутрадан тј. 16.02.2020.године пошао до апартмана да би избацио смеће које је Мили оставио у бијелој кеси, Мили му је такође рекао да баци у контејнер и унутрашњост од кацига и да их избаци у контејнер гдје највише има смећа како би што прије били одвезени на депонију. Свједок наводи да је једну кесу избацио у контејнер, али је било немогуће да из једне туре све изнесе тј. и Вујићеву торбу као и њихове постељине, а Мили му је рекао да за то није журба,да је најбитније да се смеће одмах износе које је било у бијелој кеси, а остало да заврши сјутрадан – дио је поменутог исказа.

САЧЕКУША ПОЛИЦИЈЕ: СВЈЕДОК “100 ПОСТО ПОТВРДИО ИДЕНТИТЕТ БАЈРАМОВИЋА”

Када је сјутрадан пошао у близини апартмана “видио је полицијску Опел Астру“ испод прозора апартмана коју су констили Мили и Крсто о чему је одмах обавијестио Милија и Вуијћа.

– Мили га је охрабривао да се не брине јер да су открили апартман ту би било више полиције. полиције за увиђај и да вјероватно ту случајно стоје. Увече је такође дошао али је полицијско возило и даље било паркирано, на исто мјесто. О томе је обавјештавао Вујића и Милија, Вујић му је рекао да за оних 10.000 еура поде у Никшић и увјеравали су га да полиција сигурно не зна за тај апартман, да мора ући у исти да уклони из њега све преостале ствари, њихове постељине, кључ од „Рено Мегана“ и да ће Мили наћи жену која ће детаљно очистити апартман. Тада му је речено да са собом понесе и крипту јер ће му можда затребати – наводи с еу оптужници.

Дана 18.02.2020.године, како наводи СДТ, ујутру у 07:00 часова, када је дошао до апартмана видио је полицију на истом мјесту и о томе обавијестио Крста и Милија, они му рекли да уде у апартман и да извуче што више ствари из истог.

-Након отварања главних врата од зграде сачекала га је полиција и привела у станицу. Полиција му је одузела и криптовани телефон, истима је саопштио обије шифре од криптованог телефона. За Милија Бајрамовића наводи да је Боксер, да је 2015.године радио као обезбјеђење у ноћном клубу „Лабамба“, да му је кум Слободан Вицо, описује га као црног момка крупне грађе, има тетоважу колико се сјећа на лијевој надлактици и нешто на лијевој или десној поткољеници. Након што му је предочена фотографија Милија Бајрамовића са питањем да ли препознаје лице на фотографији, исти је рекао да је 100% сигуран да је то лице Мили Бајрамовић. Од Крста Вујића му је познато да су Рогановићи покушали раније да га убију и да је Крсто рекао да ће уложити све што има да их макне – казао је свједок.

Извор: ДАН

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *