ИН4С

ИН4С портал

Сумње на непотизам, нестручност и јавашлук менаџмента ЖПЦГ без реакције надлежних органа

Жељезнички превоз Црне Горе са још три предузећа која функционишу у оквиру њега један је од ријетких привредних субјеката који су у државном власништву, али према којима се иста понаша практично “маћехински”.

Наиме, бројни проблеми са којима се годинама уназад сусријећу не само запослени већ и корисници услуга као да немају рјешења са правих и одговорних адреса.

Ни више од три године од политичких промјена у Црној Гори и промјенама менаџмента дугорочни план о осавремењивању и побољшању ситуације на жељезници јавности није представљен.

Иако су сумње на непотизам, корупцију, нестручност и бахто понашање актуелног менаџмента, дијела запослених објављивани у медијима и на друштвеним мрежама, и даље изостају реакције надлежних државних органа.

Оно што свакако посебно забрињава је чињеница да ни учестали инциденти на пругама који утичу на безбједност путника али и других учесника у друмском саобраћају и возовима који саобраћају кроз Црну Гору није завриједила довољно пажње.

Само у протеклих пар мјесеци догодиле су двије хаварије односно пожара на возовима који су саобраћали ка Бару. Адекватно објашњење али и преузимање одговорности за овакве ситуације на жељезници су изостале.

Разлоге за овакво стање у ЖПЦГ незванични саговорник нашег портала види у нестручности и некомпететности људи који управљају предузећем са једне стране али и одсуству интересовања државе за вишегодишње проблеме.

Исти извор портала ПРЕСС наводи да иако је на званичној директорској позицији Илинка Павићевић конце предузећа у својим рукама држе мањински акционари односно представници бившег Еурофонда, на чијем је челу био бизнисмен близак Демократској партији социјалиста (ДПС) Веселин Баровић, а којег данас у ЖПЦГ представља Марко Бартоњели.

Он је сада на челу одбора директора који је окупио оперативни менаџмент који, како наводи наш извор, не води предузеће у правцу опоравка и просперитета и уједно износи забринутост због безбједности путника који користе услуге жељезнице.

Од доласка новог стратешког и оперативног менаџмента 40 запослених је покренуло судске спорове, а само у прошлој години због истих је ЖПЦГ исплатио 43 хиљаде еура. Ријеч је махом о споровима које су радници покренули због укидања радних мјеста без образложења.

Чињенице које говоре у прилог овој тези о несналажењу руководилаца су и да је ЖПЦГ годинама на црној листи пореских обвезника. Тренутно дугују близу седам милиона на рачун неизмирених обавеза.

Да је та сумња у квалитет пословне политике актуелног менаџмента оправдана говоре следећи подаци:

У јуну 2023. године Влада Црне Горе дала је „зелено свијетло“ за израду правилника о организацији и систематизацији радних мјеста и колективни уговор између ЖПЦГ и колективних синдиката. Почетком јула је потписан колективни уговор а у октобру је урађена систематизација.

Међутим, према оцјени нашег извора десила се превара.

Наиме, 18. јула прије потписивања колективног уговора десиле су се двије измјене и допуне у њему и у правилнику о организацији и систематизацији. Ту је, наводно, Батротенљи успио да убаци „своје играче“ који су повезани са његовим предузећима која се баве туристичким пословима.

Наиме, супруга Марка Бартоњелија има 50 одсто акција у једној од тих туристичких агенција а један од извршних директора је његова мајка. Помоћник извршног директора, чије је радно мјесто систематизовано 18. јула је особа која је радила као водич у агенцији код Бартоњелијеве мајке док је супругу запослио у ОЖВС.

Систематизацијом односно измјенама које су у њој направљене предвиђено је још неколико, по оцјени нашег саговорника, непотребних радних мјеста. (нпр. Путни контролор, помоћник извршног директора за транспортно комерцијалне послове и логистику, оформљена је служба за маркетинг и рекламу која и даље нема руководиоца, оформљена је јединица за вучу возова у Бијелом Пољу), док са друге стране у извршној служби која је веома важна за безбједност саобраћаја и функционисање предузећа недостаје стручног кадра.

Умјесто 320 радника овом систематизацијом данас је упошљено 405 радника. Сумња се да је Бартоњоли са менаџментом систем у комплетној жељезници приватизовао.

Да ли су би мањински акционари имали намјеру да приликом новог расписивања тендера за склапање уговора о обавези јавног превоза „уђу“ са својим возовима и на тај начин зараде десет милиона годишње питање је без одговора.

Свакако оно што би требало државу да брине је како ће се потрошити средства у износу од два милиона, која је на рачун ЖПЦГ донирала Влада.

Умјесто да се извлаче бенефити и за државу и за путнике од разних међународних уговора као што је онај по којем је ЖПЦГ члан ЕПА (Међународне организације за резервацију и продају карата), корист има само мали број људи из предузећа, углавном из менаџмента.

Како наводи извор, ЖПЦГ до данас није наводно продао ни једну карту преко тог сервиса али се зато редовно плаћа чланарина, одласци на састанке и службена путовања.

Да се у овом предузећу одвијају бројне закулисне радње наш незванични извор поткрепљује и примјером два електромоторна воза из Русије која нису у употреби јер чекају на сервис. Један је искључен из саобраћаја у фебруару а други у августу који је, како каже, по налогу извршне директорице и инжињера који су у комисији био у погону до избијања пожара у тунелу Созина.

Он подсјећа да, на срећу, прије недељу дана није дошло до озбиљнијих последица када је, поново због пожара, воз стао у Зети. Како каже, да се слична ситуација догодила било гдје друго од Златице до Колашина последице би биле катастрофалне.

Тренутно ЖПЦГ располаже са пет локомотива и седам спаваћих кола што је довољно за наредних пет година. За један пар међународних возова које имамо у саобраћају Црној Гори је за наредне три година довољна једна локомотива, тврди саговорник портала и закључује да би рјешење ситуације у овом предузећу био стечај.

На тај начин би се, како каже, ослободили вишкова уз покретање поступака против менаџмента и свих оних који су допринијели овако лошој ситуацији.

Поводом горе изнешених сумњи у организацију рада у предузећу, стања возног парка и плановима за развој питања смо доставили Служби за односе са јавношћу али одговор упркос договору до објављивања текста није стигао.

Сумњиве дипломе

Саговорник портала ПРЕСС изразио је сумњу у валидност појединих диплома људи који су дошли на позиције у ЖПЦГ.

Наводи примјер директора Управе за жељезнице Дениса Лукача који је у априлу 2013. године дипломирао на факултету Доње луге у Беранама као менаџер у жељезничком саобраћају.

Међутим, када је ту диплому донио у предузеће саопштено му је да то радно мјесто не постоји у правилнику, тако да у октобру исте године Лукач доноси диплому саобраћајног инжењера.

Наш извор изражава сумњу и наводи као спорно и именовање извршне директорице ОЖВС Драгане Лукшић која се представила као дипл. машински инжињер, а уствари је струковни инжињер заштите на раду.

То су све детаљи који указују да се неке ствари у нашим жељезничким предузећима требају испитати и лоше мијењати на боље.

 

Извор: Пресс

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *