ИН4С

ИН4С портал

Министри пољопривреде Србије и Републике Српске потписали меморандуме о сарадњи

Фото: Принтскрин

Министри пољопривреде, шумарства и водопривреде Србије и Републике Српске Александар Мартиновић и Саво Минић потписали су данас Меморандум о сарадњи у области аграрних плаћања, Мемораднум о сарадњи у области управљања водама управљања водама, као и Споразум о сарадњи у области интегралног управљања водама доњег тока реке Дрине.

Министар Мартиновић истакао је да ће на састанку након потписивања меморандума и споразума са министром пољопривреде Републике Српске и његовим сарадницима бити један широк тим министарства пољопривреде Србије, сви директори Управа који су у саставу Миинстарства.

„Ово је прилика да пошаљемо једну јасну поруку ,пре свега нашем народу, да смо сложни и јединствени у врло тешким тренуцима за српски народ и за Србију и Републику Српску. Ова посета највише делегације Републике Српске Београду долази у тренутку када се српски народ налази под веома снажним притисцима, долази након што је у Генералној скупштини, додуше тесном већином, али некавом већином, изгласана резолуција о тзв. геноциду у Сребреници која има за циљ да жиг геноцидног народа стави на чело свим Србима“, рекао је Мартиновић.

Не само нама, него и генерацијама које ће доћи после нас ми се томе оштро супротстављамо, ми нисмо геноцидан народ, ако је било који народ био жртва геноцида то су управо Срби, нарочито у Другом светском рату, истакао је Мартиновић и додао да се то догађало нарочито у тзв. Независној држави Хрватској и током деведесетих година прошлог века.

„Етнички су нас скоро потпуно очистили из Хрватске, етнички су очистили многе просторе БиХ који су традиционално били српски – Гламоч, Грахово, Дрвар и тако даље. Али, показали смо да смо упркос томе и даље живи, идемо даље, боримо се и показујемо заједништво, а потписивањем ових докумената и сарадњу“, рекао је Мартиновић.

Минић је захвалио на срдачном дочеку, који је оценио као више него братски и пријатељски и нагласио да потписивањем ова три документа Србија и Република Српска само проширују сарадњу.

„Правимо једну веома квалитетну причу са свим оним што нас спаја – управо два документа се ескплицитно односе на оно што нас спаја, а то је река Дрина. Када је у питању ваша Управа за аграрна плаћања Србије и наша Агенција за аграрна плаћања, ви сте ту направили много већи искорак када је у питању примена неких информационих система и начина да ту развијемо максималну сарадњу“, рекао је Минић.

Са министром за бригу о селу Миланом Кркобабићем је, додаје Минић, разговарао о учешћу Републике Српске у манифестацији „Михољски сусрети села“ коју спроводи то министарство.

„Ми имамо низ изузетно добрих и устаљених сарадњи које се односе на промет роба, услуга, људи, нама је Србија највећи, најозбиљнији и најдражи спољнотрговински партнер“, рекао је Минић.

Рекао је да се нада да ће показати свима онима, којима то можда и смета „да нас нико никада не може етикетирати као некога ко је злочинац“.

„Ми смо народ који је поносан, који има своју историју и нећемо се обазирати на те ствари, желимо да пошаљемо јасну поруку – нама је Србија више од пријатеља, нама је Србија родитељ, у сваком смислу те речи тако доживљавам све вас овде. Не очекујемо да то буде само помоћ, већ и сарадња“, поручио је Минић.

Кркобабић је истакао да су села оличење постојања и Србије и Републике Српске.

„Најбитнија је ствар да смо коначно на прагу дефинисања јасне политичке воље, да Србија и Република Српска у наредном периоду наступају јединствено. Не, ово нису само посете да бисмо се срели, ово је нови правац деловања, правац који је зацртао председник Вучић, а ми смо ту да то у пракси и реализујемо – сарадња министарства, заједничко деловање и постављање циљева“, рекао је Кркобабић.

Док постоје села у Републици Српској и Србији, дотле ће и оне постојати, додао је Кркобабић, и поручио да мора да се учини све да се села очувају, ревитализују.

Мартиновић је нагласио да је на састанку и предсеника скупштинског Одбора за пољопривреду Марјан Ристичевић и да га је позвао, како је рекао, јер сматра да Србија треба да има једну пољопривредну политику коју заједнички спроводе и Скупштина и Влада Србије, а конкретно ресорно министарство,

У Привредној комори Србије (ПКС) данас је одржан састанак на највишем нивоу представника ПКС и Привредне коморе Републике Српске (ПКРС), у оквиру Свесрпског сабора у Београду, на којем је било речи о досадашњој, али и корацима у будућој сарадњи две припвредне коморе.

Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију ПКС Михаило Весовић истакао је да је данашњи сусрет више од колегијалног, описујући га братским и додао да је жеља ПКС да се постојећа сарадња у наредном периоду подигне на виши ниво.

Навео је да су у Србију, као центру Западног Балкана и региона, добродошли привредници из Републике Српске, те да ће се покушати да се са њима направи синергијски ефекат.

„Многе сировине које поседује Србија су потребне Српској и обратно. Овде је реч пре свега о пољошпривредној и прерађивачкој индустрији, енергетици, дрвној индустрији и индустрији намештаја“, каже Весовић.

Додао је да је жеља да се подигну компаније у Србији и Републици Српској, да им се помогне да буду конкурентне, да могу да раде са мултинационалним компанијама, али и да све више инвестирају у регион.

Весовић је рекао да је Свесрпски сабор прилика да се пошаље порука да институције Србије и Републике Српске сјајно сарађују, као и да је њихов циљ дубинска размена знања и искустава у областима које су потребне и на једној и на другој страни границе.

Председник ПКРС Перо Ћорић рекао је да су у претходном периоду стратешке гране сарадње две привредне коморе биле пољопривреда и енергетика.

„Привредне коморе као институције треба да буду и јесу на услузи привреди. Управо зато се конкурентност подиже кроз дигитализацију, улагање у нове технологије, али и подизање компетенција запослених у привреди“, нагласио је Ћорић.

Подсетио је ПКРС у протеклом периоду формирала Центар за дигиталну трансформацију, уз подршку консултаната и тренера из ПКС.

Додао је да су у претходним годинама организовани различити семинари и низ појединачних сусрета у Београду, али у градовима Републике Српске, на којима се говорило о ономе што очекује привреду у будућности.

„То су, пре свега, пркеогранична опорезивања, као и разне накнаде које су усклађене са стандардима Европксе уније (ЕУ), рекао је Ђорић и додао да жели да у наредном периоду овакви састанци буду интензивнији.

У знак захвалности на доброј сарадњи, Ђорић је Весовићу поклонио монографију поводом 30 година од оснивања ПКРС.
Директор Регионалне привренде коморе Лесковац за Јабланички и Пчињски округ Горан Јовић истакао да се сарадња две привредне коморе не одвија само на највишем нивоу, већ и на регионалним и додао да Привредна комора Лесковац већ има сарадњу са коморама у Српској, посебно са комором у Бијељини, са којом постоји и уговор о сарадњи.

„Решили смо да кроз коморски систем повежемо и локалне смаоуправе. Имали смо посету привредника из Српске, а евидентно је и наше присуство на сајмовима, попут сајма у Бањалуци, а спремамо се и за учешће на Пољопривредном сајму у Бијељини од 19. до 21. септембра“, рекао је Јовић.

Додао је да он представља и ПКС у Грчкој у којој су такође отворена врата за коморе из Републике Српске. Истакао је да је Привредна комора Лесковац једна од ретких која врши брендирање производа, те да је понуђено коморама из Републике Српске да им се пренесу искуства, како би заштитиле своје брендове.

„На располагању смо им. Радимо, сарађиваћемо и надам се да ћемо повезати све мање општине. То ћемо већ урадити у наредних месец и по дана са општинама Лебане и Властаница“, закључио је Јовић.

Предузећа „Путеви Србије“ и „Коридори Србије“ састали су се данас са предузећима из Републике Српске „Аутопутеви РС“ и „Путеви РС“, као и предузећима из Србије и Републике Српске која се баве пројектовањем путева и извођењем радова, са циљем интензивирања и унапређења постојеће сарадње.

Како је саопштено, на састанку су презентована досадашња постигнућа и разматрано је јачање међусобне сарадње на подручју развијања савремене мреже аутопутева, пројектовања, грађења, управљања и одржавања аутопутева, наплате путарине, информационих технологија, развоја безбедности и заштите животне средине.

У име Министарства за саобраћај, грађевинарство и инфраструктуру Србије присутнима се обратио в.д. помоћника министра за друмски транспорт, путеве и безбедност саобраћаја Мирослав Алемпић, а исред Министарства саобраћаја и веза Републике Српске говорио је помоћник министра за друмски саобраћај Драган Станимировић. Присутне су поздравили в.д. директора ЈП „Путеви Србије“ Зоран Дробњак и директор „Коридора Србије“ Александар Антић, додаје се у саопштењу.

Састанку су присуствовали и помоћници директора ЈП „Путеви Србије“ Миодраг Поледица и Иван Тејић, извршни директори свих Сектора ЈП „Путеви Србије“, Синиша Гаврић, в.д. извршног директора за правне послове ЈП „Аутопутеви Републике Српске“, в. д. директора ЈП „Путеви Републике Српске“ Милан Дакић са сарадницима као и директори предузећа за пројектовање и извођење радова из Бања Луке, источног Сарајева и Београда.

„Унапређење заједничке сарадње, размена искустава и знања је почетак новог, развојног периода у односима путне привреде Републике Србије и Републике Српске“, закључак је данашњег састанка, наводи се у саопштењу.

Додаје се и да ће заједничко покретање нових пројеката допринети бољем повезивању, унапређујући транзитне токове роба и људи, преноси Танјуг.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *