ИН4С

ИН4С портал

Бајден олакшава пут до држављанства за пола милиона супружника Американаца

1 min read

Фото: Тањуг

Амерички предсједник Џозеф Бајден јуче је најавио један од најопсежнијих програма легализације у новијој историји, нудећи пут ка држављанству за стотине хиљада имиграната који се налазе илегално у САД-у и који су у браку с америчким држављанима, преноси АП.

Ова одлука је у оштрој супротности с плановима републиканског ривала Доналда Трампа за масовне депортације.

„Можемо ово поправити. То радим и данас“, рекао је Бајден из Бијеле куће, осврнувши се на напоре да се легализује боравак ове категорије миграната.

Програм ће бити отворен за процијењених 500.000 супружника који живе у САД-у најмање 10 година закључно са 17. јуном, наводе Бијела кућа и америчко Министарство за унутрашњу сигурност у саопштењу за медије.

Такође ће стицање држављанства бити доступно за око 50.000 дјеце млађе од 21 године која имају родитеља америчког држављанина.

„Ове мјере ће промовирати породично јединство и ојачати нашу економију“, стоји у објави Бијеле куће.

Бајден, демократа који се кандидује за други мандат на предсједничким изборима у новембру, преузео је дужност обећавајући да ће преокренути многе рестриктивне имиграционе политике свог претходника Трампа, који такође жели да се врати у Бијелу кућу.

Али, суочен с рекордним бројкама хапшења миграната на граници САД-а с Мексиком, Бајден је посљедњих мјесеци пооштрио свој приступ.

Раније овог мјесеца, Бајден је забранио већини миграната који прелазе границу САД-Мексико да траже азил, политика која је одражавала сличну забрану азила из Трампове ере и изазвала критике од стране заговорника имиграције и неких демократа.

Бајденов планирани програм стицања легалног боравка за супружнике америчких грађана могао би ојачати његову кампању поруке да подржава хуманији имиграциони систем и показати како се разликује од Трампа, који већ дуго има тврди став према легалној и илегалној имиграцији.

Програм ће омогућити супружницима и дјеци да поднесу захтјев за стални боравак без напуштања САД-а, уклањајући потенцијално дуготрајан процес и раздвајање породица. Ако им се одобре зелене карте, могли би на крају поднијети захтјев за америчким држављанством.

Особе које се сматрају пријетњом јавној безбједности или које имају дисквалифицирајућу криминални досје неће бити подобне за овај програм.

Имплементација ће се одвијати у наредним мјесецима, а већина потенцијалних корисника ће бити Мексиканци, рекли су високи званичници Бајденове администрације у разговору с новинарима.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *