ИН4С

ИН4С портал

Божовић: Држава да креира услове који ће омогућити грађанима да ријеше стамбено питање

1 min read

Фото: Лазар Ружић

Чињеница да је Црна Гора Уставом дефинисана као држава социјалне правде нас обавезује да креирамо услове који ће омогућити грађанима да остваре основне животне потребе, међу којима је свакако право на становање. Рјешавање стамбеног питања један је од најистакнутијих егзистенцијалних проблема наших грађана у последњих 30 година, саопштио је Богдан Божовић, предсједник Клуба посланика СНП-ЦИВИС.

– Запањујуће мали број младих људе има ријешено стамбено питање, а већина са преко 30 година и даље живи са својим родитељима – навео је Божовић.

Према његовим ријечима, цијене станова су значајно скочиле, али и ренте за издавање.

– Неопходно је поново оживјети идеју Уније слободних синдиката о формирању Националног стамбеног фонда. Национални стамбени фонд би служио као кровна организација, која би генерисала приходе и редистрибуирала их локалним самоуправама – оцијенио је он.

Како је истакао, средства за фонд би се могла обезбиједити од међународних финансијских организација, а улога локалних самоуправа би такође била јако значајна у погледу ослобађања од комуналних плаћања што утиче драстично на смањење цијене изградње”.

– Грађани би могли да живе у тим становима уз плаћање далеко приступачније ренте, све док не ријеше трајно своје стамбено питање. На овај начин показујемо да водимо рачуна о свим грађанима и да сви имају једнаке шансе – закључио је Божовић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *