ИН4С

ИН4С портал

Драговић: Законитост штрајка утврђиваће суд, зашто је Божовић 2022. тврдио да просвјетари немају право на исти

1 min read

Посланик Покрета Европа сад Дарко Драговић рекао је да су све прилике да је предсједника Синдиката просвјете Црне Горе Радомира Божовића потресао захтјев за утврђивање (не)законитости штрајка који је упутила Заштитница имовинско-правних интереса Црне Горе.

„…па је почео да користи врло жустру реторику, обојену лирско-епским набојем и њему карактеристичном дозом патетике“.

Драговић је Божовићу поручио да нема потребе за драмом јер ће законитости штрајка утврђивати Основни суд.

„Подсјећамо вас да се у свакој демократској земљи поштују закони једне државе, па и у онима које често од јуче помињете, као што су Бурунди и Буркина Фасо. Суд ће рећи своје, а Влада ће испоштовати одлуку суда. Уколико се утврди да је одлука коју сте донијели законита, подразумијева се да ћемо је сви ми поштовати, уколико се утврди да није, надам се да ћете то аргументовано објаснити просвјетним радницима и да ћете им дати детаљније информације о томе зашто сте им тражили да потпишу да на сопствену одговорност улазе у штрајк“, рекао је Драговић.

Додао је и да Божовић просвјетним радницима треба да појасни зашто од 2015. године, када је усвојен Закон о штрајку, нису протествовали јер није донијета нова Уредба о минимуму процеса рада у просвјети.

„Није ваљда да вам је нека ситна трговина била важнија од достојанства просвјетних радника, па сте ћутали свих ових година на постојање Уредбе којом се, како ви кажете, просвјетни радници уводе у торове. Зашто нисте, господине Божовићу, обавијестили просвјетне раднике да до доласка нове Владе нисте имали позитивно мишљење у вези са Гранским колективним уговором од стране Министарства финансија? А тако сте помпезно потписивали уговор истичући своје заслуге и историјско повећање плата просвјетарима… Можда и да појасните шта се дешава са чувеном Задругом Солидарно и расподјелом станова“, питао је, између осталог, Драговић.

Тражио је од Божовића да објасни и зашто је у децембру 2022. године, када су предсједници синдиката појединих школа предлагали штрајк, тврдио да просветари немају право на исти, да не треба да буду незахвални и да уцјењују државу.

„То је иста држава, господине Божовићу, само се Влада промијенила. Да није то разлог зашто сте ви промијенили мишљење? Умјесто што правите штету без потребе, како просвјетним радницима, тако и ученицима, искористите понуду Владе која заиста нуди историјско повећање зарада просвјетарима и не покушавајте да све око себе увучете у политикантско блато у којем се ваљате већ дуже вријеме“, закључио је Драговић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Драговић: Законитост штрајка утврђиваће суд, зашто је Божовић 2022. тврдио да просвјетари немају право на исти

  1. bravo gospodine Dragovicu. Da napokon neko javno kaze ovom nadobudnom dps/ura su, ono sto zasluzuje i sto je zapavo istina.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *