ИН4С

ИН4С портал

ДНП честита проф. Копривици, лауреату Тринаестојулске награде за животно дјело

1 min read

Као партија, у чијим редовима има стваралаца из различитих сфера умјетности, ДНП од срца честита највеће државно признање, Тринаестојулску награду за животно дјело, књижевнику и редовном професору универзитета, проф. др Драгану Копривици.

ДНП истиче да је професор Копривица предавао руски језик и књижевност на Филолошком факултету у Никшићу уз објављене научне радове, преводио Чехова, приредио Сабрана дјела Леса Ивановића, два пута био члан Одбора за књижевност ЦАНУ, а за стваралачки допринос развоју образовања, науке и културе Педагошки покрет Србије додијелио му је угледно признање „Доситејева повеља“.

ДНП наглашава и да је проф. Копривица, који је био и врло успјешан посланик у Савезној скупштини и Скупштини Црне Горе, у нашој јавности још прије неку деценију препознат као стваралац неисцрпне енергије и бројних талената, те и данас исказује завидно умијеће у сфери културе.

По ДНП-у, пут професора универзитета, који је и велики прегалац у књижевности, пјесник, афористичар, драмски писац, ТВ сценариста, романсијер, путописац и позоришни критичар, обогаћен је и талентима попут музичког, уз бројне хуманитарне концерте по Црној Гори, нарочито оне у институцијама од посебног друштвеног значаја. Притом уз предан рад с драмским аматерима у више градова, с којима је досад урадио око тридесет представа, обављајући своју педагошку и едукативну мисију.

Импонује и податак да је Копривица аутор сценарија популарне ТВ серије „Ориђинали“ у девет епизода, у режији Живка Николића, емитоване на ТВЦГ у неколика наврата, и у Србији, уз награду „Бронзана маслина“ на Фестивалу у Бару. Захваљујући дугогодишњим апелима Копривице, након скоро три деценије приступљено је и финализацији десете епизоде „Ориђинала“, која је, уз додатну режију Сенада Шахмановића, у форми филма „Живко Николић: Недосањани сан“ премијерно приказана прошле године у Херцег Новом, Мојковцу, Београду и још неким градовима, уз емитовања и на каналима Јавног сервиса.

Копривица је аутор ТВ сценарија и за хумористичку серију ТВЦГ „Доктори код Боланџе“, (2002) у режији Слободана Шћепановића, а током 2009. снимљена је и ТВ драма „Код адвоката“ по тексту Копривице и 2011. ТВ драма по његовом тексту, „Оче, лаку ноћ“, у режији Горана Булајића. ТВЦГ је снимила и двије нове позоришне представе, ауторске пројекте Копривице, у извођењу Студентског театра: „Десерт флоwер“ (2023), (већ приказан на Јавном сервису), а 29. маја ове године снимљена је и премијера његове нове представе „Секретаријат за суфинансирање жирафа“ на великој сцени КИЦ-а „Будо Томовић“, која треба да буде емитована.

ДНП истиче да је од посебног значаја што је Копривица добитник угледних књижевних признања у земљи и иностранству: „Марко Миљанов“, „Исак Самоковлија“, Награда Општине Никшић „18. септембар“, „Ристо Ратковић“, Награда „Сатиричар године“ („Типар“), „Душан Костић“, и награда XIX Фестивала црногорског хумора „Бијели Павле“.

Лауреат је и награда од међународног значаја: „Бранко Ћопић“, „Радоје Домановић“, „Раде Јовановић“, „Слободан Костић“ и „Наџи Наман“ (Либан).
По ДНП-у, петнаест објављених књига и дванаест угледних домаћих и међународних признања афирмишу опус Копривице, а такође и његове представе, игране на бројним фестивалима у земљи и иностранству (ФДА Бијело Поље, БРАМС Београд, ДАДРАС Суботица, Међународни Фестивал фестивала у Требињу, РЕПАСАЖ на Убу, АПОСТРОФ Праг, ЦИФЕТ Каиро… Од значаја је истаћи и да је Копривица својим представама побјеђивао на Међународном Фестивалу фестивала у Требињу чак четири пута: 2004, 2006, 2010. и 2012. године, што досад ником није пошло за руком.

ДНП има афирмативан став и према томе што је Копривица организовао велики број својих концерата по Црној Гори и шире, посебно оних хуманитарног типа. Имао је бројне наступе у затворима у Спужу и Бијелом Пољу, а на концерту у Будви за ЈУ Дневни центар за дјецу и омладину са сметњама и тешкоћама у развоју “Бисери” прикупљено је 2000 еура. Копривица је био учесник и главни организатор концерта, посвећеног Зорану Калезићу (КИЦ “Будо Томовић”, април 2023.), а планира и да 1. фебруара 2025. године организује концерт поводом 75 година рођења Калезића.

ДНП још једном честита проф. Копривици на свим његовим вишеструким прегнућима, посебно у сфери културе, гдје и даље даје запажене резултате.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *