ИН4С

ИН4С портал

Одлуку о изручењу До Квона доноси суд, а не Миловић

1 min read

Фото: Ројтерс

Апелациони суд Црне Горе донио је рјешење, којим је уважио жалбу бранилаца окривљеног јужнокорејског држављанина До Квона, осумњиченог за превару криптовалутама, те је укинуо рјешење Вишег суда у Подгорици од 29. децембра прошле године и предмет вратио првостепеном суду на поновни поступак и одлучивање.

Првостепеним рјешењем Вишег суда утврђено је да су испуњене законске претпоставке за изручење држављанина Јужне Кореје окривљеног До Квона, ради кривичног гоњења због више кривичних дјела по молби Јужне Кореје и молби Сједињених Америчких Држава.

Одлучујући о жалби бранилаца окривљеног, вијеће Апелационог суда је оцијенило да је то рјешење захваћено битним повредама одредаба кривичног поступка ЗКП-а, јер ј, како објашњавају, изрека рјешења неразумљива, рјешење нема разлога о одлучним чињеницама, а дати разлози су нејасни, што представља разлоге за његово укидање.

“Наиме, првостепени суд није имао у виду да се у конкретном случају ради о скраћеном поступку изручења у којем суд сагласно члану 29 Закона о међународној правној помоћи у кривичним стварима, а не министар правде за разлику од редовног поступка, доноси одлуку о изручењу. Такође, констатовано је да првостепени суд није на несумњив начин утврдио редослијед приспијећа замолница Републике Јужне Кореје и Сједињених Америчких Држава, што је један од критеријума приликом одлучивања у смислу члана 26 наведеног закона, у случају када изручење истог лица тражи више држава”, наводи Апелациони суд, преноси РТЦГ.

До Квон и његов пословни партнер ухапшени су прошле године на Аеродрому у Подгорици, када су покушали да напусте Црну Гору, користећи лажне пасоше. Због тога су пред судом у Подгорици осуђени на вишемјесечне затворске казне.

У Јужној Кореји је у септембру 2022. издат налог за хапшење До Квона, након што су његове криптовалуте Терра и Луна доживјеле крах, као и компанија Тераформ Лабс, у којој је сувласник.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Одлуку о изручењу До Квона доноси суд, а не Миловић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *