ИН4С

ИН4С портал

Рудари поручили: Уколико Влада не нађе рјешење проблема, сами ћемо

Радници који су запослени у производњи руде боксита на коповима у Жупи никшићкој окупили су се испред капије сектора транспота, у насељу Грачаница, у знак протеста јер им бивше колеге из Рудника боксита од понедјељка, 3. Јуна, онемогућавају да раде.

“Већ пет дана не можемо да радимо, а наше породице стрепе за голу егзистенцију. И поред тога што ни ми ни наше компаније никоме не дугују, ми трпимо. Зашто нам је без икаквог разлога блокиран улаз у рудник и не дозвољава нам се да одлазимо на посао. О блокади рудника обавијештене су све институције државе које нијесу предузеле никакве мјере у отклањању проблема. Од надлежних органа нико се не оглашава. Послодавац без производње неће бити у могућности да измирује обавезе према запосленима јер нема прихода”, истакли су радници уз напомену да је њихово окупљање упозорење да неће дозволити да им било ко угрожава радна мјеста и егзистенцију њихових породица.

Подсјетили су да су им из компаније Унипром метали, која газдује рудокопима Боксита у Жупи, казали да су измирили сва потраживања.

“Уколико се у наредних неколико дана не отпочне са производњом, биће принудени да зауставе радове на свим рудницима. Молимо колеге које су нам блокирале рад, да нађу други начин да остваре своја права, те да блокирају онога ко им дугује, а да нама дозволе да радимо. Да ли држава може да допусти гашење 300 радних мјеста? Јесмо ли сви пред законом једнаки или су неки мало ,,једнакији’? Да Ии је нама Уставом загарантовано право на рад? Молимо Владу Црне Горе да се под хитно укључи у проналажење рјешења насталог проблема и да нам омогући да радимо. Да не дозволи да се угасе радна мјеста којих је и онако мало у Црној Гори. Наш циљ је заштита наших права, јер су она највише угрожена. Уколико надлежни органи не предузму мјере у циљу проналажења рјешења проблема, бићемо приморани да га сами рјешавамо. Нећемо дозволити да још једном останемо без посла, а наше породице без коре хљеба”, упозорили су рудари.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *