ИН4С

ИН4С портал

У четири општине 10.731 незавршени предмет

Фото: Раде Копривица

Министарство просторног планирања, урбанизма и државне имовине за “Вијести” није прецизирали када ће бити ријешено питање печата у више црногорских општина, а ресор којим руководи министар Јанко Одовић најављује да ће убрзо јавности презентовати затечено стање у катастрима.

“Вијести” су из незваничних извора и на основу бројних позива грађана објавиле информацију да више подручних јединица Управе за некретнине отежано или уопште не функционише због мањка печата, а проблем имају и локални катастри у Будви, Тивту, Котору, Херцег Новом, Жабљаку и Колашину.

Из Министарства урбанизма су казали да је на дан формирања Управе за некретнине (која је била саставни дио некадашње Управе за катастар и државну имовину) у подручним јединицама (Тивту, Котору, Херцег Новом, Жабљаку и Колашину), катастрима, затечен укупно 10.731 незавршени предмет.

“Ово је суштински, највећи и једини присутни проблем, а истовремено представља и велики терет за остваривање права грађанима и правним лицима. Контролом рада катастара установљено је да се већина предмета у одређеним подручним јединицама завршавала упитним критеријумима када су у питању приоритети па се тако законска обавеза рјешавања предмета по редосљеду просто није поштовала. Из ових разлога овим подручним јединицама је као кључни задатак и обавеза дато да ријеше све заостале предмете у датом року. Ово министарство више неће дозволити рјешавање предмета на досадашњи начин већ ће се поштовати датуми предаје захтјева”, казали су из овог ресора.

Када је у питању ПЈ “Жабљак”, њоме руководи начелник, али због нове организације одређен је број службеника који су у овом моменту територијално задужени да информишу министарство о стању у предметима управног поступка, како би министарство располагало тачним и прецизним подацима.

“Свако друго сазнање о ПЈ “Жабљак” није истинито. Што се тиче ПЈ “Беране” према подацима којим располаже ово министарство укупан број незавршених предмета износи 468, а иста има у радном односу 4 дипломирана правника. Судећи по представкама грађана у овој ПЈ међуљудски односи су поремећени до тог нивоа да је производ таквог стања оволики број незавршених предмета, што је апсолутно неприхватљиво. Податак да у Беранама руководи особа која није запослена је нетачан. Како је министар Одвовић и обећао, ресорно министарство ће се бавити сређивањем стања у катастрима, и убрзо ће цјелокупној црногорској јавности бити презентирано затечено и текуће стање у подручним јединицама”, казали су из овог ресора.

Вијести 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *