ИН4С

ИН4С портал

Стјеповић писао Миловићу: Не укидајте Основни суд у Даниловграду, немате ниједан разлог за то – напротив!

Посланик и предсједник Општинског одбора (ОО) Демократске Црне Горе Даниловград Душко Стјеповић упутио је отворено писмо министру правде Андреју Миловићу у коме га позива да не укида Основни суд у Даниловграду.

„Правда у Црној Гори неће бити ни за милиметар достижнија, ни за милисекунд бржа, ако укинете Основни суд у Даниловграду, како је то предвиђено Планом рационализације правосудне мреже, актом који је израдило министарство на чијем сте челу. Руку на срце, овај акт, донесен маја ове године, производ је вишегодишњег процеса анализа и процјена, на којем су радили службеници Министарства правде у оквиру мандата више влада и за земана више министара. Но, било како било, све ће се то заборавити и на крају ће остати упамћено да је одлука да се предложи укидање Основног суда у Даниловграду била искључиво Ваша“, истакао је Стјеповић у отвореном писму Миловићу које је медијима доставила Демократска Црна Гора.

Он је поручио да неће гласати за укидање Основног суда у Даниловграду.

„Министре, како би се поменути спорни и апсолутно неприхватљиви предлог из Плана о спајању Основног суда у Даниловграду са оним у Подгорици спровео у дјело, потребно је, како сте то и сами навели у овом акту, донијети измјене и допуне Закона о судовима и нови Закон о буџету. Стога, да будем потпуно јасан већ сада: увјеравам Вас да ја нипошто нећу дићи руку за тако нешто, а увјерен сам ни већина посланика у црногорском Парламенту. Ово из више разлога“, навео је Стјеповић.

Он је написао и да када је настајао, Даниловград је био планиран за административни центар и пријестоницу Књажевине Црне Горе.

„Иако сам више него сигуран да да Ви знате шта Даниловград у историјском, државотворном, духовном, економском и уопште друштвеном смислу значи за Црну Гору, дозволите ми да Вас подсјетим да сте наканили да ‘узмете’ суд општини која у свом називу једина преостала има ријеч ‘град’. Ово је логично, јер је, када је настајао, Даниловград био планиран за административни центар и пријестоницу Књажевине Црне Горе, па је тако и прво урбанистички планирано насеље у нашој држави, које, додатно, носи име по некадашњем владару Књазу Данилу Петровићу“, навео је Стјеповић.

Он је рекао и да би макар три или четири суда требало укинути прије даниловградског.

„Но, да се вратимо у садашњост, чији подаци су ‘аналитичарима’ из министарства на чијем сте челу послужили као подлога за доношење овог апсолутно нелогичног закључка о потреби уштеде на укидању нашег суда. Без жеље за улазак у тумачење Плана који је бременит контрадикторностима, вјерујте, ако ћемо се придржавати оног што је у самом акту представљено, пола основних судова у Црној Гори би било потребно укинути, а макар три или четири прије даниловградског. Тако, један од критеријума на који се позивате је прилив становништва у Подгорицу, заборављајући притом да, пропорционално укупном броју, у посљедњих неколико година процентуално највише људи долази управо у Даниловград и ту се настањује“, написао је Стјеповић у писму.

Он је поручио и да је додатно неприхватљиво да Миловић „наводи како ће се укидањем Основног суда у Даниловграду, који је један од првих и најстаријих у Црној Гори, направити уштеда у буџету (мада је и та процјена веома спорна) од око 55.000 евра“.

„Све да узмемо као тачну ову рачуницу а, опет кажем, веома је упитна, ова тзв. ‘уштеда’ не вриједи узимања Даниловграду једне од институција које га чине градом и административним центром Бјелопавлића и доброг дијела Катунске нахије. Министре, да знам да је наша држава спала на то да нема средстава да финансира потребу за задовољењем правде својих грађана на њима најлакши и најприступачнији начин, вјерујте да бих предложио да свака грађанка и грађанин Даниловграда мјесечно одваја по 30 центи како би задржао суд у својој општини. Међутим, како сам увјерен да то није случај, застаните са намјером коју сте изнијели у свом несрећном плану, како због мојих суграђана, тако и због запослених у Суду и њихових породица. А понајвише због Даниловграда и Црне Горе“, закључио је Стјеповић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *