ИН4С

ИН4С портал

Суспендован израелски министар који је предложио да се на Газу баци нуклеарна бомба

1 min read

Тридесети дан сукоба израелске војске и Хамаса. Палестински Црвени полумјесец саопштио је да је више људи погинуло и повријеђено у јаким израелским ваздушним и артиљеријским нападима у близини болнице Ал-Кудс у Гази.

Израелски министар Амихај Елијаху из ултрадесне партије Ocma jwehudit (Јеврејска снага), суспендован је након што је је изјавио да је једна од опција у рату у Појасу Газе да се баци нуклеарна бомба на ту палестинску територију.

Палестински предсједник Махмуд Абас изјавио је на састанку са државним секретаром САД Ентонијем Блинкеном на Западној обали да је Палестинска управа спремна да преузме пуну одговорност над Појасом Газе у оквиру свеобухватног политичког рјешења.

То политичко рјешење би обухватило окупирану Западну обалу, источни Јерусалим и Газу послије окончања израелског рата против Хамаса који влада Газом.

Абас је нагласио да се безбједност и мир могу постићи окончањем израелске војне контроле над територијом „државе Палестине“ и признањем источног Јерусалима као њеног главног града, пријенели су израелски медији.

Он је такође поновио да Палестинска ослободилачка организација (ПЛО) јесте једини легитимни предствник палестинског народа и једина одлучује.

У ПЛО доминира умјеренији, Абасов Фатах, ривал Хамасу, који је 2007. године силом преузео власт у Гази.

„Хамасовци“ су тада побиједили снаге лојалне Фатаху који од тада у оквиру Палестинске управе контролише само дјелове друге палестинске територије Западне обале.

Саопштење је објављено у вријеме спекулација ко би могао да влада палестинском енклавом на обали Средоземног мора и страховања да би могао настати вакуум власти, пошто се Израел зарекао да ће уништити Хамас у рату.

Израелски министар Амихај Елијаху из ултрадесне партије Ocma jwehudit (Јеврејска снага), суспендован је након што је је изјавио да је једна од опција у рату у Појасу Газе да се баци нуклеарна бомба на ту палестинску територију.

Елијаху је убрзо после објавио на платформи Икс (X) да је његова изјава о атомској бомби била метафорична, те да одговор на тероризам мора бити силовит и несразмјеран.

Премијер Израела Бењамин Нетањаху се брзо оградио од те изјаве, оцијенивши да ријечи министра Елијахуа „немају везе са реалношћу“. Суспендовао је министра због овакве изјаве.

„Израел и ИДФ ( Израелске одбрамбене снаге) дјелују у складу са највишим стандарима међународног права како би се спријечило поврјеђивање људи који нису умијешани и наставићемо то да радимо читавим путем до побједе“, рекао је Нетањаху, пренијели су израелски медији.

Елијаху, министар задужен за наслеђе, није дио ужег састава владе задуженог за безбједност који доноси одлуке у рату, започетом 7. октобра, нити има утицаја на ратни кабинет који руководи сукобима против исламског екстремистичког Хамаса.

Он је у интервјуу за јавни сервис Кан изразио противљење испоруци хуманитарне помоћи Гази рекавши: „Ми не бисмо давали нацистима хуманитарну помоћ“ оцијенивши да нема неумијешаних цивила у Гази, преноси Бета.

Министар Елијаху подржава поновну окупацију Газе одакле се израелска војска повукла 2005. године и обнављање јеврејских насеља у њој.

„Они могу да иду у Ирску или у пустиње, монструми у Гази требало би да нађу рјешење за себе“, рекао је Елијаху, додајући да сјеверни дио Газе нема права да постоји, те да свако ко маше заставом Хамаса не би требало да живи и даље.

 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *