ИН4С

ИН4С портал

Антонов: Разговор о миру у Украјини могућ, али без империјалистичког диктата САД

фото: Михаил Тургиев/Спутњик

Амбасадор Русије у Сједињеним Америчким Државама, Анатолиј Антонов, рекао је у интервјуу америчком магазину „Њузвик“ да би разговор о мирном решењу у Украјини требало да се одвија без „империјалистичког диктата“ Беле куће.

Руски председник Владимир Путин прошле недеље је оценио да, ако Украјина жели да отпочне преговоре о миру, претходно мора да повуче своје трупе из нових региона Русије – ДНР, ЛНР и Херсонске и Запорошке области.

Шеф руске државе напоменуо је да ће непријатељска ватра престати одмах након што Кијев пристане на овај услов.

Такође, према речима Путина, Кијев мора званично да одступи од планова за улазак у НАТО – јер је, како је додао, Москви за мирно решење потребан неутралан, ванблоковски, безнуклеарни статус Украјине.

„Разговор о горе наведеним питањима мора да се води без империјалистичког диктата и наређења Беле куће. Време је да Сједињене Државе прихвате да су њихови стални покушаји да наметну своју вољу свим земљама узалудни, треба да признају да то више није могуће“, цитира „Њузвик“ амбасадора.

Антонов је рекао да Русија никада није бежала од дијалога са Украјином, а Путинове предлоге назвао најбржим начином за заустављање борби.

Он је оптужио Запад да настоји „не да заустави, већ да продужи крвави пројекат који је на снази више од десет година“.

Амбасадор је додао да је недавна конференција у Швајцарској имала за циљ да створи илузију широке подршке такозваној „формули мира“ Владимира Зеленског, али да у стварности „угушила сваку сумњу у легитимитет (кијевског) режима“.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *