ИН4С

ИН4С портал

Почео други круг избора у Француској

Фото: Танјуг/АП

Биралишта у Француској отворена су у другом и последњем кругу ванредних парламентарних избора, а грађани ће својим гласовима попунити више од од 500 места у доњем дому Народне скупштине. У првом кругу освојено је 76 мандата.

Гласање ће одредити следећег премијера Француске, који ће вероватно доћи из странке или коалиције која освоји највише места.

Предизборне пројекције, предвиђају да ће већину гласова освојити Национално окупљање Марин Ле Пен, која ипак, како се прогнозира, не би могла да освоји апсолутну већину и да сама формира власт.

Гласање је почело још јуче на северноатлантској територији Француске Сен Пјер и Микелон, а затим на територијама широм Кариба, јужног Пацифика и Индијског океана.

Прелиминарне пројекције резултата гласања очекују се када се заврше последња бирачка места у 20 часова по париском времену, а рани званични резултати очекују се касно у недељу и рано у понедељак.

Партија Марин Ле Пен која је тријумфовала и у првом кругу избора има највећу подршку у историји, а предизборне анкете кажу да ће добити убедљиво највише места у Народној скупштини, што би било први пут од Другог светског рата да десница добије главну реч у француском парламенту.

 

Извор: РТ Балкан

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *