ИН4С

ИН4С портал

И данас настављене оптужбе између ПЕС-а и УРЕ: Скај поново раздрмао Црну Гору

1 min read

Абазовић и Спајић

Бивши премијер и шеф УРА Дритан Абазовић у изјави “Вијестима” казао је да се његовим именом манипулише не само сада, него и у бројним ранијим препискама…

“Неки су се позивали на мене, неки ме називали ‘брат Абаз’, али не знам да ли са тим треба да се шалим, или да се од тога браним. Сјећате се приче о 21 милиону, па о наводном дружењу са БИЛ лицима, па о наводној издаји Црне Горе… Кроз најпрљавије кампање су ме провлачили само да ме сломе. Али нису успјели. Једина смо Влада која је испоручила резултате и за све што се данас дешава захваљући СКY апликацији, заслужна је наша сарадња са Еурополом. Знам да је једино важно да надлежни што прије испитају све то”, навео је Абазовић.

Он је казао да је помињање његовог имена “логично, јер сам као дио безбједносног сектора често био на мети оних који су узалуд покушавали да ми се приближе, или да ме дискредитују”.

“Био сам и остао главна мета криминалаца у држави и остајем до краја да храбро носим “свој крст”. Када је у питању Миодраг Дака Давидовић, са њим јесам сједио неколико пута. И око Жељезаре се интересовао и око других државних компанија. Неким од тих састанака присуствовао је и тадашњи премијер Здравко Кривокапић, али никада, ни у једном од тих разговора није поменут никакав незаконити посао. Да јесте, мој одговор би био подношење кривичне пријаве. Мимо тога, сматрам да је веома биједно окористити се о мене или о покојном митрополиту црногорско-приморском који данас није жив, или било којем поштеном човјеку, злоупотребљавајући то у полиитчке сврхе. Ипак, навикли смо. Идемо даље биће занимљиво све што слиједи”, закључио је Абазовић.

Абазовић је то навео након писања Либертаса гдје се његово име помиње у Скај преписци између јуче ухапшеног полицајца Илије Васовића и одбјеглог Александра Мркића.

Шта пише у преписци

Састанак, тада шефа криминалистике у Центру безбједности Бар, Илије Васовића, лажног дипломате Стевана-Стива Симијановића и контраверзног бознисмена Миодрага-Даке Давидовића, судећи према транскриптима разговора са Скај апликације, одржао се у стану Давидовића у Подгорици 8. јануара 2021. године.

Васовић рапортира, сада оптуженом шефу криминалне организације Александру-Ацу Мркићу, који је у бјекству, 55 минута након што се састанак завршио, а трајао је тог дана од 12 сати и 30 минута до 15 сати.

Васовић је од 16 сати и 16 минута до 20 сати и 55 минута послао Мркићу 293 поруке.

Цијела преписка, без интервенције редакције Либертаса у дијелу који се односи на правопис (осим знакова интерпукције), текла је овако:

Васовић: Уводи нас у дневни сто велики и тв. Долази син немања каже касниће тата 5 мин. Ми поранили 30 мин.

Причамо око глупости, долази дака. Љуби стива. Пружа мени руку, нуди ракију и седа до мене. Послужење сок домаћи.

Каже дака дир да син изађе. Ми остајемо. Узима свеску плаву и црв оловку. Пише моје име. И каже стиву и креће он да прича да је дритан мене подржао да ће доћи на сл састанак и да је у питању државни интерес.

Рекох не пијем и не пушим. Стив реци нашем брату илији све отворено у твојим рукама је погача па сијеци јер од тебе све зависи. Пита ме јел истина да се 1000 конт радило годишње. Рекох окле би ја знао.

Узима он ријеч. Каже он ја знам. То је 12 милијарди или милиона писао је на папир. Каже 1 посто није ишао у државни буџет. Долази без свеске. Ка сам мом куму кривокапићу то рекао али он је глуп да свати. Каже. Ништа љутим се на њега. Он је глуп не умије ни да слаже. Он је један народни човјек.

Видиш илија ја све пишем. Да ли ћемо га радит ми или ће га радит други. И да од тог посла ће 10 посто бити дато свима у ланцу. И креће да прича да мора да се ради посао. И каже да би преко мене ишло све око тога. Под условом да стив и д то аминују. И да све буде транспарентно.

Ја рекох морате ми дозволити пар речи о себи. Кажем му ко сам. Да без обзира прихватио или не ја његову понуду тј њихову да сам имао жељу да га упознам. И да нема чланка и да нема емисије коју нисам погледао као и да без обзира што сам био дијетw чуо са њега да кад је он држави правио паре од нафте и др ствари. Све како си рекао.

Он се понашао тачно тако како си ми га описао. Једва ме пустио да идем. Ни гранд, ни тебе.Примјетио је крст.

И он нема појма о луци ништа. Али је провукао даа и заиграше му очи ко џек пот.

Индиректно. Рекох чика Дака. Слушај даље. Да. Навукох га. Нисам ни ја. Уз дужно поштовање. Ви сте 20 год ван свега у цг. Али што се тиче луке. И дивим се вашој енергији. Лад све ово лратите. То се не ради на тај начин који сте ви радили. Вас је време прегазило.

Везано за привреду цг и региона. Да зна да ради. И да има инфраструктууру. Лука није хајдучија већ умјеће. За рад. То се не ради на тај начин који сте ви радили. Вама треба неко ко ви. Ви сте паметан човјек.

Долазимо до тога. Па онда са абазом. Рекох му. Тј пре тога састанак. Тражио сам 5 дана да размислим. Хвала вам на поверењу и отворености. Или што би ми ви рекли. Мада сте ви и на тв то све давно рекли.

Устаде да ме пољуби. Величанствено питање. Дроб му велики ко што си рекао. Каже стив кад ме пратио није поменуо твог кума. Од смеха. Паде ми ти на памет. Xаxаx. Замало се заценух.

Али кад сам видио да га уважавају наша браћа јоаникије и остали. Чек. Каже да нисам веровао. Рекох ма намазан. Рекох му ви не верујете ни стиву ипак га кратко знате. И каже стив ми је довео абаза.

И тражи од стива да му доведе из амб Ирај јануара човека из уса. И захвали се на подршци уса око кривокапића.

Е пита мене имам ли услове. Први да седнемо нас три и абаз. Рекох имам. Други услов да ово раде срби православци. И трећи услов да штитимо државни интерес.

Каже абаз је албанац он мени. Крв чиста. Него људи који буду радили да су наши чисти. Он је држава. Рекох нисам мислио на то. Да да. Каже ок. Не турци и остало. Да. Каже ок.

Знаш шта каже 8 наших да раде у три смјене. Није то прелаз гдје је микеља радио нафту и циг. Рекох поштовани чика дака није рудник. Он ме гледа. Ово је лука нема овдје смјена. Посао се орг на други начин. Са људима који су ваши блиски пријатељи у послу.

Кад кажем блиски мислим на оне које вас у послу нису никад преварили. Слагали се ви или не. И рекао му сви остали могу само да раде за вас. Све је ишло како си рекао.

Изашао да ме прати. Каже да останем. Он ме једва пустио. Рекох идем имам обавеза. Да му ради рејтинг. Око нк сада неку агенцију. Стив му орг. Да се упознамо и да утиче на јавно мјење.

Кад сам му рекао да сам попов унук ау скочи. Каже св василије удесио. Да си био ту ти би под сто пао. Ја одмах слава му и милост.

Гледа у руку ја вртим мали крст. Рекох мој брат је др јован бурић. Зубар. Каже дака попов унук. Да попа перишића то ми је оцу тетак а мени ђед. Скочи човјек. Скочих и ја.

Крену по проектима. Зелезница. Лука. Ауто пут наставак.

Каже оово су будале ако им ја паре не направим одоше ови овце да чувају. Није поменуо гранд.

Пита ме за брана мишљење. Рекох биће кући до ноћи. Каже у праву си. Епп. Полуинформисан.

Држи се само оног где је доминантан. Стив му показа тел са порукама и сликама са заевим. Каже му убиједи нашег брат илију да радимо. Моли стива да му у мк код зајева нешто заврши.

Мркић: треба да им се улије сигурност да је то лако питко и да нема проблема кад ми радимо

Васовић: Или ће неко други радит. Каже паметан си свиђаш ми се. Јер ово стат неће никад. Рекох даћете ми 5 дана за одговор.

Мркић: а он то реално не заслужује.

Васовић: Да посао раде православни. Рекох рекао сам своје услове да седнемо са дританом и да је у инт државе. Дака инсистира да иде све преко мене паре у трезор. Јер је то и Д рекао да само ће тако да ради. Неће да ико сумња.

Пита. И човек који на тел може да нареди да крене 10 бродова робе. И који има инфраструктуру и све. Рекох мој кум коме су ови 40 мил отели. А нико вама дат неће робу на чекање. Без плаћања. Да би знао да је све ово како си рекао.

Видиш пишем ти све. Ја нисам знао те детаље. Кад ја пристанем. Листа он свеску лиата. Дака мислим да је под утиском остао. И до краја месеца ће се то уговорит. Изненадио се.

А ишао сам му уз жицу где треба. Али кад сам му рекао није могао да доминира да га је прегазило време за вид новог пословања. Каже мени ау ти си паметнији но сви ови у влади.

Прознаде ми да сам у праву. Xаxxа. Лука је мала средина. То сам му рекао овако. Где свако гледа туђа посла. Најмање од свега вам треба да вас неко просипа и да радите са људима који су досад радили у другој фирми или им ти људи вадили робу.

Нова лица и нов концепт пословања вам треба. Уз наравно транспарентност према држави. Каже тако је. Ни реч о гранду. Уз наравно транспарентност према држави. Да одеш. Дан два. Нек преноћи. Ваљало би. До њега. Он барата. Пре мог одговара. Коју препрочава. Ја сам ту где сам јер сам успешан у томе што радим. Нити да молим.

Рекох му нисам ја дошао да тргујем. Него сам. Није ме нико поставио. Ма смијао би се да си био. Не немој. Онда ће знат да смо проиграли. Ако пита кажи да су нам очеви били блиски. Да имам пуно алб кумстава. Да ме уважава. Држи карте. Нек се отвори.

Јес али видиш да је био стив и дрит код њега. Све је било како си рекао. Али он нема појма ни о полицији. Баш ништа. Ја сам оставио добар утисак. Ни о послу. Он је направио лову на берзи и разлицуу у цени. И де се седне са стивом. И што је имао прелаз и људе уз себе тј тебе тад да му направе паре. Машио ниси ништа. Све си у праву. Све. Ћутао је цијело време. И слушао ме.

Изашао до гараже. Каже није поменуо кума. Њега абаз слуша. Биће шта му се каже. Даодсмо до бг. Јис су скупа. Каже пусти га. Рекох намазан. Да не ради за џ. Од нас имаш. Рекох не инт нас шта ће ти они дати, то је њихова ствар. Важно да је овај пристао. И ово је између нас договор. Имаш само самном.

Каже стив знаш ли да је то противзаконито и најстроже кажњиви ја сам дипломата. Нема посредника. Рекох ти си мој брат и ја те издат нећу. Ти схвати то као лобирање. Причу. Чекам стив да се јави. Да. Кад ћеш са стивом да се видимо скупа. Знаш ко буквар ми је био. Ето укратко.

Кад си ме увео. Само купује. Кад му видјех стомак. Ма то га ложи. Кунем ти се остао је жељан да се врати. Ок. Стив је остао са њим око нк. Довео му неку јаку агенцију око анализе. Пре тога морамо поћ ја и ти стив. Чекам да се разиђу да ми пише. Да ручамо…

Стив сам рекао да ће добијати на мјесечном нивоу. За то. Њему је битно само да је поуздано. Стив сам рекао да ће добијати на месечном нивоу. Као дипломати. Важно да је пристао. Па ћемо лагано.

ПЕС тврди да Вијести покушавају Абазовићу да спасу образ

Шеф посланичког клуба Покрета Европа сад Василије Чарапић прокоментарисао је и јучерашње и данашње преписке, али и писања Вијести које понављају два дана за редом о изјавама бившег премијера гдје говори да је сада моменат за расвјетљавање убиства Душка Јовановића.

У ПЕС-у то виде као покушај спашавања Абазовићевог образа.

„Покушај спашавања образа скy посланика Абазовића истим текстом два дана заредом у Вијестима. Ово су стварно ниске гране“, написао је Чарапић на X-у.

А у данашњем тексту Вијести они понављају изјаву лидера УРЕ Дритана Абазовића који је позвао врховног државног тужиоца Милорада Марковића да изда обавезујуће упутство како би се у истрази убиства Душка Јовановића саслушао дугогодишњи тајни агент Зоран Лазовић.

Власник и главни уредник листа Дан убијен је 27. маја 2004. године, а одговорни за тај злочин никада нијесу процесуирани.

„Оперативне информације и раније су говориле да би Зоран Лазовић и још неке особе из тадашње службе безбједности могле дати веома значајне одговоре на питање ко је убио Душка Јовановића. Захваљујући истраживачкој новинарки из Требиња, Наташи Миљановић Зубац, то је сада добило регионални караткер и мислим да врховни државни тужилац не смије пропустити овај воз, већ треба да изда обавезујуће упутство да се свака, па и најмања шанса да се дође до истине о том злочину што прије искористи. Конкретно, Зоран Лазовић би морао бити позван да се изјасни на те околности, иако не сумњам да ће порећи било какву везу са договорима око тог убиства, вођеним у, и иза једног локала који је персонификовао еру њихове моћи у безбједносном сектору“, рекао је Вијестима Абазовић.

Новинарка Радио телевизије Републике Српске на годишњицу убиства Душка Јовановића, на својој страници на друштвеним мрежама објавила је да је вријеме да се „скине црна мрља са образа Црне Горе“.

„Вријеме је са СДТ (Специјално државно тужилаштво) и ВДТ (Врховно државно тужилаштво) питају ухапшеног чувара тајни „З“ која је била његова улога у убиству власника и новинара Дана, Душка Јовановића“, написала је она.

Зоран Лазовић је, у вријеме убиства Душка Јовановића, био шеф Одсјека за тероризам у Служби државне безбједности Министартва унутрашњих послова Црне Горе.

Новинар и некадашњи посланик убијен је 27. маја 2004. године – хицима из аутоматског оружја покошен је када је изашао из редакције дневног листа чији је био власник.

За учешће у убиству, за сада, осуђен је једино Подгоричанин Дамир Мандић, коме је Апелациони суд у априлу 2017. потврдио пресуду за саучесништво и осудио га на 19 година затвора. Осим извршилаца и налогодаваца тог убиства правди измичу и они који су истрагу водили тако да се истина никада не утврди. Није утврђено ни ко је одговоран за то што готово двије деценије нема озбиљнијих резултата.

Прошле године у Вишем државном тужилаштву у Подгорици, у тој истрази, саслушано је неколико особа, међу којима и Весна Меденица, која је била врховни државни тужилац када је Јовановић убијен.

Она је исказ дала у истрази отвореној 2021. године, којом руководи тужитељка Данка Ивановић Ђерић.

“Из комуникације са њом могу рећи да је јуче дала све податке које је тада добила од истражних органа. Задовољна је чињеницом да се наставља истрага и очекује да се успјешно оконча”, изјавио је Беговић у јуну прошле године.

Прије некадашње ВДТ и бивше предсједнице Врховног суда, исти статус имао је и некадашњи директор Управе полиције, Веселин Вељовић.

Он се, наводно, изјашњавао на околности нестанка службене забиљешке у којој су службеници УП након хапшења јединог осуђеног за саучесништво у том убисту Дамира Мандића уписали све што им је те ноћи испричао.

Вељовић је тада Вијестима рекао да је саслушан, али да детаље не може износити због тајности поступка, нагласивши да је са тужитељком подијелио сва своја сазнања о том предмету која ће јој можда користити у даљем наставку истаге. Објаснио је да непосредно након убиства ни на један начин није био укључен у истрагу, већ да је у ту истрагу укључен годину и по након злочина, преноси Борба.

Дугогодишњи први црногорски полицајац прије неколико година је, на затвореној сједници скупштинског Одбора за безбједност, како су тврдили парламентарци, саопштио да је убиство Јовановића оперативно ријешено, односно да полиција зна ко је то урадио, али да нема материјалне доказе.

Средином септембра 2019. године рекао је да је умор надлежног тужиоца у ноћи ликвидације разлог што до краја није расвијетљен случај убиства власника “Дана” и што је тај предмет неповратно изгубљен.

Лазовић је ухапшен 14. априла по налогу Специјалног државног тужилаштва. Припадници Специјалног полицијског одјељења, којим руководи Предраг Шуковић, тада су лисице на руке ставили и бившем главном специјалном тужиоцу Миливоју Катнићу.

 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “И данас настављене оптужбе између ПЕС-а и УРЕ: Скај поново раздрмао Црну Гору

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *