ИН4С

ИН4С портал

Суђење за ратни злочин: Пековић остаје у притвору

Виши суд у Подгорици; фото: YouTube

Све антрополошке карактеристике оптуженог Слободана Пековића, осим оних који се тичу ухрањености и оних који се мијењају процесом старења, биле су идентичне као и прје 30 година.

То је у подгоричком Вишем суду саопштио вјештак медицинске струке, др Немања Радојевић.

Он је саслушан у наставку суђења Пековићу окривљеном за ратни злочин, након што је на претходном главном претресу 11. јуна, специјално вијеће суткиње Наде Рабреновић донијело рјешење о вјештачењу, односно утврђивању висине, боје косе и очију оптуженог.

„Не могу се изјаснити да Ии је садашња боја косе тамно смеђа, природна. Боја косе може да се мијења током година, па чак и у току једне године зависно од годишњег доба. У дјечијем узрасту је боја косе свјетлија, а у одраслом добу тамнија. Мишљења сам да прије 30 година, боја косе није битно мијењана у односу на садашњу боју косе“, казао је између осталог вјештак.

Специјално вијеће суткиње Рабреновић, одбило је предлог браниоца окривљеног Пековића, адвоката Ратка Пантовића – да се укине притвор.

Она је подсјетила да је данас донијето рјешење којим је придужен притвор.

„Мом брањенику је предложена хитна коронарна операција, јер му срце ради свега 10 одсто. Након ове операције која слиједи, он не може да борави ни у својој кући без помоћи“, казао је адвокат Пантовић.

Специјални тужилац Мирослав Турковић, казао је да се противи том предлогу, додајући да приложена медицинска документација не може утицати на другачији став тужиоца.

„Здравствена заштита може бити остварена у току трајања притвора“, навео је специјални тужилац.

Према наводима оптужнице, Пековић је 8. јуна 1992. године у војном нападу на село Хум, које припада Општини Фоча, убио Муја и Емину Шабановић.

Након што је, пише у оптужници, Емина Шабановић казала да нема оружја у кући, Пековић је неколико пута ударио по глави дрвеном дршком од лопате, а затим ухватио за косу и одвукао до куће Муја Шабановића гдје их је обоје убио, пуцајући на њих из аутоматског оружја.

Њихова тијела су изгорјела у пожару куће Муја Шабановића коју је, према оптужницу, запалио Пековић.

Пековић је, наводи се у том акту, такође и почетком септембра 1992. године силовао жену која је добила статус заштићеног свједока.

Додаје се да је с још неколико униформисаних лица, из спортске дворане ‘Партизан’ у Фочи, у наводној намјери да их спаси, извео заштићеног свједока – оштећену с малољетном ћерком и још двије особе и њихово петоро дјеце и одвео у стан који се налазио у близини тадашње СЈБ у Фочи, у којем се налазила група војника. Уз пријетњу, Пековић и други мушкарац су силовали заштићену свједокињу…

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *