ИН4С

ИН4С портал

Бивши шеф АНБ Дејан Перуничић крајем фебруара опет у судници

1 min read

Дејан Перуничић, фото: Вијести

Суђење бившем директору Агенције за националну безбједност (АНБ) Дејану Перуничићу биће настављено 21. фебруара у подгоричком Вишем суду. Између осталог, Перуничићу се суди због незаконитог снимања и праћења више особа.

Против Перуничића су подигнуте три оптужнице због злоупотребе службеног положаја.

У једној од њих, бивши шеф тајне службе терети се за незаконито прислушкивање функционера и активиста тадашњег Демократског фронта у хотелу „Палас“ у Петровцу 2020. године.

Терети се да је незаконито снимао и пратио функционере некадашњег Демократског фронта (ДФ), Демократске Црне Горе, Социјалистичке народне партије (СНП) и Уједињене Црне Горе, бившег премијера Здравка Кривокапића, преминулог митрополита црногорско-приморског Амфилохија и неколико новинара.

Перуничићу се већ дуже суди поводом оптужби да је у вријеме његовог мандата прислушкивао ранијег бившег главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића.

Дугогодишњи агент службе безбједности, Перуничић је за вршиоца дужности директора Агенције за националну безбједност именован 12. марта 2015. године.

Влада Црне Горе донијела је 20. августа 2015. године рјешење о именовању Дејана Перуничића за директора Агенције за националну безбједност.

Бивши шеф АНБ-а ухапшен је 2021. године, у склопу истраге о прислушкивању Катнића у чијем је кабинету тада пронађен прислушни уређај.

Конкретније, Перуничић је ухапшен у октобру 2021. године, а са чела АНБ-а смијењен је средином децембра 2020. године.

Када је на чело АНБ дошао Дејан Вукшић ( у децембру 2020. године), он је убрзо поднио кривичну пријаву против свог претходника Дејана Перуничића због противзаконитог прислушкивања политичких личности и новинара.

И ранији премијер Дритан Абазовић јавно је оптужио Дејана Перуничића да је он налогодавац праћења политичара, новинара и других који су били противници ранијег режима, тврдећи да службеници АНБ-а не могу ништа радити без налога директора агенције.

Абазовић је тврдио да је материјал илегално прикупљен од АНБ-а објављиван на порталу Удар, који се појавио током кампање за парламентарне изборе одржане у августу 2020. године.

Перуничић је, по оптужници, у више наврата давао усмене налоге службеницима да на подручју Подгорице, Будве и Цетиња, без претходно издатог писаног налога за праћење и осматрање, прате и осматрају одређене особе уз коришћење техничких средстава за фото-документовање.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *