ИН4С

ИН4С портал

(ФОТО) Служена Света Архијерејска Литургија у храму Светог Нектарија Егинског у Никшићу

1 min read

Фото: РТНК

Епископ будимљанско-никшићки Методије служио је, на празник Светог Нектарија Егинског, (у сриједу 22. новембра 2023. године) Свету Архијерејску Литургију, у храму, посвећеном данашњем празнику, а гради се у никшићком насељу Хумци.

Саслуживало је бројно свештенство и монаштво Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке, уз молитвено учешће монаштва и вјерног народа.

Фото: РТНК

Литургију је појањем пратио хор Преподобне мајке Ангелине, са диригентицом проф. Аном Бојић. Владика је у чин чтеца рукопроизвео Марка Поповића из Никшића.

Празничном сабрању присуствовали су: предсједници Општине и Скупштине Општине Никшић Марко Ковачевић и Немања Вуковић, Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, Драган Радовић, из Канцеларија за вјере Министарства правде, Лариса Лукачевић из Директората за односе са вјерским заједницама.

Фото: РТНК

Владика Методије је честитао данашњи празник и храмовну славу цркве, која се подиже у Хумцима.

„Срећна слава овом дивном храму у изградњи, који се на чудесан начин васпоставља на овој благословеној главици, у овом дивном и благословеном граду Светог Василија Острошког Чудотворца. Народ се овдје, већ, сабира, Богу моли и Његовом угоднику, великом и дивном светитељу Нектарију Егинском Чудотворцу, који је од младости био гоњен и био жртва сплетки, оговарања, злостављан до последњег свог издисаја“, бесједио је Епископ.

Додао је да су га његови непријатељи тиме гурали да се чвршће и јаче споји са Богом љубави Светом Тројицом.

“Свети Нектарије се кроз страдање, испунио благодаћу Божјом и Његовом милошћу, толиком љубављу према људима да га је Бог учинио једним од највећих чудотвораца васељене, скоро нашег савременика. То је јуче било кад је Свети Нектарије ходио по Егини и Грчкој, по сјеверној Африци, Каиру и до данашњег дана, до краја свијета и вијека, ходиће међу људима, Божјим народом хришћанским, лијечећи од најтежих болести, показујући тиме колико љубави има према роду људском и према онима, који му се с надом и љубављу обраћају“.

„Поздрављам домаћине овог града, они су заједно овдје са нама, увијек су и били, и Марка и Немању, затим поздрављам г.дина Драгана Радовића из Владе Црне Горе и гђу Ларису Лукачевић, дошли да буду заједно са нама, а посебно се радујем што је дошао Мирко Ћурић, градоначелник Требиња, који својом љубављу и сталним похођењем ових крајева, а и ми идемо тамо, скоро да смо укинули границу која постоји на Илином брду, између Херцеговине и старе Херцеговине и Црне Горе, између једног народа“, казао је Епископ будимљанско-никшићки Методије.

Владика је ђакона Обрена Дамјанца рукопроизвео у презвитера, са службом у Жупи Никшићкој.

Освештан је и преломљен славски колач, и жито, као и славски колачи свечара, који прослављају Светог Нектарија као небеског покровитеља.

Надлежни парох протојереј-ставрофор Слободан Јокић, архијерејски намјесник никшићки је захвалио Владици на благослову и подршци да се гради овај храм и украшава, као и сабраном вјерном народу.

„Следеће године, ако Бог да, да се Храм освешта. Хвала градским оцима, сестрама монахињама на молитвама, а највише и најдубље хвала вама, народе Божји, који градите овај храм и уграђујете се у овај храм вашом љубављу, од уста одвајате и овдје приносите. Из те ваше љубави никло је ово здање у коме је најљепше ово сабрање, кад смо једно са Господом и једни са другима“, поручио је свештеник Јокић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “(ФОТО) Служена Света Архијерејска Литургија у храму Светог Нектарија Егинског у Никшићу

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *