ИН4С

ИН4С портал

Како је Душко Марковић умјесто у СДТ, завршио напокон као шеф, а не замјеник шефа?!

1 min read

Душко Марковић у Мојковцу, извор: ФБ, ранија фотографија

Некада перспективни замјеник шефа некад моћног ДПС-а, премијер, посланик, вишеструки министар, директор АНБ-а, али како су годинама у одређеним круговима звали „црна кутија режима“ и шеф Мојковачког клана – Душко Марковић, пет година од пораза на изборима, основао је партију.

Како ИН4С писао о томе и раније, Марковић се и раније спремао да оснује партију, међутим, из неких разлога није дошло до реализације те Марковићеве замисли, до овог јуна 2024. Зашто баш сад, питање је, на који ће јавност одговор наћи већ на следећим изборима.

Оно што је врло индикативно, је чињеница да вјечног замјеника, а сада шефа, засад нема у скај преписакама, иако је Црна Гора „запљуснута“ хапшењима функционера и припадника полиције, којима је управо био Марковић дуги низ година био шеф.

Подсјећамо често на његов „оригинални час“ из демократије који је манифестовао кроз однос према Косову и Метохији, када је изјавио да преко 80% грађана Црне Горе не подржава признање независности ове УЧК парадржаве, али да је он имао „визију“ , као и да је интерес Црне Горе био да се одлучи на начин на који се одлучила; подсјећамо и на његову визију гушења мирних грађанских протеста и оних чувених 15 минута колико му је наводно требало да са гомилом својих полицијских и параполицијских хорди „успостави јавни ред и мир“.

У крајњем, зашто не поменути и ону претужну изјаву да није посао државе Црне Горе да развађа криминалце.

То је период, подсјетимо, и „зидања Скадра од Смоковца до Матешева“, фамозних стамбених кредита, националне дискриминације српског народа, то је период свеприсутности монтенегринске ароганције која је кулминирала оном лудачком пријетњом о депортацији свештеника Српске православне цркве и организоване „тракторијаде“ за све неподобне појединце и један цијели народ.

У мору непочинстава, које се вежу за име и презиме овог човјека, једна од највећих је улога Душка Марковића, тадашњег првог човјека црногорске тајне полиције, у случају убиства уредника Дана Душка Јовановића.

Подсјетимо, истражни судија који је водио цијели случај убиства најпознатијег новинара у Црној Гори, истицао је да Душко Марковић није достављао податке о убиству Јовановића, чиме је прекршио закон. Надаље, супруга убијеног Јовановића свједочила је да је непосредно пред убиство Душко Марковић рекао уреднику Дана да ће од његовог метка страдати. По свједочењу некадашњег амбасадора Црне Горе у Вашингтону, Срђе Дармановића, Душко Марковић је словио за поузданог партнера НАТО земаља.

Прошло је 20 година, а улога Душка Марковића у овом случају још увијек није расвијетљена.

И не само у овом случају.

Политички феномен „Душко Марковић“, као човјек који је, након Мила Ђукановића, забиљежио најдужи стаж на црногорској политичкој сцени и, у једном транутку, концентрисао највећу моћ у држави, немогуће је у потпуности демистификовати без спроведене лустрације – отварања тајних досијеа служби безбједности и интезивне сарадње са међународним партнерима.

На крају, али у свијетлу догађаја и хапшења једног другог популарног Мојковачнина Веселина Вељовића, Зорана Лазовића,  причати о Душку Марковићу, а не подсјетити се његове улоге у организованом шверцу, конекцијама са нарком босом Насером Кељмендијем и надалеко чувеном „Мојковачком клану“, вјерујемо да не би имало смисла.

Подјсетимо, компанија ,,Монтенегро табако компани “(МТЦ) из Мојковца, са чијим пословима су се у везу доводили тадашњи премијер Душко Марковић и бивши шеф полиције Веселин Вељовић, купила је четири машине за производњу цигарета од некадашњег Дуванског комбината који је у стечају.

Поменуту фирму је на лицитацији заступао директор Жељко Булатовић, а машине су купили за 1,83 милиона евра. Eкипа из “мојковачког клана” откупила је државне машине од фирме коју је власт отјерала у стечај, да би производњу наставили у својој приватној фабрици, за коју се одавно у јавности прича да прозводи цигарете за шверц. Послије дешавања на јучерашњој лицитацији, може се извести логичан закључак да је пропаст Дуванског комбината рађена смишљено, како би се тај уносан бизнис пребацио у приватне руке, а информације говоре да су Марковић и Вељовић и те како увезани у тај посао.

У безбједносним круговима се годинама шушкало да су главна спона за шверц цигарета из Мојковца кумови Марковић и Вељовић, али су све афере око тога брзо заташкане.

На волшебан начин је прије пар година заустављена истрага коју је покренуо тадашњи шеф Одсјека за борбу против организованог криминала, а данашњи шеф Специјалног полицијског одјељења, Предраг Шуковић. Он је тврдио да се имена неког од њих, алудирајући на Марковића и Вељовића, помињу у предмету. Резултат истраге је – да је све заташкано, а Шуковић је рањен у пуцњави у центру Подгорице 2016. године. Марковић је након рањавања Шуковића казао да зна ко је пуцао, те да овим рањавањем неко жели њему да нанесе политичку штету. Ови наводи никад нијесу испитани.

И умјесто у некој од канцеларија Специјалног државног тужилаштва, Марковић „препорођен“ опет нуди Црној Гори „визију“, овог пута европског прогреса и просперитета.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

10 thoughts on “Како је Душко Марковић умјесто у СДТ, завршио напокон као шеф, а не замјеник шефа?!

  1. Kako ? Pa lako. Imali smo sa Urom 49+ posnika neophodnih za izmjenu ustava posebno u dijelu prvaosudja. Sve dok se nije pojavio dritan anestetik i teta bozena. Onda smo dosli do 46 od toga djeljisja ne racunaj i eto 45 i da ne bi kojim slucajem nekako se doslo do 45 u odbranu dps iskacu jevrosima i sincur. I eto 43. Prc milojka. Novim izborima Dritan od istine samo krece na Spajica koji nije cvjecka. Ovi novi imaju preslab kadar vrlo nestrucan nestrucniji od dps kadra. Svako novi ko dodje sa idejeom da pomogne biva izospen i privilegije se dobijaju koliko je ko u partiji kao da dijelimo zatvorske celije. I na kraju dps kroz defetizam ubijedice nas Srbe mahom najnaivnije bez adekvatne strategije da ne izadjemo na glasanjemonstaa steli rezjlatate max 30% srba a ljudi isto da se ne bi smanjivala populacija glasaca jer nije isto 90 h dps na 500000 ili na 400000 jer po dontu najvise ce osvojiti prvi. Drugo prepiruke za ukazak u pes daje neko ko je bio bezbjednak dps i ubaca trojance. Crni dani a jos crnja sudbino. Eto ga dps 2026 ali svi mi srbi cemo izac na glasanje pa kalo sto bude . Mi cemo servirst pa neka oni roterniraju kroz namjestaljke glasova a to ce malo teze drpsovci ici bez obzira sto imate svoj kadar.

  2. Ово је она ЏУ*ЕЛА која је Србима обећавала нову ТРАКТОРИЈАДУ. Тако је то кад нема државе

  3. MAFIJAS RADIJATOR DULJE DA NIJE VEST U MANIPULACIJASMA I RADNJI KOJE OBAVLJAO NIKAD NEBI MOGAO BITI SEF UDBE. TAKVI SE BIRAJU. PA SAD HOCE STRANKU, MALO MU FALI MAFIJANJA, HOCE DA TO OBNOVI I NASTAVI. ,BRE TO TREBA POD HITNO U SPUZ KOD KUMA DA MU DRUSTVO ORAVI!

    15
  4. Miči ovu bagru lopovsku,sad izigrava nekog novog,a trebalo je da ga stisnu da priča sve što zna iz vremena kad je drmao usnom.
    Smeće Mojkovačka,svaštočinja.

  5. …добри и поштени Душко па нека прича народ што год оће…а ђе му је добри и поштени кум Сивоњић…јел се и он прикључио европском ТИМУ ЗА СПУЖ…зна дуле у ком грму лежи зец…
    СЛОГА БИЋЕ ПОРАЗ ВРАГУ!!!

    12
  6. Zaboravili ste da podsjetite u tekstu kako ga je Tramp odgurnuo kao posljednju tranju, po tome je postao poznat u cijelom svijetu😉

    25
  7. Kod veljovica bi ti meni strucnjace . Strucnjak koji je svasta cinio , obezbijedio se dobro i obezbijedio buducnost familiji tako sto imaju par restorana na udarnim lokacijama i par biznisa mimo toga .

    21
  8. DA MU NEPOZNATI NAREDE STRANCI NESTO ON ODMAH URADI…CAK I NIZI SLIZBENICI AMBASADE …EVO JAVNO PRED KAMERAMA DA GA UDARE UVREDE PONIZE …ON BI REKA S OSMEHOM KO I ZA TRAMPA DA VOLI DA MU PRIJA …A HOCE DA RUKOVODI NARODOM I DRZAVOM …

    22

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *