ИН4С

ИН4С портал

У Подгорици највећи проблем функције: Функционисање власти лако рјешиво, процес коче ПЕС и Милатовићеви одборници!

1 min read

Фото: Главни град

Већ неко вријеме Главни град Подгорицу дрма криза власти. Постоји ли излаз из кризе и хоће ли се поново ићи на изборе, у „Теми Јутра“ на ТВ Прва, говорили су Зденка Поповић из Демократа и шеф одборничког клуба ЗБПГ Митар Шушић.

Зденка Поповић тврди да је вјечити оптимиста и да треба водити дијалог до последњег момента.

„Треба наћи рјешење у интересу свих грађана. Они су дали мандат садашњој већини да врши власт четири године и негдје очекујем од представника и ПЕС-а и Покрета за Подгорицу да дођу до заједничког рјешења да се из ове кризе изађе кроз договор“, казала је она.

Све иницијативе које долазе из опозиције су пуцањ у празно, наводи она и додаје да свака опозиција увијек покушава да изазове кризу власти.

„Ми смо постали демократско друштво јер видимо да владајућа већина жели да доведе до избора“, казала је она.

Шеф одборничког клуба ЗБПГ Митар Шушић казао је да није чуо суштинске замјерке ни од једног тима.

„Нисам чуо која су то лица која не раде добро свој посао, нити који су то захтјеви да њихови кадрови дођу на одређена мјеста. Ради се само о некој причи која служи за замајавање јавности и причу ради приче да би они били у центру пажње и неки сопствени политички маркетинг, иако су већ у власти. О коме год да се ради, о ПЕС-у или о Покрету за Подгорицу. Ако је то ПЕС, они су већ на власти. Умјесто приче о пројектима које треба да реализујемо, ми долазимо до тога да причамо о томе јесу ли се неке двије екипе састале, посвађале и кад ће бити наставак преговора“, казао је Шушић.

Поповићева је казала да је систем функционисања локалне самоуправе јако сложен, а доста људи старог система је остало у систему.

„У моменту преузимања власти градоначелница је била у ситуацији да се сусретне са невиђеним опструкцијама, а (у моменту преузимања власти) било је можда 10-ак људи у згради. Грађани су нама дали повјерење, а гласачким листићима су рекли да желе нешто ново, да се модернизује Главни град и да се спроведу пројекти у стратешким плановима развоја. На жалост, умјесто да причамо о пројектима и да радимо на неким новим пројектима, ми о овоме причамо“, казала је она.

ФОТО: Зденка Поповић

Умјесто свих пројеката, ми размишљамо коме одговарају избори, а коме не.

„У локалном парламенту ни једном реченицом нисмо чули у чему је проблем. Ако су у питању функције, ајмо да редефинишемо коалициони споразум, уважимо реалност и видимо да имамо нову политичку снагу насталу из ПЕС-а. Не може ваљда бити проблем то што неко неће добити неку функцију и да због неке функције пада власт у Главном граду. Ако су идеолошке и програмске разлике, ајде да ријешимо проблем. Ово није проблем ПЕС-а и Покрета за Подгорицу већ свих нас који вршимо власт“, казала је она.

Додаје да сви трпе и да не знају шта би био разлог изласка на изборе.

Шушић је коментарисао и јучерашње излагање предсједника државе Јакова Милатовића, који је казао да постоје два начина рјешења кризе, договор или избори и казао да постоји и трећи пут, а то је бесконачно продужавање преговора и условљавања.

ФОТО: Митар Шушић

„На тај начин стварате неки привид властите политичке важности. Ми нисмо њих чули да имају неке суштинске разлике. Имамо ситуацију да су они на дневном нивоу заступљени у медијима а можда се то њима и свидјело да нас затрпавају бескорисним састанцима. Ја имам право да у име грађана дигнем глас и да будемо љути на колеге, јер нас онемогућавају. Имамо низ пројеката које је наша листа најавила просто стоје јер не можемо даље. Како ће мене да разумију пензионери који желе повлашћени статус у градском превозу? Ми не можемо да причамо о тим темама. Покренули смо пројекат градског сајмишта, станова, и један мандат је био одличан да све то реализујемо“, казао је Шушић.

Додаје и да сви причају о изборима као да их се неко боји и тврди да их се његова коалиција не боји, али и додаје – шта након њих?

„Мислите ли да ће након избора ситуација бити другачија? Опозиција има право да се нада да ће доћи на власт али након свега што се догодило у Подгорици, опозиција тешко да ће доћи на власт. Упитно је шта ми који смо добили један мандат, и сад планирамо да га вратимо грађанима, да би добили нови мандат – па ја први не бих изашао. Ја, НСД, и ЗБПГ, се трудимо да и у овим околностима останемо посвећени реализацији циљева и предизборних обећања. Видимо секретара за комуналне послове Андрију Бабовића како посјећује мјесне заједнице и жели да их укључи у функционисање Главног града“, казао је Шушић.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

6 thoughts on “У Подгорици највећи проблем функције: Функционисање власти лако рјешиво, процес коче ПЕС и Милатовићеви одборници!

  1. Fotelje fotelje i samo fotelje. Mladi neobrazovani ali halapljivi za foteljama. Mislili smo da od DPS ne može biti gore. Očigledno može. Brzo će izbori. I šta očekujete. Da vas trpimo kao DPS 30 godina

    6
    1
  2. Cijela uprava je problem, ne jedan ili deset menadzera, vec komplet uprava od vrha do dna. Sta ste uradili od preuzimanja vlasti? Samo ste dodali nove uhljebe u administraciji. Pa nismo se 30 godina borili da bismo vas doveli i onda trpjeli narednih 30 godina.

    5
    1
  3. Pomislih da je možda problem što nisu bili najbolji građanski servis, da su upitani da li mogu bolje upravljati gradom, baviti se tekućim problemima građana koji nemaju kome da se obrate za bilo kakav problem, poboljšanjem standarda, pomoći ugroženima, beskućnicima, narodnom kuhinjom, konačnim zavođenjem reda u gradskim preduzećima, koja više liče na sabirne centre na kojima pet ljudi, makar onih koji dođu na posao sjede na jednoj stolici na smjenu. Kad ono, problem funkcije, ko će ugrabiti bolju fotelju i platu, honorare i privilegije i sad treba još ljeto provesti u brizi a ne neđe u hladu kakve palme u nekom hotelu. Suza njihova nema roditelja.

    1. Bravo Zdenka, svaka riječ na mjestu! Sada je GG najveći problem Sekretarijat za planiranje prostora i održivi razvoj! Najvažniji! Tu vam je sad dogovoreno radno mjesto za bivšu predsjednicu Opštine Golubovci. Mislite li da je to slučajno? Nikada vi nećete shvatiti manipulacije i korupciju DPS. Nazalost.

    2. Nemate vi problema! Sad vam u Sekretarijatu za planiranje prostora i odrzivi razvoj dolazi pojacanje, crna kutija bivse Uprave. Nijesu funkcije najvaznije nego parcele!

  4. Grad ne funkcioniše nikako. Nisu samo funkcije u pitanju, već i drugo. Pretpostavljam da oni koji su u upravi su DPS i da često i ne izvršavaju svoje obaveze. Zato gledamo konusni i saobraćajni haos, kašnjenja u rekonstrukcijama ulica i slično.
    Očito da je tu većina nesposobna.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *