ИН4С

ИН4С портал

Велики број предмета „заборављен“ у подруму: Међу њима и случајеви полицијске тортуре

1 min read

Фото: Лазар Ружић

Основно државно тужилаштво у Подгорици прикупило је податке о предметима који су годинама трунули у подруму те институције и који нијесу додјељивани тужиоцима. Према незваничним, али поузданим информацијама „Дана“, у питању је више од 3.500 предмета који су формирани по кривичним пријавама за различита кривична дјела. Међу њима је било и неколико случајева полицијске тортуре. Како незванично сазнаје Дан, ријеч је о предметима који су додјељивани у рад тужиоцима у протеклих шест година. Када поступајући тужилац напредује и пређе у друго тужилаштво, што је у овој институцији веома чест случај, предмети су заборављани, односно остајали нераспоређени. Ови и шири подаци о нераспоређеним предметима у ОДТ-у наћи ће се на дневном реду сједнице Тужилачког савјета која је заказана за наредну сриједу.

Информација о великом броју предмета који су остали заборављени у подруму тужилаштва саопштена је на сједници Тужилачког савјета која је одржана у октобру. Члан Савјета Синиша Газивода тада је саопштио да су предмети годинама били у архиви и да нијесу додјељивани тужиоцима у рад. Тај закључак донесен је на основу дописа руководиоца Основног државног тужилаштва у Подгорици Душка Милановића од 29. септембра, који је, објашњавајући какво је стање у ОДТ-у, написао и да им додатне потешкоће у раду представљају КТН предмети (нерасвијетљени предмети по непознатом учиниоцу) који су годинама били смјештени у архиви и нијесу додјељивани у рад тужиоцима.

Газивода је казао да је Милановић у допису навео да је тек он, током ове године, донио одлуке о распоређивању КТН предмета, по непознатом учиниоцу, из 2016, 2017, 2018, 2019, 2020. и 2021. године, што је тужиоцима ОДТ-а умногоме повећало обим посла.

– Нама шеф ОДТ-а Подгорица даје информацију да је шест година велики број „живих предмета“ по непознатом учиниоцу стајао у архиви, а да није било уопште тужиоца који је њима био задужен или који се њима бави и који ће да предузима било какву радњу. А све оно друго што је требало да се ради, очигледно, није рађено јер су предмети стајали у архиви. И сад ми то сазнајемо, а то се односи на ко зна које предмете, ми то у овом тренутку не знамо. Моја је претпоставка да ће да исплива велики број предмета кад добијемо извјештаје. Видјећемо колико је тих предмета – рекао је тада Газивода.

Милановић тражио још десет тужилаца

Будући да су нераспоређени предмети повећали обим посла тужилаца у ОДТ-у Подгорица, Милановић је тражио да им се додијели још 10 тужилаца.

– Пошто смо овако сазнали за КТН предмете, и ми не знамо који су све предмети против непознатих починилаца – је ли их требало ријешити, је ли требало прекинути застару, предлажем да донесемо закључак којим ћемо од основних тужилаштава тражити да нам до 31. јануара следеће године кажу шта су урадили и да саопште податке о броју оптужних аката који су предати суду. Да нам у року од 60 дана доставе шта су урадили сви у основним тужилаштвима. Уколико предмет стоји у подруму и нико није задужен за њега, ту ће се тешко нешто открити – рекао је Газивода на једној од раније одржаних сједница ТС.

Тужилачки савјет је на истој сједници донио одлуку да од главног специјалног тужиоца затражи извјештај о свим неријешеним КТН предметима који се односе на догађаје прије 1. јануара 2013. године. Захтијеваће изјашњење специјалног тужиоца за сваки појединачни предмет, да ли је наступила застарјелост кривичног гоњења, када је предузета последња радња прије 20. октобра ове године и да ли је предузета нека радња до дана подношења извјештаја. И тај извјештај наћи ће се на дневном реду Тужилачког савјета на сједници која је планирана за сриједу, 6. децембар.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Велики број предмета „заборављен“ у подруму: Међу њима и случајеви полицијске тортуре

  1. Zaboravljeni, bolje reci skrajnuti dok ne nastupi zastara. Pa da smo amerika 3500 predmeta je mnogo. Bitno je bilo hapsiti ljude sa litija, Mitropolita, Daru sa Smokovca…Sto je Veka uspjela da napravi od pravosudja i tuzikastva tesko da ce kome poci za rukom.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *