ИН4С

ИН4С портал

У Светогергијевском дому промовисана књига „Прихвати одбачено”

1 min read

У Светогергијевском дому под Горицом 25. јуна промовисана је књига „Прихвати одбачено”, ауторски првјенац Лане Остојић, у издању Издавачке куће „Бернар”.

На промоцији су говорили отац Павле Божовић и књижевник и књижевни критичар Будимир Дубак, као и ауторка Лана Остојић.

По ријечима Будимира Дубака роман Лане Остојић „Прихвати одбачено” свједочи о драми савременог човјека, времена и свијета у којем живи. На самом почетку упознајемо главну јунакињу Наташу о којој читалац сазнаје основне податке кроз њену исповијест психотерапеуту, коме Наташа саопштава да се вјенчала прије 20 година, те да са супругом Светиславом није имала дјеце. Додаје да је он био невјеран, али је трпјела, како вели, због чаршије. Није се удала из љубави, већ због страха од самоће.

То је кључна чињеница која баца суморно свијетло на драму савременог човека у чијој отуђености је љубав у другом плану, а мотив за заједнички живот је примарно страх од самоће. Такав психолошки профил главне јунакиње романа Наташе, представља наговјештај њених будућих животних невоља. Она је доктор наука и професор на Природно-математичком факултету у Бањалуци, развела се, болује од канцера и одлази на хемиотерапије. Сама се бори с тешком болешћу, сели се у запуштену родитељску кућу, на село. Тамо први пут упознаје топлину породичног живота захваљујући једноставној комшиници Данки. У тој кући је видјела, како каже, да сви једном душом дишу. Управо у том контексту се продубљује њено осјећање промашености и испразности свега чему је посветила свој живот“, истакао је Будимир Дубак.

Наташа трагајући за неком утјехом ишчитава књигу Валерија Сињељњикова, чија филозофија је, како тамо пише, да скоро све болести настају као последица гордости, неопроштених увреда, големе туге или неког другог психичког и емотивног стања.

„У оваквом тумачењу извора болести, Наташа препознаје себе. Почиње да тражи одговоре у православној литератури, прије свега у ‘Флавијану’ руског протојереја Александра Торика, који пише да се до исцјељења долази одласком на литургије, свеноћним бдењем и исповијешћу“, наставио је г. Дубак, додавши да Наташа није била за то спремна, прије свега из страха да неће моћи да одговори захтјевима своје вјере. Она наставља своје трагање, посјећује Индију, чита књиге у којима тражи одговоре на суштинска питања постојања свијета и универзума.

По повратку у Бањалуку ступа у нови брак, али поново то није љубав, већ блискост која даје снагу и смисао борбе са смрћу.

„Међутим, никаква емпатија и жртва партнера нису у стању да надјачају невидљиви рад подсвијести у којој влада осјећање кривице због неопростивог гријеха чедоморства које је починила. Наташино подсвјесно ја излази на површину у кошмарним сновима у којима она виђа сво троје нерођене дјеце… Љекарка јој препоручује да се исповједи свештенику… Послије многих лутања, она назире пут избављења, окреће се својој вјери православној. У манастиру Трескавац чује монаха за пјевницом који изговара ријечи: Прихвати одбачено и бићеш спасена. У крилу Цркве нашла је Наташа оздрављење и спасење ријечју: Христов пут је једини наш пут. То нам поручује и Лана Остојић својим изузетним романом првјенцем Прихвати одбачено”, закључио је Дубак, приближавајући и топло препоручујући овај роман читаоцима.

Књига о спасењу

Јереј Павле Божовић је казао да је књига „Прихвати одбачено” подесна да о њој говори свештеник јер говори о путу спасења, али и о свим оним споредним, погрешним путевима и скретањима странпутицама и слијепим улицама у којима нас живот води. Одговор на питање како се са тих странпутица враћа на прави пут и који је то прави пут, у Светом писму даје нам сам Спаситељ који себе лично идентификује са путем:

„Господ Исус Христос каже: Ја сам пут. истина и живот. И не нестаје са Њим та метафора пута. И са Његовим вазнесењем и одласком, та метафора пута се не зауставља. Данашњи празник, који већ три дана прослављамо, празник Силаска Светог Духа на апостоле, нам на извјестан начин објашњава да се тај Његов пут није завршио, да није на оној Маслинској гори изнад Јерусалима стало то путовање, већ да се силаском Светог Духа на апостоле тај пут продужава кроз вјекове, кроз, овог пута, не једну личност богочовјечанску, већ кроз заједницу личности, кроз Цркву. И ако читамо Дјела апостолска, ми ћемо и видјети тамо како се рана Црква најчешће назива путем, они који су на путу. И кад неко постане хришћанин, каже се он је ступио на пут. Кад живи хришћанским животом, он је на путу, а кад са њега скрене то се идентификује са људским падом.“

Говорећи даље о књизи „Прихвати одбачено”, отац Павле је истакао да не можемо, а да се не сјетимо једне важне епизоде из Дјела апостолских када су апостоли Јован и Петар срели хромог човјека који је просио крај златне капије јерусалимског храма и тражио од њих милостињу, материјалну помоћ. Петар му одговара да он нема ни злата ни сребра, али да му може дати оно што је и сам добио. И каже: „У име Исуса Христа Назарећанина устани и ходи“. И заиста човјек устаје и скачући почиње да се радује, а људи који су томе свједочили питају Петра како он то успјева да чини.

„И он говори једну реченицу, која је преузета из Старог завјета, а која одјекује до данашњег дана, како он то чини у име Господа Исуса Христа и појашњава ко је Исус Христос. Одговара и каже: Он је онај камен који су одбацили зидари, а који је постао глава од угла. И овај назив књиге Прихвати одбачено нам некако говори о томе да је управо Господ Исус Христос тај који треба да буде прихваћен и на кога указује овај јуродиви монах о коме смо говорили“, казао је, између осталог о. Павле Божовић.

Ауторка романа Лана Остојић је казала да је идеја за роман настала када је у једном разговору сазнала да у Бањалуци, одакле је поријеклом, живи жена која се била тешко разбољела и излијечење нашла захваљујући томе што је послушала савјет православног духовника, а након што је пробала све друго.

„Свакако нисам се информисала даље о животу те госпође, нити је познајем, али ме заинтересовало шта може бити то све друго. Моја прича није нечија биографија, нити препричавање њеног живота, али ме је то навело да читам о неким другим духовностима. Тако сам свог главног лика, професорицу математике коју сам креирала замишљајући своју професорицу математике из средње школе, провела кроз разне духовности, по мом мишљењу странпутице, да бих је привела православљу“, казала је ауторка романа „Прихвати одбачено” Лана Остојић.

Весна Девић, Митрополија 

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *