ИН4С

ИН4С портал

Немачки министар економије отпутовао у Кину: Пегла односе, спречава трговински рат

Илустрација

Немачки министар економије Роберт Хабек отпутовао је у посету Кини како би покушао да продуби економске везе са Пекингом и помогао у решавању последица које је изазвала претња ЕУ да ће увести високе царине на кинеске аутомобиле.

Хабек, наиме, иде у Пекинг само недељу дана након што је Европска комисија предложила тарифе до 38,1 одсто на увоз електричних возила из Кине, што је означило нову најнижу тачку у економским односима и навело Кину да запрети осветом. Све то су многи оценили и као увод у трговински рат.

Министар, који се лично изјаснио против казнених тарифа, према писању Ројтерса, бавиће се трговинским односима, истовремено покушавајући да изврши притисак на Кину и по питању сукоба у Украјини.

Немачка, иначе, настоји да прошири приступ својих компанија огромном кинеском тржишту, истовремено покушавајући да „одбаци“ своју економску зависност од било које државе.

„Кина је незаменљив партнер за глобалне изазове попут борбе против климатских промена. Због тога је важно да останемо у дијалогу и да разговарамо о фер и равноправним условима конкуренције“, рекао је Хабек пре одласка у Кину.

Немачка, као највећа европска економија јесте земља чија реч има посебну тежину, а њени водећи произвођачи аутомобила грчевито се противе тарифама ЕУ. Према писању Ројтерса, они позивају на дијалог, истовремено очекујући да ће Кина направити компромис.

Кинески произвођачи аутомобила су с друге стране позвали Пекинг да се освети, тако што ће повећати тарифе на увоз европских аутомобила на бензин.

„Хабек овде треба да делује као посредник између ЕУ и Кине и да што пре реши трговински спор у интересу немачких малих и средњих предузећа“, каже Патрик Шеновски из немачког удружења за мала и средња предузећа ДМБ.

Лист „Чајна дејли“ изразио је наду да би се током Хабекових разговора са кинеским званичницима могла пронаћи „одговарајућа решења“ пре него што тарифе ступе на снагу.

Хабек је рекао да Немачка не жели да се одваја од Кине, али да би нека питања требало да буду размотрена током овог путовања, а посебно подршка Кине Русији и људским правима.

„Искуство последњих година је да, барем у критичним областима, висок ниво зависности од само једне земље, са којом такође постоји одређено конкурентско или системско ривалство, може постати проблем“, рекао је Хабек новинарима, преноси РТ Балкан.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *