ИН4С

ИН4С портал

До Квонова компанија пристала на поравнање – платиће 4,47 милијарди долара

1 min read

До Квон

Компанија крипто-тајкуна До Квона Терраформ Лабс, одговорна за колапс ТерраУСД дигиталних токена вриједних 40 милијарди долара у 2022. години, пристала је да плати 4,47 милијарди долара у судском поравнању са Америчком комисијом за хартије од вриједности (СЕЦ), преноси Форбс.

СЕЦ је затражио од савезног судије у Њујорку да одобри нагодбу, пренио је Блумберг.

Оператера пропалог стејблкоина (стаблецоин) и његовог извршног директора, До Квона, који се налази у Црној Гори, порота у Њујорку прогласила је одговорним у априлу у грађанској парници коју је покренуо СЕЦ, који их је оптужио за организовање преваре са криптовалутама која је довела до милијарди долара губитака.

Грађански судски процес против До Квона и његове компаније почео је 25. марта пред судом на Менхетну, скоро двије године након што је његов стејблкоин (криптовалута чија је вриједност везана за другу имовину попут америчког долара) нагло изгубио вриједност и избрисао 40 милијарди долара које су уложили инвеститори, пишу Вијести.

Према документима, данас поднијетим савезном суду на Менхетну, Терраформ је пристао да плати 4,47 милијарди долара новчаних казни заједно са забраном „учествовања у трансакцијама са крипто имовином“, пише Фајненшел Тајмс.

„Уписивање ове пресуде би обезбиједило максимални поврат средстава оштећеним инвеститорима и трајно затворио Терраформ,“ наводи се у писму које је СЕЦ поднио суду.

Као дио споразума који је СЕЦ предложио суду, Квон ће платити 204 милиона долара. Такође му је забрањено да буде службеник или директор било које јавне компаније, наводи Фајненшел Тајмс (ФТ).

До Квон и његов пословни партнер Хан Ченг Џун (Хаан Цханг Јоон) ухапшени су 23. марта прошле године на аеродрому у Подгорици када су приликом пасошке контроле, на лету за Дубаи, употријебили фалсификоване пасоше. До Квон је у Црној Гори осуђен на четири мјесеца затвора – док су Сједињене Америчке Државе и Јужна Кореја почеле да инсистирају на његовом изручењу. Након пуштања из затвора у Спужу 23. марта, полицајци су До Квона спровели код инспектора за странце, а потом, након петосатног саслушања, одвели у Прихватилиште за странце. У том објекту он ће боравити до доношења новог рјешења о изручењу. Да ли ће бити изручен Јужној Кореји или САД, поново ће одлучивати Виши суд у Подгорици, а након што је Апелациони суд уважио његове и жалбе његових бранилаца и укинуо рјешење Вишег суда.

У писму СЕЦ-а се наводи да, ако буде одобрена, предложена пресуда ће послати недвосмислену поруку не само онима „који се упуштају у дрско недолично понашање, већ и свима који покушавају да избјегну захтјеве савезних закона о хартијама од вриједности креирањем нових стандарда понашања за крипто имовину која потпада под надлежност савезних закона о хартијама од вриједности“.

Према предложеном рјешењу, Терраформ мора тражити одобрење за план ликвидације као дио одвојеног поступка стечаја у Делаверу. Квон такође мора пребацити најмање 204 милиона долара у стечајну масу компаније како би се исплатили инвеститори.

СЕЦ је одбио да за ФТ коментарише више од онога што садрже судски документи. Терраформ је одбио да коментарише. Адвокат који заступа Квона није одмах одговорио на захтјев за коментар. Између априла 2018. и маја 2022. године, Терраформ са сједиштем у Сингапуру и Квон прикупили су милијарде долара од инвеститора продајући бројне међусобно повезане дигиталне хартије од вриједности, од којих многе нису биле правилно регистроване код регулатора, према наводима у тужби СЕЦ-а.

Међу тим средствима био је ТерраУСД, стејблкоин који је Квон измислио. Његов пад 2022. године, заједно са повезаним токеном Луна, изазвао је шокове у сектору криптовалута.

„Квона траже власти САД-а и Јужне Кореје због одвојених кривичних тужби, али се он и даље налази у Црној Гори гдје води правну битку око изручења. Квон и његов бизнис су међу некада високопрофитабилним крипто компанијама и извршним директорима који су на мети америчких власти, које кажу да штите инвеститоре“, наводи ФТ.

Подсјећа да је оснивач крипто берзе ФТX, Сем Бенкмен-Фрид, осуђен раније ове године на 25 година затвора након што га је порота у Њујорку прогласила кривим за превару. Оснивач Бајненса, Чангпенг Жао, осуђен је на четири мјесеца затвора, а берза је платила казну од 4,3 милијарде долара због неуспјеха у спровођењу мјера у области спречавања прања новца и финансирања терористичких организација.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *