ИН4С

ИН4С портал

УЦГ и Скупштина потписали Меморандум о сарадњи

1 min read

Фото: УЦГ

Универзитет Црне Горе и Скупштина потписали су данас Меморандум о сарадњи, саопштено је из УЦГ.

Меморандум, који су потписали ректор УЦГ-а, Владимир Божовић, и генерални секретар Скупштине Црне Горе, Александар Кларић, „има за циљ унапређење сарадње у области информационих технологија, дигитализације и вјештачке интелигенције“.

„Данашње формализовање сарадње резултат је заједничког препознавања потребе за интензивнијом сарадњом и координацијом у области дигитализације и безбједности“, рекао је Божовић.

<p>"Današnje formalizovanje saradnje rezultat je zajedničkog prepoznavanja potrebe za intenzivnijom saradnjom i koordinacijom u oblasti digitalizacije i bezbjednosti", rekao je rektor UCG Vladimir Božović</p>

Додао је да вјерује да ће сарадња значајно допринијети унапређењу капацитета обију институција.

„Једна од кључних области сарадње је заједничка припрема и реализација пројеката који се односе на имплементацију дигиталних технологија, са посебним фокусом на унапређење процеса у образовању и администрацији“, казао је он.

УЦГ је почетком године успоставио „Иновациони хаб за сајбер безбједност“, будући да му је, као партнерској институцији у оквиру Асоцијације европских универзитета „Улyссеус“, припала обавеза да развија овај иновациони центар.

„У рад овог центра, који је мјесто сарадње образовања, науке и иновација кроз различите интерактивне програме, укључиће се и Скупштина Црне Горе, било кроз подршку развоја или друге иницијативе“, казали су из УЦГ-а.

Такође, фокус ће, кажу, бити на развоју напредних софтверских рјешења у области сајбер безбједности, примјене вјештачке интелигенције и отворених података.

„Сарадња са Универзитетом Црне Горе омогућава нам да заједничким напорима унаприједимо дигиталне капацитете наше земље. Ова партнерства су од кључне важности за изградњу сигурније и технолошки напредније будућности за све наше грађане,“ изјавио је Кларић.

УЦГ је саопштио да ће додатне области сарадње обухватити промовисање позитивних пракси у информационој безбједности и примјени вјештачке интелигенције у академским и административним функцијама, као и размјену знања и искустава кроз организацију заједничких едукација и активности усмјерених на подршку развоју дигиталне писмености и примјене дигиталних алата.

„Овај меморандум поставља темеље за значајну сарадњу између Универзитета Црне Горе и Скупштине Црне Горе, с циљем унапређења дигиталних капацитета и сигурности“, закључује се у саопштењу.

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *