ИН4С

ИН4С портал

Кривична пријава СДТ-у против Горана Јанковића: Ватрогасце у Турску слао мимо закона

1 min read

Дан

Специјалном државном тужилаштву кривичну пријаву, због сумње у злоупотребу службеног положаја против Горана Јанковића, бишег командира Службе заштите и спашавања Главног града Подгорица поднијеле су градоначелница Подгорице Оливера Ињац и секретарка за локалну самоуправу и сарадњу са цивилним друштвом Главног града Слађана Анђушић. У кривичној пријави наведено је 45 ставки, свака је понаособ образложена, о сумњама да Јанковић није поштовао закон. Пријава је адресирана на Владимира Нововића, главног специјалног тужиоца.

У пријави се сумња у законитост слања припадника Службе заштите и спашавања приликом земљотреса који је погодио Турску и наводи који све прописи нијесу испоштовани.

– Служба заштите и спашавања Подгорице чији је он био командр поступила је супротно одредбама Закона о заштити и спашавају и Закона о употреби јединица Војске Црне Горе и међународним снагама и учешћу припадника оперативне јединице за заштиту и спашавање, полиције и запослених у органима државне управе у мировним мисијама и другим активностима у иностранству приликом слања припадника Службе заштите и спасавања за вријеме разорног земљотреса који је погодио Турску. Служба заштите и спашавања Главног града Подгорице је самоиницијативно, без претходног консултовања Директората за ванредне ситуације и одлуке Владе Црне Горе послала своје припаднике заобилазећи притом устаљену међународну праксу као и националну процедуру поготово у дијелу који се односи на неиспуњавање основног предуслова везаног за обуке на тему трагања и спашавања из рушеввина свих припадника ове службе који су пошли у Турску, иако им је Миодраг Бешовић, в.д, генералног директора Директората за ванредне ситуације МУП-а, указао на одредбе закона и упозорио их на кршење закона – наведено је у кривичној пријави.

У пријави се истиче да је приликом повратка из Турске нестала опрема зашта имају службену забиљешку.

– Само три припадника Службе заштите и спашавања од тима од 18 ватрогасаца – спасилаца и административних радника прошла је обуку на тему трагање и спашавање из земљотреса чиме је Јанковић поступио супрото чланову 7 и 8 Закона о употреби јединица Војске Црне Горе и међународним снагама и учешћу припадника оперативне јединице за заштиту и спашавање, полиције и запослених у органима државне управе у мировним мисијама и другим активностима у иностранству – стоји у пријави.

У пријави је наведено низ сумњи у злоупотребе материјалних и финансијских средстава службе.

У пријави Оливере Ињац и Слађане Анђушић упућеној Владимиру Нововићу, главном специјалном тужиоцу, обухваћено је и поступање службе којом је Јанковић руководио на дан парламентарних избора 30. августа 2020. године.

– Сачинио је пријаву број 3074/1 од 30. 08. 2020. године у 16:28 часова на основу е-маила од 30.08.2020. године који му је упућен дана 28.08.2020. године са приватног гмаил налога роценовицтијана@гмаил.цом на е-маил адресе Служби заштите и спашавања Подгорица и гдје му је упућен захтјев за приправност за дан 30.08.2020. године, недеља од 16:00 (дан парламентарних избора), и да је у случају потребе за интервенцијом потребно покрити следеће позиције: два специјализована возила стационирати у Карађорђеву улицу, на потезу улаз у зграду Владе Црне Горе, УО „Муштулук“ (некадашњи „Бис“), а два специјализована возила стационирати у Његошевој улици измнеђу зграде Уставног суда и зграде Скупштине Црне Горе. Пријавом број 3071/1 Служба заштите и споашавања је умјесто ечтири посаде обезбиједила седам са 17 чланова посаде без захтјева опд стране пошиљаоца е-маила који је споран како због прекорачења налога тако и у смислу недостатка службене комуникације – наведено је у кривичној пријави, пише Дан.

Горан Јанковић каже да ће се одазвати позиву надлежних органа.

– Први пут чујем за кривичну пријаву, па не могу да се изјасним пошто нијесам упознат са садржином. Што се тиче догађаја које помињете од 30. августа то је већ истраживано и одбачено – рекао је Јанковић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Кривична пријава СДТ-у против Горана Јанковића: Ватрогасце у Турску слао мимо закона

  1. Kad smo kod zemljotresa, dje je krivixna za kradju od penzionera?
    Svima su bez pitanja zsvukli ruku i dzep, 2 mjeseca. To se zove lopovluk.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *