ИН4С

ИН4С портал

Тужилаштво у Приштини подигло оптужницу против двојице Срба

Фото: Спутњик

Специјално тужилаштво у Приштини саопштило је да је подигло оптужницу против двојице Срба Р. П. и Д. О. због, како се наводи, кривичног дела „учествовање у гомили која врши кривично дело и хулиганство“.

Приштинско тужилаштво тврди да постоји основана сумња да су они, како је наведено, „у координацији са многим другим окривљенима српске националности са Косова и Србије“ употребом насиља покушали да спрече успостављање уставног поретка тзв. Косова у општинама на северу КиМ.

Приштинска Коха сазнаје да је реч о двојици учесника у, како наводи, „нападу на припаднике Кфора“ 29. маја 2023. године.

Срби на северу КиМ у мају прошле године организовали су мирне протесте након што су привремене институције у Приштини силом, уз помоћ специјалне полиције, у зграде општина на северу КиМ увеле градоначелнике Албанце изабране на нелегитимним и нелегалним изборима одржаним у априлу те године, које су Срби бојкотовали, преноси Спутњик.

Срби на те изборе нису изашли због непоштовање бриселских споразума од стране Приштине, сталних упада на север КиМ специјалних јединица тзв. косовске полиције и противправних хапшења Срба.

На изборе је тада изашло свега око 3,5 одсто бирача, од којих 13 Срба.

Од тада се на челу четири општине на северу КиМ, у којима Срби чине 95 становништва, налазе градоначелници Албанци.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *