ИН4С

ИН4С портал

Војска САД наставља повлачење из Нигера: Данас последњи авион напушта базу код Нијамеја

1 min read

Гети

Повлачење америчких војника из ваздухопловне базе 101 у Нигеру је скоро завршено, изјавио је генерал мајор америчког ваздухопловства Кенет Екман.

Церемонија посвећена одласку последњег транспортног авиона Ц-17 „глоубмастер 3“ из базе, која се налази поред међународног аеродрома у престоници Нијамеј, заказана је за недељу, рекао је Екман Ројтерсу путем видео-обраћања.

„Влада Нигера ће преузети контролу над зонама и објектима које је контролисала Војска САД, након што америчке трупе оду из те западноафричке земље“, нагласио је он.

Нова влада, која је дошла на власт пре годину дана након што је збацила прозападног председника Мохамеда Базума, захтевала је од Вашингтона раније ове године да повуче свој контингент од скоро 1.000 војника до 15. септембра.

Нијамеј је саопштио да Американци нису испунили обећање да ће помоћи у борби против џихадистичких милитаната који деценијама муче регион Сахела.

Упркос томе што повлачење САД и даље није у потпуности окончано, руски инструктори су већ распоређени у ваздухопловну базу 101 са циљем пружања обуке нигерској војсци, наводи Ројтерс.

„Када сам последњи пут разговарао са саговорником из Нигерије, он је изјавио да је присутно мање од 100 руских војника. А такође је говорио о томе да је Русима речено, да ће њихове трупе морати да оду када заврше обуку“, изјавио је Екман који надгледа одлазак америчких трупа из Нигера.

САД ће се у наредном периоду фокусирати на напуштање ваздухопловне вазе 201, објекта вредног 100 милиона долара опремљеног беспилотним летелицама, у близини града Агадеза у централном Нигеру, рекао је амерички генерал.

„Повлачење из објекта ће вероватно бити завршено у августу, пре рока“, додао је он.

Према његовим речима, морал америчких трупа у две базе је „помешан“ због неизвесности изазване повлачењем.

„Када имате састанак са авијатичарима и војницима, добијате све од смеха до суза“, рекао је он, наводећи да је такав развој догађаја „заиста несрећан“ за односе Вашингтона и Нијамеја.

Подсећања ради, САД су почетком јуна покренуле процес повлачења својих трупа из Нигера, како је тада наведено у заједничком саопштењу Афричке команде америчког Министарства одбране и Министарства одбране Нигера.

 

Извор: РТ Балкан

Подјелите текст путем:



Придружите нам се на Вајберу и Телеграму:

     

1 thought on “Војска САД наставља повлачење из Нигера: Данас последњи авион напушта базу код Нијамеја

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *