ИН4С

ИН4С портал

(ВИДЕО) Кедман: Црна Гора ће морати да објасни Радној групи УН зашто Кнежевић мора да остане у притвору

А плус ме

Кнежевић неће пружати помоћ за друге појединце које црногорске власти желе да процесуирају док је у притвору.

Тоби Кедман, адвокат Душка Кнежевића, потврдио је да је током протекле недјеље поднијео притужбу Радној групи Уједињених нација за произвољно одређен притвор предсједнику Атлас групе, наводећи да је то учињено и против Црне Горе и против Уједињеног Краљевства.

„Већ смо претходно изразили своју забринутост у вези с условима притвора доктора Кнежевића. Ту смо забринутост наравно подијелили с надлежним органима у Црној Гори, али смо били принуђени да то учинимо и на ширем нивоу, подношењем притужбе Радној групи Уједињених нација за произвољно одређен притвор током протекле недјеље, што је учињено и против Црне Горе и против Уједињеног Краљевства. У поднијетој притужби наводимо да је његов притвор према правилима Радне групе и међународном праву и најбољим праксама одређен произвољно, тражећи од Радне групе да то питање испита по хитном поступку“, рекао је Кедман додајући да „то има везе и са законским оквиром, у смислу онога на што Кнежевић има право, као и са стварним условима у затвору, али и с начином његовог притварања у самици, без приступа спољашњем свијету и уз врло ограничен приступ породици и својим адвокатима“.

„У том смислу, истакао бих да је једна од ствари која нас брине та што упркос изјавама министра правде током мог сусрета с њим приликом моје посјете Црној Гори, када ми је речено да ће нам бити одобрена посјета доктору Кнежевићу, сада ми је још једном одбијена таква могућност – планирао сам да у Црну Гору отпутујем данас и посјетим доктора Кнежевића али је судија одбио тај захтјев. Наравно, информисали смо Радну групу УН и о томе“, нагласио је Кедман.

Он је објаснио да је као основ одбијања наведено да Кнежевић има право на само једну ванредну посјету мјесечно те да је већ искористио ту могућност.

„Ми смо наравно јасно навели да не тражимо ванредну посјету, нити породичну посјету, јер као међународни адвокати имамо право на правну посјету доктору Кнежевићу, али се нажалост чини да то власти које доносе такве одлуке не разумију. Оно што нам ствара веома реалну бојазан је то што је, да се којим случајем ова питања рјешавају пред енглеским судом, готово сасвим извјесно да би и по питању услова притвора и по питању ограничења која су наметнута нашем брањенику енглески суд донио сасвим другачију одлуку“, казао је Кедман.

На молбу да, у контексту енглеског суда и британског правосудног система, прокоментарише чињеницу да је захтјев доктора Кнежевића да се уз кауцију брани као слободан човјек, као што је то био случај у Уједињеном Краљевству, одбијен је по други пут, уз подсјећање да црногорски правосудни систем не дозвољава доктору Кнежевићу ону могућност коју му је претходно дозволио британски правосудни систем да уз кауцију од 75 хиљада фунти и пасош предат властима годинама води своју правну битку са слободе, док црногорске власти такву могућност одбацују у старту, Кедман је одговорио:

„Када се подвуче црта, то је питање на које ће црногорске власти морати одговорити Радној групи УН, уз објашњење због чега сматрају да је неопходно да доктор Кнежевић борави у притвору када је претходно читаве четири године чекао завршетак поступка изручења у Уједињеном Краљевству, не прекршивши ниједан услов власти током читавог тог периода и сарађујући у потпуности са судом коме се и предао, па чак и тражећи начин да се добровољно преда црногорским властима преко мене као свог правног заступника. Нема, дакле, оправдања да се сада одбије његово пуштање на слободу уз кауцију и строге услове који су предложени. Нема логичних разлога за такву одлуку“, објаснио је Кедман.

Он је подсјетио на изјаву министра правде изречену чак и прије изручења предсједника Атлас групе, да постоји отворено питање његове безбједности.

„То никада није званично саопштено енглеским судовима, да постоје реалне бојазни у смислу његове безбједности – оно што је министар у ствари рекао је да безбједност доктора Кнежевића могу обезбиједити једино ако је у притвору – што нажалост није оправдан разлог. Очигледно, увијек постоји претпоставка у прилог кауцији ако особа није осуђена а доктор Кнежевић никада није осуђен за кривично дјело. Нажалост, утисак је да у црногорском правосудном систему постоји претпоставка у прилог притвору“, прокоментарисао је Кедман.

Он је истакао да га у случају Кнежевића забрињава још више је „то што се чини да постоје разлози због којих га желе у притвору“.

„Морам нагласити да су ово шпекулације али су то шпекулације на основу онога што већ знамо о предмету и онога што власти покушавају да ураде доктору Кнежевићу током његовог притвора. Наиме, чини се да је примарни разлог за његов притвор то што покушавају да га убиједе да изнесе доказе против других појединаца у другим предметима, што наравно представља непрописно коришћење правосудног система. Непрописно је држати га у притвору како би се извршио притисак на њега да помогне властима у другим предметима. Оно што смо ми врло јасно саопштили властима јесте да ако ће доктор Кнежевић пружити икакву помоћ у било ком другом предмету за било које друге појединце које црногорске власти желе да процесуирају он ће то урадити али то неће урадити док је у притвору и неће им дозволити да то искористе као начин да га приморају на сарадњу у другим питањима“, закључио је Кедман.

Извор: А плус ме

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

2 thoughts on “(ВИДЕО) Кедман: Црна Гора ће морати да објасни Радној групи УН зашто Кнежевић мора да остане у притвору

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *