ИН4С

ИН4С портал

Уставни суд укинуо пресуду којом су Радуловићи осуђени на по 11 година затвора због убиства Бољевића

1 min read

Уставни суд уважио је жалбе бранилаца Зорана и Здравка Радуловића и укинуо пресуду којом су та браћа осуђена на по 11 година затвора за кривично дјело – убиство, односно да су 25. маја 2016. године, при безобзирном насилничком понашању, с умишљајем убили Зорана Бољевића.

Уставну жалбу уложили су адвокати Драгољуб Ђукановић, Здравко Беговић и Стефан Јовановић, преносе Вијести.

Апелациони суд раније је потврдио првостепену пресуду којом је Данило Јовановић осуђен на 13 година затвора због убиства Зорана Бољевића у локалу „Лаганини“ на Тушком путу у Подгорици, док су његови сестрићи Зоран и Здравко Радуловић осуђени на по 11 година затвора, чиме је преиначена првостепена пресуда којом су били осуђени на три, односно двије и по године затвора.

Адвокат Јовановић констатовао је данас да се њихови брањеници незаконито налазе у затвору.

„Оно што је чудно, и у крајњем и незаконито, јесте да је протекао знатан временски период од када је Уставни суд донио ову одлуку, а којом је укинута правоснажност осуђујуће пресуде, а да се при том наши брањеници и даље налазе у затвору. Ни један надлежан суд није донио рјешење о одређивању притвора. Наши брањеници, иако не постоји правоснажна осуђујућа одлука, и даље се налазе на издржавању казне затвора, што је апсолутно неприхватљиво и противзаконито. Тим поводом, одбрана се обраћала на више институционалних адреса, али безуспјешно. Овим питањем се надлежни органи морају позабавити, јер из њега произилази правна несигурност. Одбрана сматра да је одлука Вишег суда у Подгорици, којом су за насилничко понашање били осуђени на три и двије и по године затвора, односно суд првог степена, била права мјера ове кривично-правне ствари. Уставни суд у том правцу наводи разлоге и извлачи закључак да Врховни суд, који је потврдио пресуду Апелационог суда, није дао разлоге који би недвосмислено упућивали на то да је умишљај код наших брањеника био на лишавање живота оштећеног. Јуче је одржана сједница вијећа пред Врховним судом, а поводом тога што је Уставни суд претходно укинуо одлуку Врховног суда и очекује се нова одлука Врховног суда“, навео је Јовановић.

Према наводима оптужнице, Данило Јовановић и његови сестрићи Здравко и Зоран Радуловић, починили су кривично дјело – тешко убиство, јер су 25. маја 2016. године око 14 сати, при безобзирном насилничком понашању, с умишљајем убили Зорана Бољевића.

Оптужницом је представљено да је критичне прилике Зоран Радуловић дошао до Бољевића, поздравио се с њим, а потом га, ничим изазван, ударио чашом по лицу, чиме му је нанио тјелесну повреду, након чега је наводно наставио да га песницама удара по глави и тијелу у чему му се придружио и његов брат Здравко.

„Вршећи насиље наочиглед запослених и гостију локала, дошло је до ремећења јавног реда и мира, при чему су све вријеме показивали изразиту грубост, дрскост и безобзирност у фзичком насиљу над оштећеним и у савладавању отпора који им је пружао док је покушавао да се одбрани од напада и насиља. Успјели су да га савладају и обале на под, а потом су га тако држали пристискајући му тијело за подлогу и онемогућавајући му да се одбрани, на који начин су омогућили окривљеном Јовановић Данилу да оствари њихову заједничку одлуку да лише живота оштећеног, односно да у правцу његовог тијела испали три метка од којих га је један погодио у главу“, пише у оптужници, преноси РТНК.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *