ИН4С

ИН4С портал

Премијерски сат 29. јуна

1 min read

Премијер Милојко Спајић ће у суботу, у оквиру премијерског сата, одговорити на питање помоћу којих механизама планира достизање минималне зараде од 700 еура за сваког запосленог у Црној Гори и просјечне плате од 1.000 евра.

“Како ћете извести ту ‘магију’ да имамо просјечне нето плате у износу од 1.000 евра, а да нам бруто плате остану непромијењене, односно, најниже у региону и како ће се то рефлектовати на пензиони фонд? Конкретније, да ли сте у могућности да нам објасните реформу пензионог система коју намјеравате да спроведете у дјело?”, пита посланица Посебног клуба Радинка Ћинћур.

У име Демократске народне партије (ДНП) Милун Зоговић ће питати премијера да ли је задовољан досадашњом динамиком спровођења програма “Европа сад 2”:

“Који је крајњи рок за имплементацију свих мјера из програма и да ли су неосноване медијске најаве да је укидање пензијских доприноса и реформа Фонда пензијско инвалидског осигурања неопходан предуслов за пуну реализацију програма “Европа сад 2”.

Спајић би требало да одговори и на питање посланика ГП УРА Дритана Абазовића да ли он стоји иза организованих напада на шефа Специјалног полицијског одјељења Предрага Шуковића и главног специјалног тужиоца Владимира Нововића, како то имплицира министар правде Андреј Миловић.

Посланик Демократа Борис Богдановић у питању наводи да након хапшења Веселина Вељовића, Зорана Лазовића, Миливоја Катнића, 50 чланова других криминалних организација, те претреса објеката у власништву Бемаxа, поједини медији, организације и групе покушавају да наметну наратив да Специјално државно тузилаштво, сектор безбједности и Влада Црне Горе поступају селективно и реваншистички према својим политичким неистомишљеницима.

“С тим у вези питам: Да ли је, према Вашем мишљењу, хапшење и процесуирање, осумњичених и оптужених за извршење најтежих кривичних дјела из области организованог криминала и корупције реваншизам према изабраним, именованим или на друге начине ангажованим лицима у систему јавне управе? Да ли је неком из јавне администрације, пријећено да ће остати без посла због њихове политичке опредијељености или неопредијељености?”, наводи Богдановић.

Посланик ПЕС-а Василије Чарапић ће питати премијера како оцјењује преговарачки процес до сада и чињеницу да се после 12 година долази у ситуацију да се могу добити завршна мјерила за поглавља 23 и 24 и затварати остала преговарачка поглавља.

“И каква је стратегија Владе Цме Горе за наставак интеграционих процеса, будуци да је пут од ИБАР-а до чланства и даље изазован а да највећи дио посла тек предстоји”.

Шеф клуба ДПС-а Андрија Николић питаће премијера у вези измјена Закона о држављанству и измјени Устава у дијелу држављанства.

“Да ли је измјена овог закона покренута од стране надлежног Министарства унутрашњих послова, да ли се о томе већ расправљало на Влади, да ли је урађена одговарајућа стручна анализа прије него што сте најавили интервенције у тако значајној области, и да ли имате било какав писани документ у форми Нацрта измјене закона, записника или документа који потврђује да се на нивоу ресора, Владе или неког владиног тијела на ову тему расправљало”, преносе Вијести.

Посланик ХГИ Адријан Вуксановић ће питати Спајића како оцјењује односе Црне Горе и Републике Хрватске за вријеме његовог мандата.

И посланика СД-а Николу Зиројевића занимају односи Црне Горе са земљама у региону.

“Да ли Вас брине чињеница да сте, упркос причи о помирењу и Црној Гори као фактору стабилности у региону, успјели да нарушите односе са Републиком Хрватском (протестна нота), Босном и Херцеговином (протестна нота) и Републиком Србијом (реакције њихових представника власти)”.

Посланика Бошњачке странке (БС) Дамира Гутића занима шта Влада Црне Горе у наредном периоду планира да уради како би регион Плава и Гусиња добио неопходне претпоставке за развој и валоризацију потенцијала са којим располаже.

Посланик НСД Славен Радуновић је питао да ли је Влада спремна да учествује у реализацији пројекта “Сунчани град” у Никшићу.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

4 thoughts on “Премијерски сат 29. јуна

  1. Što niko ne smije da ga pita zašto uporno skrvaju rezultate popisa, a ima nas koliko jedan veći kvart u nekom kineskom gradu. Pa ako bi Kinezi obradjivali njihove popisne podatke ka što ovo mi radimo trebalo bi im barem 10 godina.

  2. Mogu i ja jedno pitanje. Kada cete napokom da otpustate DPS kadar u CBCG, DRI, ASK, AZLP I SUDSKOM SAVJETU? ZASTO OD 30.8 .2020 DO DANAS OSTAJE TAJ DPS KADAR. KAD IH OTPUSTITE OCEKUJTE JACI PROCENAT. E DA JE NJIMA DOCI A 3 SATA SVI BI LECELI SA POSLA. SAMO DA IMAJU STAMPAC I DOBAR TONER. ZA JADOVE NEMA GLASA . POD HITNO

  3. Koji crni milojko da odgovara kao prvo neka pripremi i pokaze rezultat sa popisa stanovnistva.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *